Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 Н Система професійної освіти УКР.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать

Тема 2: Сучасна професійна освіта в освітній системі України план

  1. Сутність, мета і структура професійної освіти

  2. Характеристика системи професійно – технічної освіти

  3. Освітні та освітньо-кваліфікаційні рівні

  4. Характеристика вищої школи як підсистема професійної освіти

  5. Тенденції розвитку професійної освіти

  6. Євроінтеграція системи освіти

Список літератури

Основна

1. Васильев И.Б. Профессиональная педагогика: Конспект лекций для студентов инженерно-педагогических специальностей. – Харьков, 1999.

2. Закон України "Про професійно-технічну освіту"

  1. Кадемія М. Орієнтир – державний стандарт // Професійно-технічна освіта. - 2006. - № 3. – С. 22-25

4. Козак Л. Демократизація управління ПТНЗ в умовах регіонального ринку праці // Професійно-технічна освіта. - 2006. - № 4. – С. 28-31.

5. Концепція розвитку професійно-технічної (професійної) освіти в Україні // Освіта України, № 56—57, 20 липня 2004 р.

  1. Литвин А. Перспективні напрями дослідження проблем професійно-технічної освіти // Професійно-технічна освіта. - 2006. - № 3. – С. 32-37.

7. Профессиональная педагогика /Под. Ред.К.Устемирова. – Алматы, 2005.

Додаткова

  1. Ничкало Н. Роздуми про долю профтехосвіти: до і після дня уряду в парламенті. Що далі? // Професійно-технічна освіта. - 2003. - № 2. – С. 28 – 31.

  2. Руденко Л. Особливості діяльності психологічної служби в професійно-технічних навчальних закладах // Професійно-технічна освіта. - 2007. - № 2. – С. 31 – 35.

  3. Самойлик К.С. Професійно-технічна освіта України: Виклик сьогодення // Професійно-технічна освіта. - 2007. - № 2. – С. 21 – 23.

  4. Чагін О. Професійно-технічна освіта в умовах реформування // Професійно-технічна освіта. - 2007. - № 1. – С. 27 – 30.

  5. Щербак І. Вивчення стану працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів // Професійно-технічна освіта. - 2007. - № 2. – С. 24 – 26.

  1. Сутність, мета і структура професійної освіти

Людство ввійшло в ХХІ ст., яке ЮНЕСКО оголосило століттям освіти. Це означає, що міжнародне співтовариство визнало освіту як домінанту не лише в розв’язанні глобальних проблем, які переживає людство, а й у формуванні духовних підвалин нової екоінформаційної цивілізації. Сьогодні освіта є потужною соціальною інституцією, яка може й повинна формувати духовно-інтелектуальний потенціал нації як запоруку її соціально-економічного розвитку.

XXI століття висуває нові орієнтири, нові вимоги до економіки, політики, особистості, накреслює плани на майбутнє, істотно підвищуючи роль освіти у нашому суспільстві. Гостро постає питання впровадження інноваційних виробничих технологій, нових форми організації виробництва, використання новітніх матеріалів, що стає неможливим без наявного потенціалу висококваліфікованих робітників, підвищення якісних характеристик людини.

В Національній доктрині розвитку освіти зазначається, що освіта є основою розвитку особистості, суспільства, нації та держави, запорука майбутнього України. Вона є визначальним чинником політичної, соціально-економічної, культурної та наукової життєдіяльності суспільства. Освіта відтворює і нарощує інтелектуальний, духовний та економічний потенціал суспільства»

У Законі України «Про освіту» зазначається, що освіта забезпечує всебічний розвиток дитини як особистості, її нахилів, здібностей, талантів, трудову підготовку, професійне самовизначення, формування загальнолюдської моралі, засвоєння визначеного суспільними, національно-культурними потребами обсягу знань про природу, людину, суспільство і виробництво, екологічне виховання, фізичне вдосконалення..

Саме тому актуальною є проблема розвитку ефективної системи професійної освіти, яка у відповідності до основних своїх завдань покликана формувати і відтворювати потенціал кваліфікованих фахівців у різних галузях економіки, формуючи сучасне покоління розвинених, свідомих громадян, які гідно працюватимуть і житимуть у новій європейській державі.

На думку І. Б. Васильєва «Система професійної освіти – це сукупність закладів професійно-технічної і вищої освіти, а також наукових, науково-методичних і методичних установ та органи керування ними» [1, с.33].

Вся система професійної освіти України складається з двох основних підсистем: системи професійно-технічної освіти і системи вищої освіти.

Метою професійної освіти є забезпечення здобуття громадянами професії відповідно до їх покликань, інтересів, здібностей, а також допрофесійну підготовку, перепідготовку, підвищення їх кваліфікації.

Основними завданнями професійної освіти в сучасних умовах є:

  1. створення умов для набуття кожною людиною професії і включення її в суспільно-корисну, продуктивну працю відповідно до її інтересів та здібностей;

  2. задоволення поточних та перспективних потреб народного господарства в кваліфікованих, конкурентноздатних робітниках, що мають широкий політичний кругозір, професійну мобільність, загальну культуру;

  3. забезпечення перепідготовки робітничих кадрів, підвищення їхньої кваліфікації відповідно до сучасних вимог науково-технічного розвитку та потреб виробництва, які швидко змінюються.

Професійна освіта має наступну структуру:

  • професійно-технічна освіта (ПТО);

  • вища освіта (ВО);

  • післядипломна освіта (підвищення кваліфікації перекваліфікація);

  • аспірантура;

  • докторантура.

  • самоосвіта.

В Україні встановлені такі освітні й освітньо-кваліфікаційні рівні:

Освітні рівні:

  • початкова загальна освіта;

  • базова загальна середня освіта;

  • повна загальна середня освіта;

  • професійно-технічна освіта;

  • базова вища освіта;

  • повна вища освіта;

Освітньо-кваліфікаційні рівні:

  • кваліфікований робітник – присвоюється випускнику професійно-технічного навчального закладу, який успішно пройшов кваліфікаційну атестацію, з набутої професії відповідного розряду (категорії).

  • молодший спеціаліст – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула неповну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для здійснення виробничих функцій певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності;

  • бакалавр - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула базову вищу освіту, фундаментальні і спеціальні уміння та знання щодо узагальненого об'єкта праці (діяльності), достатні для виконання завдань та обов'язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

  • спеціаліст - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання завдань та обов'язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності;

  • магістр - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання професійних завдань та обов'язків (робіт) інноваційного характеру певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності [8].

Отже, система професійної освіти – це сукупність закладів професійно-технічної і вищої освіти, а також наукових, науково-методичних і методичних установ та органи керування ними.