Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Учитель сучасної школи.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

8

Тема 1. Учитель сучасної школи

  1. Поняття педагогічної діяльності, її особливості

  2. Структура педагогічної діяльності

  3. Основні риси сучасного вчителя

  4. Функції сучасного вчителя

Педагогічна діяльність має ті ж характеристики, котрі властиві будь - якій іншій діяльності людини. Перш за все це цілеспрямованість, умотивованість, предметність. Специфічною характеристикою педагогічної діяльності є її продуктивність, котра, за Н.В. Кузьміною, передбачає в дослідницькій школі п’ять рівнів продуктивності педагогічної діяльності:

  1. (мінімальний) репродуктивний; педагог уміє переказати іншим те, що знає сам; непродуктивний.

  2. (низький) адаптивний; педагог уміє пристосувати своє повідомлення до особливостей аудиторії; малопродуктивний.

  3. (середній) локально – моделюючий; педагог володіє стратегіями навчання учнів знанням, навикам, умінням з окремих курсів(тобто, формувати педагогічну мету, віддавати собі звіт про бажаний результат і добирати систему й послідовність залучення учнів до навчально – пізнавальної діяльності);середньопродуктивний

  4. (високий) системно - моделюючий знання учнів; педагог володіє стратегіями формування пошукової системи знань, навичок, умінь учнів з предмету в цілому; продуктивний.

  5. (вищий) системно моделює діяльність і поведінку учнів; педагог володіє стратегіями перетворення своєї дисципліни в засіб формування особистості учня, його потреб в самовихованні, самоосвіті, саморозвитку; високопродуктивний (І. Зимняя).

Розглядаючи педагогічну діяльність, слід її орієнтувати (спрямовувати) на високу продуктивність.

Предметне наповнення (спрямування)педагогічної діяльності

Педагогічна діяльність, як і будь – який інший її вид, визначається психологічним(предметним) змістом, який передбачає мотивацію, мету, предмет, засоби, способи, продукт і результат.

Предметом педагогічної діяльності є організація навчальної діяльності тих, хто навчається, спрямованої на засвоєння ними предметного соціокультурного досвіду як основи й умови розвитку. Засобами педагогічної діяльності виступають: 1) наукові (теоретичні й емпіричні) знання, за допомогою й на основі яких формується тезаурус учнів; 2)«носіями» знань виступають тексти підручників або те, що відтворюють учні при спостереженні( на лабораторних, практичних заняттях, під час проходження польової практики), чи те, що вчитель організовує на основі опанованих фактів, закономірностей, властивостей предметної діяльності; 3)у ролі допоміжних засобів виступають технічні, комп’ютерні, графічні наочності й т.д.

Способами передачі соціального досвіду в педагогічній діяльності виступають пояснення, демонстрація(ілюстрація), спільна робота, безпосередня практика того, хто навчається, тренінги. Продуктом педагогічної діяльності того, хто навчається, виступає індивідуальний досвід учня, що формується як сукупність морально – етичних, емоційно – смислових, предметних, оціночних складових. Продукт педагогічної діяльності оцінюється на іспитах, заліках, згідно з критеріями вирішення завдань(задач), виконання навчально – контрольних дій. Результатом педагогічної діяльності як наслідок виконання її провідної мети, є розвиток учня: його особистісне, інтелектуальне вдосконалення, становлення його як особистості, як суб’єкта навчальної діяльності. Результат діагностується за допомогою порівняння якостей учнів як на початку навчання, так і по його завершенню на всіх рівнях розвитку людини.