Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Учитель сучасної школи.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

Структура педагогічної діяльності вчителя

З метою підвищення якості роботи, професіоналізму, вдосконалення педагогічної майстерності вчителю необхідно знати структуру педагогічної діяльності , а також систему теоретичних знань і практичних умінь і навичок, котрі з нею пов’язані. У педагогічній літературі виділяють наступні види педагогічної діяльності вчителя:

  • діагностична;

  • проектна;

  • організаційна;

  • прогностична;

  • інформаційна;

  • стимулююча;

  • оцінювально – контрольна;

  • аналітична.

Розглянемо кожен з перерахованих видів діяльності вчителя.

Діагностична спрямована на вивчення здібностей фізичного, психічного, розумового розвитку рівня морального,естетичного виховання, умов сімейного життя і виховання дітей. Ще К.Д. Ушинський відзначав:щоб виховати людину в усіх відношеннях, треба перш за все знати її у всіх відношеннях.

Прогностична діяльність виражається в умінні вчителя визначати напрямки своєї діяльності, її конкретну мету й завдання на кожному етапі виховної роботи, і надати кінцевий результат – тобто, що саме він хоче отримати, які зрушення в розвитку й формуванні особистості школяра повинні відбутися.

Проектна діяльність учителя полягає у тому, що він конструює модель наступної діяльності, визначає види й форми оцінки відповідних результатів. Учитель – професіонал завжди продумує запасні варіанти в своїй діяльності, знаючи, що найменша невизначеність або зміна умов призведуть до зміни в усій послідовності й структурі дій.

Організаторська діяльність пов’язана в основному із залученням учнів до наміченої роботи і співробітництвом з ними у досягненні поставленої мети. Для цього вчитель повинен уміти: визначати конкретні завдання й доручення, залучати учнів до планування наміченої роботи, розподіляти завдання й доручення, керувати перебігом роботи, здійснювати тактовний контроль за її виконанням.

Інформаційна діяльність. Учитель виступає головним джерелом наукової, світоглядної й морально - естетичної інформації. Ось чому для вчителя важливі широкий кругозір, ерудиція, глибокі знання дисципліни, яка викладається, методики її викладання, оволодіння практичною стороною знань, що в свою чергу позитивно впливає на формування в учнів умінь і навичок.

Стимулююча діяльність при навчанні й вихованні пов’язана з тим впливом, який вона спричиняє на учнів як своїми професійними, так і особистісними якостями: глибоке знання предмета, ерудованість, моральна культура, гуманне ставлення до учнів через любов і повагу, теплоту й турботу, душевне ставлення до них.

Оцінювально – контрольна діяльність допомагає вчителю здійснювати зворотний зв’язок у своїй роботі. За допомогою оцінки й контролю він може не лише побачити досягнення в своїй роботі й роботі учнів, але й з’ясувати причини недоробок, зривів, поразок, невдач. Отримана інформація дозволить здійснити корекцію навчальної й виховної діяльності, а також використати більш дієві стимули й ефективні засоби та методи.

Аналітична діяльність пов’язана з безпосереднім аналізом завершеної справи: яка її ефективність, з яких причин вона нижча за очікувану, де і чому виникли труднощі, як їх уникнути надалі й т. п.