Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 Профессиональная этика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Тема 2. Професійна етика та обов’язки аудитора.

П Л А Н :

1.Основні принципи етики та поведінки аудитора.

2. Вимоги до проведення аудиту. Права та обов’язки аудиторів,

встановлені законодавством

1. Основні принципи етики та поведінки аудитора.

Одне з енциклопедичних визначень етики – як “ сукупність норм поведінки, моралі якоїсь групи або професії”.

Етику часто ототожнюють з Мораллю – етично або не етично поступає людина. Існують так звані професійні етики – етика лікаря, етика викладача, етика адвоката тощо.

Таким чином ми можемо цілком правомірно обговорювати професійну етику аудитора, яка визначає засади професійної поведінки представників цього фаху як серед колег по цеху, так і по відношенню до представників інших професій, суспільства, Держави або інших суспільних цінностей та носіїв влади.

В міжнародній практиці фахівці з аудиту керуються Кодексом професійної етики бухгалтера (в редакції січня 1998 року, переглянутий в 2001р., 2004р., виданий в червні 2005р.) прийнятому Міжнародною Федерацією Бухгалтерів (МФБ). Це пояснюється практичною на відміну від України, відсутністю фаху “аудит” та наявністю лише посади “аудитор”, яку займає тільки професійний сертифікований бухгалтер (СРА).

Укладачі Кодексу етики (надалі по тексту – Кодекс) цілком справедливо орієнтувалися на ВИЗНАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОБЛІКОВОЇ СПІЛЬНОТИ перед суспільством.

Кодекс визнає, що в разі наявності спеціальних національних етичних професійних вимог, які протирічять положенням Кодексу, слід дотримуватися національних вимог. Хоча на нашу думку не існує національних моралей та етик, про те є ментальність та історична етична практика, яка має регіональні або етнічні особливості. Прикладом в цьому є США, де неповідомлення про правопорушення або порушення будь якого встановленого обмеження, розцінюється як посібництво порушнику, а в Україні такі дії за побутовими поняттями називають “стукачеством” (рус.).

З огляду на пересічних громадян професійні бухгалтери ( та аудитори) мають досить суттєві переваги :

ВОЛОДІННЯ ПЕВНИМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ НАВИЧКАМИ ЗА РАХУНОК ОТРИТМАНОЇ ОСВІТИ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ.

ДОТРИМАННЯ ОБ’ЄКТИВНОГО ПІДХОДУ ДО

ВИВЧАЄМИХ ЯВИЩ АБО ПОДІЙ

Р ОЗУМІННЯ СВОГО ДОЛГУ

ПЕРД СУСПІЛЬСТВОМ

Одне з головних зобов’язань, що беруть на себе професійні бухгалтери та аудитори, це забезпечення об’єктивності для користувачів облікової інформації та аудиторських висновків.

Мета Кодексу - підтримання довіри суспільства до професійної діяльності.

Для забезпечення цього Кодекс визначає чотири цілі :

1.Достовірність. 2. Професіоналізм. 3. Якість послуг. 4. Довіра

Тобто в суспільстві існує потреба: 1) у достовірній інформації та надійних інформаційних системах, що використовуються для прийняття рішень; 2) в особах, які можуть бути без сумніву визначені замовниками, роботодавцями або іншими зацікавленими сторонами як фахівці в сфері бухгалтерського обліку; 3) щодо впевненості в тому, що всі послуги, надані професійними бухгалтерами, виконуються згідно з вищими стандартами якості; 4) у впевненості, що існує професійна етика, яка забезпечує наявність та досягнення перших трьох цілей.

ПРОФЕСІЙНА ЕТИКА БУХГАЛТЕРА БАЗУЄТЬСЯ НА НАСТУПНИХ

ФУНДАМЕНТАЛЬНИХ ПРИНЦИПАХ ( рис.1)

Рис.1. Фундаментальні принципи професійної етики бухгалтера за МСА

Стосовно ПОРЯДНОСТІ, то цей принцип вимагає, щоб професійний бухгалтер був відвертим та чесним при наданні професійних послуг.

Принцип ОБ’ЄКТИВНОСТІ вимагає від бухгалтера щоб останній уникав пересуду або упередженості, конфлікту інтересів або тиску третіх осіб, що зашкодить його професійній об’єктивності.

ПРОФЕСІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ТА НАЛЕЖНА РЕТЕЛЬНІСТЬ вимагає, щоб аудитор належним чином, компетентно надавав професійні послуги, постійно підтримував високий рівень професійних знань та навичок. КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ вказує на необхідність аудитору дотримуватися конфіденційності інформації та не використовувати або розголошувати ї без належних на те повноважень (якщо інше не визначено законодавством).

Принцип ПРОФЕСІЙНОЇ ПОВЕДІНКИ вимагає щоб аудитор діяв таким чином та утримувався від будь яких дій, що можуть завдати шкоди добрій репутації професії.

ТЕХНІЧНІ СТАНДАРТИ – їх повинен обов’язково використовувати аудитор у своїй професійній діяльності. Аудитори повинні також ретельно та кваліфіковано виконувати інструкції замовника або роботодавця тою мірою, якою вони сумісні з принципами порядності та об’єктивності.

Що ж рекомендує Кодекс пересічному бухгалтеру ?

(Коментар: багато з викладено нижче можуть здатися вітчизняному аудитору ( або бухгалтеру) дефініціями з біблейських джерел або взагалі загально людськими заповідями побутової поведінки. Деякі етичні обмеження можуть викликати посмішку, особливо в країні, де розмір гонорару ніколи не був предметом етичного розгляду, Але попри все це до цих рекомендацій слід прислухатися, бо саме більш ніж 100-річний досвід облікової практики свідчить на користь дотримання вказаних принципів професійної етики).

ПОРЯДНІСТЬ ТА ОБЄКТИВНІСТЬ

Н

Слід уникати можливості тиску на себе з боку замовника або третіх осіб.

Якщо якась з ситуацій. що складається, не має опису у стандартах або рекомендаціях – керуйтеся здоровим глуздом !

Слід намагатися не давати привід для відносин, за яких може виникнути думка про втрату вами об’єктивності або незалежності

Ваш персонал також повинен бути порядним та об’єктивним

Не слід отримувати та самому пропонувати подарунки або послуги, які можуть дати привід для того, що вважали що такі дії впливають на порядність та об’єктивність Вашого професійного судження !!

езалежно від виду послуг, що професійно надаються, слід завжди забезпечувати порядність та об’єктивність суджень.

1)

2)

Рис.2. Чинники професійної порядності та обєктивності за МСА.

ВИРІШЕННЯ ЕТИЧНИХ КОНФЛІКТІВ.

На аудитора в його виробничій сфері чатує безліч конфліктів:

тиск з боку податківців або інших фіскальних органів;

прохання відійти від вимог професійних стандартів роботи;

прямий шантаж та погрози “не помітити” суттєві відхилення

підкуп або хабар;

суперечки з власним вище стоячим керівником ;

провокації морально-етичного характеру з боку персоналу;

расові або релігійні відносини

тощо.

Кодекс рекомендує вирішення конфліктів розв’язувати в наступній послідовності (рис.3).

Якщо нічого не допомагає – відмовляйтеся від виконання завдання

( роботи)

Крок 4

Звернутися за порадою до професійної організації або юриста

Крок 3

Тоді слід обговорити проблему з вищим керівництвом або замовника власної фірми

( чи фірми-роботодавця)

Крок 2

Крок 1

Обговорити проблему з безпосереднім керівником. Якщо конфлікт не вирішено або є ознаки участі в ньому безпосереднього керівника – слід йти вище за інстанцією.

Рис.3. Алгоритм розв’язання етичного конфлікту

ПРОФЕСІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ

Приступаючи до виконання професійних завдань аудитор повинен мати достатню компетенцію для їх якісного виконання.

Чим визначається така достатність :

Отриманими знаннями – освіта, досвід роботи, здача іспитів для отримання сертифікату, ліцензії.

Збереженням професійного рівня знань – постійним підвищенням кваліфікації, актуалізацією бази знань та планування якості знань та

Їх підвищення.

Тобто, якщо аудитор відчуває, що його власних знань або знань його партнерів ( помічників) недостатньо з огляду на вимоги якості послуг, що надаються клієнтові; або у аудитора немає достатньо кваліфікованих експертів або консультантів, що відповідають за рівнем знань ( досвіду) вимогам до якості аудиту ( або обліку), то в цьому випадку етично відмовитися від замовлення а не починати роботу (!!!).

Вкрай неетичним буде навчання “ по ходу” перевірки або постійні звертання до персоналу замовника за консультаціями або професійними порадами.

Такі дія шкодять іміджу професії у суспільстві, що ставить під загрозу її існування взагалі.

КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ.

Кодекс рекомендує професійному бухгалтеру завжди дотримуватися конфіденційності інформації, яку він отримав надаючи професійні послуги.

Винятком можуть бути спеціальні повноваження надані замовником, наявність юридичного або професійного права на розкриття інформації.

ПОДАТКОВА ПРАКТИКА. (Хоча стосується виключно бухгалтерів, про те корисно знати аудиторам, які ведуть облік за третіх осіб).

1.Бухгалтер не повинен обіцяти замовнику, що підготовлена ним податкова декларація або надані рекомендації з оподаткування не можуть бути оскаржені. (Тобто завжди може існувати можливість незгоди з позицією бухгалтера фіскальних або податкових органів).

2.Професійному бухгалтеру не слід бути причетним до будь-якої декларації або повідомлення, якщо є підстави вважати що ці документи або повідомлення :

а) містять помилки або невірні дані;

б) містять пропуски даних ( ефекту від операції) або протирічать між собою (вносять плутанину в інформацію, яка подається в податкові органи)

3. Якщо замовник не виправляє помилок в податковій інформації, бухгалтеру необхідно :

а) інформувати замовника про неможливість виконувати в подальшому для нього роботу в зв’язку з помилкою, що залишається:

б) вирішити, чи відповідає подальша робота з цим замовникам вимогам професійних стандартів та принципам професійної етики.

МІЖНАРОДНА ДІЯЛЬНІСТЬ. Професійний бухгалтер , сертифікований в одній країні, може мешкати та надавати професійні послуги в іншій країні.

ОПРИЛЮДНЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ. При організації реклами своїх професійних послуг та позиціювання себе на професійному ринку облікових послуг , бухгалтеру не слід :

Частина Кодексу для прилюдно практикуючих бухгалтерів. Особливості.

НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. Вона забезпечується через рекомендації утримуватися від наступних дій :

  1. Мати безпосередній або опосередкований фінансовий інтерес в справах клієнта ( від спів засновництва до акціонера).

  2. Отримання позик від замовника будь-якої форми для членів своєї родини.

  3. Не менше ніж через два роки зайняти посаду аудитора кампанії, де він був головним бухгалтером

  1. Консультаційні послуги бухгалтера або аудитора не повинні охоплювати управлінські функції замовника. (Таке робити дозволяється коли професіонал не бере участі в прийнятті управлінських рішеннях або не несе відповідальності за свої консультації).

  2. Співробітники, що складали звітність не повинні потім її перевіряти

  3. Особисті або сімейні відносини не повинні складати загрозу професійній незалежності.(Уникати можливості прямого тиску або пересуду на можливість ваших дій під таким тиском).

  4. ГОНОРАР.

    1. Професійні послуги не повинні надаватися за умов отримання гонорару в залежності від наперед обумовленого висновку, результату, “економії” тощо. Такі гонорари вважаються умовними ( наприклад якщо гонорар виплачується на процентній або аналогічній основі).

    2. Не отримувати від замовника товари або послуги.

    3. Гонорар за надані професійні послуги повинен бути справедливим і відповідати :

      1. рівню навичок та знань задіяного персоналу

      2. рівню підготовки та досвіду персоналу

      3. часу, витраченого на надання професійних послуг

7.4.Гонорари повинні зазвичай розраховуватися на підставі погодинних або денних ставок кожної особи, задіяної в наданні професійних послуг.

7.5. Не слід робити заяви про те, що послуги в майбутньому будуть надаватися за гонорар, встановлений тепер.

7.6. Не має порушень етики, якщо з замовника за аналогічні послуги беруть гонорар менший , ніж раніше

  1. Частка бухгалтерів у статутному капіталі бухгалтерської або аудиторської фірми повинна бути переважною відносно інших засновників

  2. Колишній партнер, що пішов у з вашої фірми до фірми замовника –

Вашого клієнта, не повинен брати участі у вашій професійній

діяльності, знаходитися у вашому приміщенні або використовувати

ваші матеріальні або інформаційні ресурси (дивіденди отримувати

дозволяється).

  1. Не слід досить тривало залучати старший персонал для роботи з одним і тим же клієнтом.