Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 Н Система професійної освіти УКР.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать
  1. Характеристика системи професійно – технічної освіти

Система професійно-технічної освіти посідає особливе місце між середньою і вищою освітою – готує висококваліфікованих робітників та технічних службовців для всіх галузей економіки країни.

Професійно-технічна освіта забезпечує здобуття громадянами професії відповідно до їх покликань, інтересів, здібностей, перепідготовку, підвищення їх професійної кваліфікації.

Професійно-технічна освіта громадян здійснюється на базі повної загальної середньої освіти або базової загальної середньої освіти з наданням можливості здобувати повну загальну середню освіту.

Громадяни, які потребують соціальної допомоги і реабілітації, а також громадяни, які навчаються окремим професіям за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України, можуть отримувати професію не маючи базової загальної середньої освіти.

Професійно-технічна освіта (ПТО)це комплекс педагогічних та організаційно-управлінських закладів спрямованих на оволодіння громадою знаннями, уміннями і навичками у обраній галузі педагогічної діяльності, розвиток компетентності та професіоналізму,формування загальної і професійної культури.

Система професійно-технічної освіти складається з професійно-технічних навчальних закладів незалежно від форм власності та підпорядкування, що проводять діяльність у галузі професійно-технічної освіти, навчально-методичних, науково-методичних, наукових, навчально-виробничих, навчально-комерційних, видавничо-поліграфічних, культурно-освітніх, фізкультурно-оздоровчих, обчислювальних та інших підприємств, установ, організацій та органів управління ними, що здійснюють або забезпечують підготовку кваліфікованих робітників.

Професійно-технічний навчальний заклад - це заклад освіти, що забезпечує реалізацію потреб громадян у професійно-технічній освіті, оволодінні робітничими професіями, спеціальностями, кваліфікацією відповідно до їх інтересів, здібностей, стану здоров'я.

Основною задачею функціонування підсистеми ПТО є підготовка кваліфікованих робітників для народного господарства країни. Проте крім кваліфікованих робітників в навчальних закладах ПТО можуть готувати окремі категорії службовців (секретар-референт), а в деяких типах навчальних закладів може здійснюватися підготовка до рівня молодшого спеціаліста.

Підсистема ПТО відповідно до ст. 13 Закону України «Про професійно-технічну освіту» включає наступні типи навчальних закладів:

  • професійно-технічне училище (ПТУ) відповідного профілю;

  • професійно-технічне училище (ПТУ) соціальної реабілітації;

  • ВПУ (вище професійне училище);

  • професійний ліцей;

  • професійно-художнє училище;

  • вище художнє професійно-технічне училище;

  • училище-агрофірма;

  • училище-завод;

  • центр професійно-технічної освіти;

  • учбово-курсовий комбінат і інші.

На сьогодні в Україні існує триступенева професійно-технічнаа освіта. Кожний ступінь навчання визначається теоретичною та практичною завершеністю і підтримується присвоєнням випускникам професійно-технічних навчальних закладів відповідної кваліфікації. Випускники нижчого ступеня за власним бажанням можуть продовжувати навчання на вищому ступені. Таким чином, наступність змісту професійно-технічної освіти зумовлюється її ступеневістю, що визначається відповідними рівнями кваліфікації та складності професій.

Конкретний перелік професій для кожного ступеня професійно-технічної освіти розробляється та затверджується Міносвіти за погодженням з Мінпраці, іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади.

Навчальні плани та навчальні програми кожного ступеня професійно-технічної освіти складаються таким чином, щоб випускники першого ступеня мали можливість продовжувати навчання на другому ступені, а випускники другого ступеня - на третьому.

Відповідно до ступенів професійно-технічної освіти встановлюється три атестаційні рівні професійно-технічних навчальних закладів.

На першому ступені професійно-технічної освіти забезпечується формування відповідного рівня кваліфікації з технологічно нескладних, простих за своїми виробничими діями і операціями професій, що дає змогу робітнику вільно працювати з раніше вивченими предметами, об'єктами, виконувати конкретні дії, виробничі операції та роботи під контролем робітника з більшим досвідом і вищим рівнем кваліфікації.

Навчання здійснюється шляхом прискореного формування необхідних умінь і навичок у учнів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів першого атестаційного рівня та шляхом індивідуального чи групового навчання на виробництві, у сфері послуг.

До професійно-технічних навчальних закладів першого атестаційного рівня належать:

  • навчальні курси певного професійного спрямування;

  • професійні школи;

  • навчально-курсові комбінати (НКК);

  • автомобільні навчальні комбінати;

  • інші прирівняні до них навчальні заклади.

Навчання на першому ступені не вимагає від учнів, слухачів базової чи повної загальної середньої освіти і здійснюється за навчальними планами та навчальними програмами, що затверджуються відповідним місцевим органом управління професійно-технічною освітою.

Нормативний термін навчання визначається навчальними планами та навчальними програмами, але не повинен перевищувати 1 року.

Навчання на першому ступені завершується кваліфікаційною атестацією. Особам, які успішно пройшли кваліфікаційну атестацію, присвоюється кваліфікація "кваліфікований робітник" з набутої професії відповідного розряду (категорії) та видається свідоцтво, зразок якого затверджується Кабінетом Міністрів України.

На другому ступені професійно-технічної освіти забезпечується формування відповідного рівня кваліфікації з масових робітничих професій середньої технологічної складності у різних галузях економіки, що дає змогу робітнику самостійно виконувати по пам'яті чи з допомогою технологічних карт, інструкцій, креслень або іншої документації типові дії, виробничі операції, роботи за встановленими нормами часу і забезпечувати необхідну якість.

Навчання здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах другого атестаційного рівня і вимагає, як правило, від учнів, слухачів базової загальної середньої освіти.

До професійно-технічних навчальних закладів другого атестаційного рівня належать:

  • професійно-технічні училища відповідного профілю (ПТУ);

  • професійно-художні училища;

  • художні професійно-технічні училища;

  • училища - агрофірми;

  • училища-заводи; 

  • навчально-виробничі центри;

  • навчальні центри;

  • інші прирівняні до них навчальні заклади.

Навчання на другому ступені здійснюється за державними стандартами професійно-технічної освіти.

Учні, слухачі можуть одночасно з отриманням професії здобувати у професійно-технічному або в іншому навчальному закладі повну загальну середню освіту.

Нормативний термін навчання визначається державними стандартами професійно-технічної освіти, але не повинен перевищувати:

  • для осіб, які мають повну загальну середню освіту, - 1,5 року;

  • для осіб, які мають базову загальну середню освіту і здобувають повну загальну середню освіту, - 4 роки;

  • для осіб, які мають базову загальну середню освіту або, як виняток, не мають її і поки не здобувають повну загальну середню освіту, - 2 роки.

Навчання на другому ступені завершується кваліфікаційною атестацією. Особам, які успішно пройшли кваліфікаційну атестацію, присвоюється кваліфікація "кваліфікований робітник" з набутої професії відповідного розряду (категорії) та видається диплом, зразок якого затверджується Кабінетом Міністрів України.

На третьому ступені професійно-технічної освіти забезпечується формування високого рівня кваліфікації з технологічно складних, наукоємних професій та спеціальностей у різних галузях економіки, що дає змогу робітнику чи службовцю на основі отриманих знань та вивчених раніше типових дій самостійно виконувати складні виробничі операції, продуктивні дії, створювати алгоритми діяльності у нетипових ситуаціях.

Навчання здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах третього атестаційного рівня і вимагає від учнів, слухачів повної загальної середньої освіти.

До професійно-технічних навчальних закладів третього атестаційного рівня належать:

  • вищі професійні училища (ВПУ);

  • вищі художні професійно-технічні училища;

  • вищі училища-агрофірми;

  • центри професійно-технічної освіти;

  • центри підготовки і перепідготовки робітничих кадрів;

  • інші прирівняні до них навчальні заклади.

Навчання на третьому ступені здійснюється за державними стандартами професійно-технічної освіти.

Нормативний термін навчання визначається державними стандартами професійно-технічної освіти, але не повинен перевищувати 2 років.

Навчання завершується кваліфікаційною атестацією. Особам, які успішно пройшли кваліфікаційну атестацію, присвоюється кваліфікація "кваліфікований робітник" з набутої професії відповідного розряду (категорії) та, за умови закінчення відповідного курсу навчання в акредитованому професійно-технічному навчальному закладі, - кваліфікація «молодший спеціаліст» і видаються дипломи, зразки яких затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Рівні ПТО:

  • 1 рівень – короткострокове навчання в учбово-курсових комбінатах;

  • 2 рівень – масове професійна освіта випускників загальноосвітніх шкіл в ПТУ;

  • 3 рівень – професійна освіта учнів у ВПУ ;

  • 4 рівень – професійна освіта учнів в модельних центрах.

Рівні кваліфікації і типи закладів ПТО, у яких здійснюється підготовка робітників до відповідного рівня:

  • низька – 2 розряд – підготовка в НКК, професійній школі, на навчальних курсах;

  • середня – 3 розряд – підготовка в ПТУ, училища – агрофірми, училища – заводи, навчальні центри;

  • висока – 4-5 розряд – підготовка у ВПУ, центрах підготовки робітничих кадрів;

  • вища – 6 розряд – дотепер підготовка здійснюється в модельних центрах (їх ще не існує) та на виробництві [3 , с.38-39].

Отже, основним завданням функціонування підсистеми ПТО є підготовка кваліфікованих робітників для народного господарства країни. У деяких типах навчальних закладів може здійснюватися підготовка до рівня молодшого спеціаліста. Професійно-технічна освіта має три ступені. Кожний ступінь навчання визначається теоретичною та практичною завершеністю і підтверджується присвоєнням випускникам робітничої кваліфікації згідно з набутими професійними знаннями, уміннями і навичками..