Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. реком..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

Самостійна робота студента

Самостійна робота студента – це різноманіття типів навчальних завдань, які виконують студенти з метою засвоєння різних знань, умінь, навичок та формування системи поведінки. Самостійна робота розширює і поглиблює знання, в ній студент формує свої погляди та переконання. Вона має і виховне значення, так як виконання її виховує вольові якості, організованість, планомірність в роботі.

Самостійна робота удосконалюється головним чином як форма поза аудиторних занять, але початок її, формування позитивної установки на неї повинно відбуватися в процесі аудиторних занять, і перед усім на лекціях. Вона не повинна зводитися до виконання домашніх завдань, а повинна носити творчий характер.

До самостійної роботи відноситься і підготовка до семінарського заняття, і робота з підручником та допоміжною літературою з кожної теми. Але в останній час, в зв’язку з скороченням аудиторних годин і з метою розвитку навичок самостійного творчого мислення студента, на самостійну роботу виносяться не тільки окремі питання теми, а і цілі теми програмного матеріалу.

Навчальними планами факультетів і робочою програмою курсу «Основи екології» із загальних 54 годин передбачено 27 годин самостійної роботи студента. Кожна тема курсу вивчається з застосуванням різних видів навчальної діяльності, в тому числі і самостійної роботи.

Самостійна робота у вивчені основ екології займає половину навчального часу і є складовою вивчення усіх тем курсу. Оцінюється самостійна робота студента поряд з другими видами навчальної діяльності по повноті і якості висвітлення контрольних питань з кожної теми в робочому зошиті з екології.

Індивідуальна робота викладача зі студентом є однією із форм навчального процесу і на неї відводиться шоста частина всього навчального часу. На молодших курсах індивідуальні заняття спрямовуються на поглиблення вивчення студентом дисципліни. Індивідуальні заняття з вивчення основ екології проводяться у вигляді консультацій з метою отримання студентом відповіді на окремі питання та для пояснення певних теоретичних положень. Консультації з основ екології проводяться за графіком кафедри біології.

Рекомендації з написання реферату

При вивчені курсу «Основи екології кожен студент має написати два реферата на теми третього модуля.

Рекомендовані теми рефератів

  1. В.І.Вернадський і його вклад в розвиток ідеї ноосфери.

  2. Сучасні підходи до ідеї ноосфери.

3. Сучасні розробки шляхів виходу із глобальної екологічної кризи.

4. Перспективи розвитку людства в світі рішень Всесвітнього екологічного

форуму в Ріо-де-Жанейро (1992) та всесвітнього саміту в Йоганнесбурзі

5. Проблеми сталого розвитку України. .

6. Роль та завдання екологічної освіти в подоланні глобальної екологічної

кризи.

7. Державне управління в галузі охорони навколишнього середовища в

Україні і його ефективність.

8. Основні міжнародні та національні державні і громадські екологічні

організації і їх вклад в вирішенні екологічних проблем.

Реферат – це відносно невелика праця, яка містить більш-менш ґрунтовне висвітлення того чи іншого питання із навчальної програми. Як простіша форма дослідницької роботи, реферат передбачає більш глибоке вивчення студентом однієї із тем курсу, породжує у нього підвищену зацікавленість до цієї теми.

Робота над рефератом повинна бути творчим перетворенням отриманої інформації відповідно до мети. Вибравши тему реферату, необхідно перш за все скласти план і підібрати необхідну літературу. Літературних джерел повинно бути декілька (не менше 3-5).Отриману із різних літературних джерел інформацію необхідно осмислити, критично оцінити, узагальнити. Якщо в літературі будуть викладені різні погляди на деякі питання, необхідно їх записати, протиставити, проаналізувати і скласти свою думку на це питання.. В рефераті повинні бути ясно сформульовані тези по кожному пункту плану, а також приведені обґрунтовані докази кожної тези.

Перед написанням реферату рекомендується зробити його ескіз, а потім наповнити його ідеями, отриманими із літературних джерел, але так, щоб в певній мірі зберегти самостійність.

В структурному відношенні реферат включає вступ, основний зміст, висновок і список використаної літератури. Саму велику і трудомістку частину реферату складає основний зміст. Текст матеріалу необхідно розміщувати в логічній послідовності відповідно плану реферату. Писати бажано на одній сторінці аркушу, а другу залишати чистою для доповнень та змін. У варіанті чернетки можна користуватися скороченнями або різними символами. Викладати свої думки слід коротко, аргументовано, образно, спокійно та розсудливо. Робота повинна закінчитися узагальненим висновком.