Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

14

Укладачі: д.е.н, проф. Лук’янченко Н.Д., к.е.н., доц. Копитіна Т.І., к.е.н., доц. Сердюк О.Ю. – Донецьк, ДонНУ. – 72 с.

Рецензенти: д.е.н., проф. Шаульська Л.В.

к.е.н., доц. Доронина О.А.

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри управління персоналом і економіки праці, протокол № 1 від 29.08.2008 р.

Зав. кафедри управління персоналом Н.Д. Лук’янченко

і економіки праці, д.е.н, проф..

Робоча програма затверджена на засіданні навчально-методичної комісії економічного факультету, протокол № ___ від “____” ______________ 2008 р.

Голова навчально-методичної комісії Т.В. Орєхова

к.е.н, доцент

ЗМІСТ

с.

I. Вступ 4

1.1.Мети й завдання навчання 5

1.2. Результати навчання 5

1.3. Методика викладання, форми й методи навчання 6

II. Навчальна програма курсу 7

2.1. Зміст тематичних модулів курсу 7

2.2. Література 11

III. Модульне планування 15

3.1. Модульне планування курсу на денній формі навчання 15

3.2. Модульне планування курсу на заочній і прискореній формі

навчання 21

IV. Плани семінарських, практичних, лабораторних занять 22

V. Організація самостійної роботи 47

5.1.Форми самостійної роботи студентів і індивідуальної

роботи викладача зі студентами (для студентів денний

форми навчання) 47

5.2. Робота з літературою 48

5.3. Підготовка рефератів 48

5.4. Методичні рекомендації до проведення досліджень і

рішенню завдань по нормуванню праці 49

VI. Організація поточного, модульного, підсумкового контролю знань 58

6.1. Система оцінювання знань по дисципліні «Нормування

праці» по 100-бальній системі 58

6.2. Критерії оцінок знань і практичних умінь студентів при

потоковому, модульному контролі й при здачі іспиту 60

6.3. Зразки типових завдань поточного, модульного контролю 62

6.4. Питання для підготовки до іспиту 64

VII. Додатки 66

I. Вступ

Нормування праці є основний інструмент організації та оплати праці, планування робіт і чисельності персоналу. Головне завдання нормування праці – встановлення необхідних витрат праці та умов виконання роботи з метою підвищення продуктивності праці, визначення необхідної чисельності, професійного та кваліфікаційного складу робітників, організації оперативного планування та оплати праці, удосконалення організації праці. Тому рішення поставлених завдань неможливо без забезпечення високої якості норм праці, які розроблені на підставі науково-обґрунтованої методології.

Дисципліна «Нормування праці» передбачена навчальним планом для студентів, які навчаються по бакалаврській навчально-кваліфікаційній програмі спеціальності «Управління персоналом і економіка праці», і є одною із основних профілюючих дисциплін обов’язкового вивчення.

Курс з «Нормування праці» формується на стику економічних та соціальних дисциплін і дозволяє більш комплексно і цілісно розуміти складові трудового процесу і напрями використання робочого часу. Даний курс пов’язано з дисциплінами «Економічна теорія», «Охорона праці», «Сучасні технології», «Економіка підприємства», «Економіка праці і соціально-трудові відносини», «Статистика».

Модуль з курсу «Нормування праці» вивчається у 6 семестрі.

Загальний бюджет часу на вивчення студентом модулю «Нормування праці» складає 3 кредиту (135 академічних годин), з яких лекції складають 32 години, практичні і семінарські заняття – 32 години, самостійна робота студентів – 71 годин. Структура і зміст модулю орієнтують студентів на пошук найбільш дійових методів самонавчання з метою забезпечення глибокого засвоєння студентами необхідного матеріалу для більш ефективного використання одержаних знань в практиці державного і виробничого управління.

1.1.Цілі й завдання навчання

Ціль дисципліни - дати студентам знання теорії й практики регулювання міри праці, навчити визначати витрати часу на одиницю продукції в конкретних умовах виробництва. Звідси випливають і більші вимоги до вивчення даної науки. Обсяг необхідних знань і практичних навичок визначається програмою курсу. Крім того, варто постійно вивчати Укази Президента й рішення Кабінету Міністрів з питань організації й нормування праці.

Успішно вивчити курс "Нормування праці" можна за умови, що поряд з теоретичними положеннями по всіх розділах програми будуть придбані вміння й навички самостійно визначати норми витрат живої праці для різних виробничих процесів.

Самостійну роботу з вивчення курсу "Нормування праці" рекомендується будувати в наступному порядку:

1. Ознайомлення із програмою й методичними вказівками по всіх темах курсу, підбор основної й додаткової навчальної літератури.

2. Систематичне вивчення навчальних допомога з кожної теми курсу

3. Знайомство із книгами, журналами, брошурами й газетами, присвяченими питанням нормування праці - журнали: "Экономика Украины", "Україна: аспекти праці", "Человек и труд", "Экономист", "Общество и экономика", "Российский экономический журнал", "Персонал"; газети: "Праця і зарплата", "Голос України", "Ділова Україна".

4. Відбір і вивчення в період практики на підприємствах і в організаціях конкретного матеріалу по організації й нормуванню праці, звітності по праці, ознайомлення з інструкціями й наказами міністерств і відомств із питань праці.

5. Придбання навичок розрахунку норм праці. Для розширення теоретичних знань студентам варто підготувати реферати; свою підготовку по окремих темах курсу студент може перевірити по тестах. Для закріплення теоретичного матеріалу й придбання практичних навичок пропонується самостійно вирішити завдання.