Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Вікові особливості опорно-рухового апар...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
210.43 Кб
Скачать

2.2. Ріст і робота м'язів

У період внутрішньоутробного розвитку м'язові волокна формуються гетерохронно. Спочатку диференціюються м'язи язика, губ, діафрагми, міжреберні і спинні, в кінцівках - спочатку м'язи рук, потім ніг, в кожній кінцівці спочатку - проксимальні відділи, а потім дистальні. М'язи ембріонів містять менше білків і більше (до 80%) води. Розвиток і зростання різних м'язів після народження також відбуваються нерівномірно. Раніше і більше починають розвиватися м'язи, що забезпечують рухові функції, які надзвичайно важливі для життя. Це м'язи, які беруть участь у диханні, сосанні, схоплюванні предметів, тобто діафрагма, м'язи язика, губ, кисті, міжреберні м'язи. Крім цього, більше тренуються і розвиваються м'язи, що у процесі навчання і виховання у дітей певних навичок.

У новонародженого є всі скелетні м'язи, але важать вони в 37 разів менше, ніж у дорослого. Скелетні м'язи ростуть і формуються приблизно до 20-25 років, роблячи вплив на ріст і формування скелета. Збільшення ваги м'язів з віком відбувається нерівномірно, особливо швидко цей процес йде в період статевого дозрівання.

Вага тіла зростає з віком в основному за рахунок збільшення ваги скелетної мускулатури. Середня вага скелетних м'язів у відсотках до ваги тіла розподіляється наступним чином: у новонароджених - 23,3; в 8 років - 27,2; в 12 років - 29,4; в 15 років - 32,6; в 18 років - 44, 2.

Розділ ііі. Вікові особливості мускулатури

3.1. Вікові особливості росту та розвитку скелетної мускулатури.

Спостерігається наступна закономірність росту і розвитку скелетних м'язів у різні вікові періоди.

Період до 1 року: більше, ніж м'язи тазу, стегна і ніг, розвинені м'язи плечового пояса і рук.

Період з 2 до 4 років: в руці і плечовому поясі проксимальні м'язи значно товщі дистальних, поверхневі м'язи товщі глибоких, функціонально активні товщі менш активних. Особливо швидко зростають волокна в довгій м'язі спини і в великого сідничного м'яза.

Період з 4 до 5 років: розвинені м'язи плеча та передпліччя, недостатньо розвинені м'язи кистей рук. У ранньому дитинстві м'язи тулуба розвиваються значно швидше, ніж м'язи рук і ніг.

Період з 6 до 7 років: відбувається прискорення розвитку м'язів кисті, коли дитина починає виробляти легку роботу і привчатися до листа. Розвиток згиначів випереджає розвиток розгиначів.

Крім того, у згиначів вага і фізіологічний поперечник більше, ніж у розгиначів. М'язи пальців, особливо згиначі, які беруть участь у захопленні предметів, мають найбільшу вагу і фізіологічний поперечник. У порівнянні з ними згиначі кисті мають відносно меншу вагу і фізіологічний поперечник.

Період до 9 років: збільшується фізіологічний поперечник м'язів, що викликають рухи пальців, в той же час м'язи лучезапястного і ліктьового суглобів ростуть менш інтенсивно.

Період до 10 років: поперечник довгого згинача великого пальця до 10 років досягає майже 65% довжини поперечника дорослої людини.

Період з 12 до 16 років: ростуть м'язи, які забезпечують вертикальне положення тіла, особливо клубово-поперековий, що грає важливу роль в ходьбі. До 15-16 років товщина волокон клубово-поперекового м'яза стає найбільшою.

Анатомічний поперечник плеча в період з 3 до 16 років збільшується у юнаків в 2,5-3 рази, у дівчат - менше.

Глибокі м'язи спини в перші роки життя у дітей ще слабкі, недостатньо розвинений і їх сухожильно-зв'язковий апарат, однак до 12-14 років ці м'язи укріплені сухожильно-зв'язковим апаратом, але менше, ніж у дорослих.

М'язи черевного преса у новонароджених не розвинені. З 1 року до 3 років ці м'язи та їх апоневрози різняться, і лише до 14-16 років передня стінка живота укріплена майже так само, як у дорослого. До 9 років пряма м'яз живота дуже інтенсивно росте, його вага в порівнянні з вагою у новонародженого збільшується майже в 90 разів, внутрішнього косого м'язя - більш ніж в 70 разів, зовнішнього косого - в 67 раз, поперечного - в 60 разів. Ці м'язи протистоять поступово збільшуючомуся тиску внутрішніх органів.

У двоголового м'яза плеча і чотириголового м'язу стегна м'язові волокна товщають: до 1 року - в два рази; до 6 років - у п'ять разів; до 17 років - у вісім разів; до 20 років - в 17 разів.

Зростання м'язів у довжину відбувається в місці переходу м'язових волокон в сухожилля. Цей процес триває до 23-25 ​​років. З 13 до 15 років скоротний відділ м'яза зростає особливо швидко. До 14-15 років диференціювання м'язів досягає високого рівня. Зростання волокон в товщину триває до 30-35 років. Поперечник м'язових волокон потовщується: до 1 року-в два рази; до 5 років - у п'ять разів; до 17 років - у вісім разів; до 20 років - в 17 разів.

Маса м'язів особливо інтенсивно збільшується у дівчаток в 11-12 років, у хлопчиків - в 13-14 років. У підлітків за два-три роки маса скелетних м'язів збільшується на 12%, в той час як у попередні 7 років - всього на 5%. Вага скелетних м'язів у підлітків становить приблизно 35% по відношенню до ваги тіла, при цьому значно зростає сила м'язів. Значно розвивається мускулатура спини, плечового пояса, рук і ніг, що викликає посилений ріст трубчастих кісток. Гармонійному розвитку скелетних м'язів сприяє правильний підбір фізичних вправ.