Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс роб з метод дисц мет рек.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
389.12 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Рівненський державний гуманітарний університет

Фізико-технологічний факультет

Кафедра професійної педагогіки і трудової підготовки

КУРСОВА РОБОТА З МЕТОДИЧНИХ ДИСЦИПЛІН

Методичні рекомендації

Для студентів напряму підготовки 7.01010301 «Технологічна освіта»

(за вимогами кредитно-трансферної системи)

Рівне - 2010

УДК: 371.381 (07)

ББК: 74.268 р.

К 93

Друкується за рішенням Навчально-методичної ради Рівненського державного гуманітарного університету (протокол № 2 від 23. 11. 2010 р.).

К Курсова робота з методичних дисциплін. Для студентів напряму підготовки «Технологічна освіта» 7.01010301 (за вимогами кредитно- трансферної системи). /Автори-укладачі: М.С. Янцур, Ю.В. Кирильчук, А.І. Войтко. – Рівне: РДГУ, 2010. – 35 с.

Автори-укладачі: М.С. Янцур, канд. пед. наук, професор, завідувач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

Ю.В. Кирильчук, канд. пед. наук, доцент кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

А.І. Войтко, старший викладач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ:

Рецензенти: Є.І. Мегем, кандидат педагогічних наук, доцент (Глухівський НПУ ім. Олександра Довженка);

Ю.М. Галатюк, кандидат педагогічних наук, професор (РДГУ).

Відповідальний редактор М.С. Янцур, канд. пед. наук, професор, завідувач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ.

Методичні рекомендації схвалено і рекомендовано до друку кафедрою професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ (протокол № 2 від 23. 09. 2010 р.).

ББК: 74.268 р.

© Янцур М.С., Войтко А.І.,

Симонович Н.В., 2010

ВСТУП

Курсова робота − вид самостійної, науково-дослідної роботи студента, що завершує вивчення цілого ряду спеціальних і методичних дисциплін.

Курсова робота з методичних дисциплін виконується студентами V курсу напряму підготовки „Технологічна освіта” у 9 семестрі з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань і вмінь з дисциплін «Теорії і методики вивчення технології в старшій школі», «Методики викладання загально-технічних і спеціальних дисциплін у ПТНЗ», «Методики викладання креслення в старшій школі та ПТНЗ» та застосування їх для комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Виконання курсової роботи сприяє розвитку наукового мислення студента, привчає працювати зі спеціальною літературою, аналізувати, співставляти точки зору різних авторів, обґрунтовувати свої погляди на окремі питання профільного і професійного навчання, методики навчання креслення у старших класах сучасної школи та ПТНЗ. Курсова робота повинна носити творчий характер та мати наукову цінність. Вона повинна базуватись на глибоких знаннях теоретичної та методичної літератури, проведенні експерименту в загальноосвітньому чи професійно-технічному навальному закладі, аналізі матеріалів педагогічної практики, а не переказом прочитаної літератури чи описом спостережень, зроблених студентом у школі чи ПТНЗ.

Виконання курсової роботи дозволяє вирішити ряд завдань:

  1. розвивати вміння студента використовувати теоретичні знання з теорії і методики профільного і професійного навчання, теорії і методики викладання ЗТД у ПТНЗ, методики навчання креслення, для розв’язання конкретних педагогічних завдань у відповідності з типом загальноосвітнього чи професійно-технічного навчального закладу;

  2. формування навичок ведення пошуку практичної, педагогічної та методичної інформації, розвиток вмінь узагальнювати та класифікувати отриману інформацію для розв’язання конкретного дидактичного завдання;

  3. закріплення у студентів навичок самостійного оформлення науково-дослідної роботи.

Конкретні терміни виконання курсової роботи визначаються графіком навчального процесу. Студент, який не захистив курсову роботу, до складання іспиту з теорії та методики вивчення технології в старшій школі, методики викладання загальнотехнічних і спеціальних дисциплін у ПТНЗ чи заліку з методики викладання креслення у ПТНЗ не допускається. Підготовка курсової роботи здійснюється за графіком, встановленим кафедрою, узгодженим із студентом і затвердженим керівником.

Тематика курсових робіт визначається кафедрою професійної педагогіки та трудової підготовки і відображає науково-методичні дослідження співробітників кафедри. Тематика курсових робіт затверджується кафедрою на початку семестру, в якому вона виконується, і студент вибирає відповідну тему із врахуванням своїх наукових інтересів. Студент може, в окремих випадках, обрати тему, яка відсутня у тематиці, попередньо узгодивши її з науковим керівником роботи та завідувачем кафедри. Керівник роботи видає студенту офіційне завдання до курсової роботи, форма і зразок заповнення якого наведено у додатку Б.

І. Порядок виконання курсової роботи

Самий головний і відповідальний момент − обрання теми, її уточнення з керівником. Студент обирає тему, виходячи із власних педагогічних інтересів, особистого досвіду дослідницької роботи. Тема реєструється на кафедрі, її виконавець отримує від наукового керівника завдання (Додаток Б), в якому викладено основні напрями роботи.

Самостійна зміна теми курсової роботи студентом, так само як і довільне її трактування, не допускається. В особливих випадках, попередньо узгодивши з науковим керівником, студент має право написати заяву на ім’я завідувача кафедри з мотивованим проханням змінити тему курсової роботи. Ця заява розглядається на засіданні кафедри, і лише у випадку позитивного вирішення питання, дається дозвіл на зміну теми наукового дослідження.

При цьому на засіданні кафедри враховуються зміни теми й термін виконання роботи, який залишився до захисту. Кафедра може й не задовольнити прохання студента. В цьому випадку він зобов’язаний виконати роботу з теми, яка була затверджена раніше.

Необхідно зрозуміти, що курсова робота потребує систематичного читання, роздумів, великого обсягу підготовчих записів та серйозного їх осмислення. Можна рекомендувати виділити спеціально для занять з підготовки до курсової роботи один день на тиждень. Щоб правильно та раціонально розподілити час та сили, слід чітко уявити етапи виконання роботи.

І-й етап. Вибравши тему, слід записати її точне формулювання, визначити конкретні завдання, структуру курсової роботи, логіку самого процесу пошуку матеріалу, аналізу літератури, вивчення перспективного педагогічного досвіду, а також напрями наукового дослідження.

ІІ-й етап. На основі цих роздумів необхідно скласти робочий план у самій загальній формі. Такий чорновий план допоможе при читанні літератури зосередити увагу на головному, організувати самоконтроль.

ІІІ-й етап. Вивчити літературу, проаналізувати її та дослідити обране питання на практиці. Вивчення літератури є обов’язковою початковою стадією наукової роботи, у тому числі й студентської. Підбір літератури з теми та вивчення її допоможе познайомитись із сучасним станом питання та дозволить виконати роботу на сучасному науковому рівні. При виборі літератури корисно дотримуватись принципу „від загального до конкретного”, та познайомитись спочатку з коротким і загальним викладом питання. Для цього слід звернутись до відповідних статей „педагогічної енциклопедії”, „Педагогічного словника”, до педагогічних бюлетенів. Слід звернути увагу на історичний аспект питання, що вивчається, та ознайомитись з працями педагогів-класиків у хрестоматіях. Матеріалами для курсових робіт можуть бути:

  • офіційні, директивні документи (програми, накази, методичні листи Міністерства освіти і науки);

  • спеціальна психолого-педагогічна та методична література;

  • збірники наукових праць;

  • тези методичних та педагогічних конференцій, семінарів;

  • педагогічні журнали;

  • навчальна документація.

Для того, щоб обрати книгу чи статтю, студент повинен користуватись бібліографічними посібниками, а також бібліографічними посиланнями у науковій літературі.

Мета вивчення літератури може бути різною: загальне ознайомлення зі змістом книги; збір додаткового матеріалу з питання; пошук та засвоєння наукових термінів, означень, понять; підбір доказів; опрацювання значимості авторських думок; вироблення власного ставлення до змісту книги чи статті.

Вивчення книги (статті) доцільно починати з попереднього ознайомлення: перегляду вступу, змісту, додатків, висновків, списку використаної літератури. У вступі автор здебільшого формулює завдання свого дослідження, прогнозує метод викладення матеріалу. Зміст знайомить із загальним планом книги.

Після попереднього ознайомлення доцільно приступити до первинного читання, основна мета якого − зрозуміти зміст книги чи статті в цілому. Наступним етапом є повторне читання, в результаті якого встановлюються основні положення, відбираються типові факти, відбивається оволодіння науковою термінологією, аналізуються схеми, таблиці та інше, а також дається оцінка.

У процесі роботи над книгою чи статтею необхідно робити нотатки. Це слід робити на окремих аркушах, обов’язково з одного боку залишаючи поля. Якщо при роботі над книгою виписка робиться дослівно, то цей зміст беруть у лапки та на полях вказують сторінку, щоб у подальшому мати можливість використати як цитату. Свої роздуми доцільно записувати на полях, щоб відокремити їх від думок автора книги чи статті.

У курсовій роботі повинні бути відображені питання теорії і методики вивчення технологій в старшій школі, методики навчання креслення, викладання загальнотехнічних і спеціальних дисциплін у ПТНЗ, досягнення педагогіки та психології, наукове обґрунтування обраних шляхів та методів викладу питання.

IV-й етап − експериментальне дослідження (організація і проведення педагогічного експерименту з теми курсової роботи, збір та накопичення фактів, обробка та аналіз зібраних матеріалів, формулювання висновків та практичних рекомендацій).

Перш ніж приступити безпосередньо до експериментальної роботи, слід вивчити стан питання на практиці. Вивчення стану питання відбувається шляхом цілеспрямованих спостережень у школі чи ПТНЗ. Для цього студент повинен вивчити літературу з теми, скласти план спостережень, перелік питань, які необхідно розв’язати в школі чи ПТНЗ. Вивчаючи стан питання, студент може використовувати різні наукові методи: анкетування, бесіда, спостереження за роботою учнів і вчителів, аналіз педагогічної документації, педагогічний експеримент. У додатку Ж наведено перелік літературних джерел з науково-дослідної роботи, якою може скористатись студент при організації і проведенні власного педагогічного експерименту.

В результаті перевірки та аналізу накопичених фактів робляться висновки та складаються практичні рекомендації.

V-й етап − виклад та оформлення курсової роботи.

Закінчивши збір літературного матеріалу та проведення експериментальної роботи, можна приступати до кінцевого оформлення тексту курсової роботи, що відображена в ІІ розділі.

Викладення матеріалу в курсовій роботі підпорядковується одній провідній ідеї, відповідно до її теми. Мова і стиль курсової роботи повинні підпорядковуватися особливостям письмової наукової мови, характерною особливістю якої є формально-логічний спосіб викладення матеріалу. Текст курсової роботи повинен характеризуватися завершеністю і цілісністю, а також відповідати вимогам культури наукової мови: точності, ясності і стислості. Основне місце в тексті курсової роботи повинні займати форми недоконаного виду дієслова теперішнього часу (наприклад: „У цій роботі розглядаються …”). Також для уникнення категоричності висловлювань (особливо при демонструванні власної позиції) рекомендується вживати наступні вислови: „вірогідно”, „можливо”, „на нашу думку” тощо. Обов’язковою умовою об’єктивності викладення матеріалу є вказівка на те, яким є джерело, ким висловлена думка, кому належить той чи інший вислів. У тексті курсової роботи ця умова може бути реалізована за допомогою використання спеціальних слів і словосполучень: „на нашу думку”, „згідно із”, „за результатами” тощо. Виклад тексту курсової роботи, як правило, ведеться від третьої особи, оскільки увага зосереджена на змісті та логічній послідовності тексту, а не особі автора. Іноді вживається форма першої особи множити займенників.

VI етап – рецензування та захист курсової роботи (описано в третьому розділі).

ІІ. СТРУКТУРА І ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ ТА ЇЇ ОФОРМЛЕННЯ.

Курсова робота повинна включати такі обов’язкові частини: теоретичну, методичну і практичну.

За структурою курсова робота складається із титульного аркуша, завдання, змісту, вступу, 2-х розділів, висновку, списку використаних джерел, додатків.

Титульний аркуш ― виконується креслярським шрифтом (тушшю) або комп’ютерним набором з роздруківкою на принтері (Додаток А);

Завдання ― на спеціальному бланку з підписами наукового керівника і студента та затверджене завідувачем кафедри (Додаток Б);

Зміст ― 1 стор. (із вказівкою назв і сторінок розділів і параграфів та додатків курсової роботи) (Додаток В);

Перша частина курсової роботи включає: вступ та перший розділ з 3-х підрозділів (параграфів).

Вступ ― до 3-х сторінок, в якому обґрунтовується актуальність теми, її значення в роботі школи та реалізації трудової підготовки учнів, визначається мета, об’єкт, предмет та завдання роботи і наукові методи їх вирішення та база експериментальної роботи.

Розділ І. Теоретичні основи проблеми з теми роботи.

1.1. З’ясування стану проблеми з теми курсової роботи на основі аналізу науково-методичної літератури та періодичних видань і педагогічного досвіду вчителів трудового навчання в старшій школі, викладачів професійно-технічних навчальних закладів міста, області або країни (бажано з досвіду конкретних вчителів, роботу яких студент вивчив самостійно під час педагогічної практики) (зі зносками на літературні та інші інформаційні джерела, які подаються в кінці роботи).

1.2. Розкриття сутності проблеми курсової роботи з питань теорії та методики трудової і професійної підготовки учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів (різні її аспекти, з посиланнями на літературні та інші інформаційні джерела, які наводяться в кінці роботи).

1.3. Підбір і розробка дидактичних засобів (наочності, завдань, інструкційних матеріалів, комп’ютерних програм тощо), форм, методів і прийомів навчання з теми курсової роботи на основі аналізу відповідних розділів чи тем програм профільного та професійного навчання, креслення чи програм загальнотехнічних і спеціальних дисциплін загальноосвітніх чи професійно-технічних навчальних закладів.

Друга частина курсової роботи включає: другий розділ з 3-х підрозділів (параграфів), висновки, список використаних джерел, додатки.

Розділ ІІ. Методичні основи проблеми з теми роботи.

2.1. Розробка методики формування знань, вмінь, навичок, виховання і розвитку відповідних якостей особистості з використанням різноманітних форм, методів і прийомів навчання на основі розроблених чи підібраних дидактичних засобів з теми роботи. (Подається опис форм, методів і прийомів навчання, виховання і розвитку з використанням розроблених чи підібраних дидактичних засобів, тобто наочності, техніко-технологічної та інструкційної документації тощо, стосовно теми своєї роботи).

2.2. Планування занять з теми роботи за відповідним розділом чи темою програми профільного чи професійного навчання у ЗОНЗ або загальнотехнічних чи спеціальних дисциплін у ПТНЗ, креслення у старшій школі чи ПТНЗ. (Викладається зміст і послідовність перспективного планування з відповідної теми чи розділу профільного навчання, креслення, яке завершується розробкою календарно-тематичного плану занять з певної теми, або перспективно-тематичного плану із загальнотехнічних і спеціальних дисциплін у ПТНЗ і біжучого планування, яке завершується розробкою і складанням 2-х планів-конспектів окремих занять з певної теми з використанням розробленої методики). (Календарно-тематичний чи перспективно-тематичний план і плани-конспекти занять є обов’язковими і подаються в додатках до курсової роботи).

2.3. Експериментальна перевірка ефективності розробленої методики вивчення даної теми в школі, МНВК чи ПТНЗ. (Виконується під час педагогічної практики). Подається опис методики проведення експерименту, хід самого експерименту та аналіз його результатів, як кількісний (математично-статистичний), так і якісний (описово-вербальний).

Висновки ― 1-2 сторінки. Подаються основні висновки щодо вирішення кожного завдання роботи та узагальнений висновок.

Список використаних джерел ― подається перелік використаних літературних та інших джерел (Інтернет тощо), на які є посилання у курсовій роботі (монографії, підручники, посібники, навчальні програми, методичні вказівки, статті із журналів, збірників, Інтернету і т. п. ― не менше 15 джерел), який повинен бути оформлений за алфавітом з дотриманням державного стандарту на бібліографію. Список літератури необхідно оформляли відповідно до чинного стандарту ДСТУ 7.1:2006 “Бібліографічний запис. Бібліографічний опис”, який розглядається під час вивчення курсу «Основи наукових досліджень». Вимоги до оформлення літературних джерел наведені у додатку Д.

Під час написання курсової роботи необхідно давати посилання на літературні джерела. У внутрішньотекстових посиланнях на певний твір, після згадування про нього або після цитати з нього, проставляють у квадратних дужках номер у списку літератури, наприклад, [5]. Якщо використовуються матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номер сторінки через кому після номеру джерела, наприклад, [8, 345]. Для підтвердження власних аргументів або критичного аналізу того чи іншого друкованого твору слід наводити цитати. Текст цитати починається та закінчується лапками і наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі, із збереженням особливостей авторського написання. Кожна цитата обов’язково супроводжується посиланням на джерело.

Наприклад: Цитата в тексті: „... незважаючи на пріоритетне значення мовних каналів зв’язку між діловими партнерами, ні в якому разі не можна ігнорувати найбільші канали передачі інформації” [20, 45].

Додатки: 1. Календарно-тематичний чи перспективно-тематичний план з відповідної теми чи розділу програми профільного (професійного) навчання в старшій школі, креслення в старшій школі чи ПТНЗ, програм загальнотехнічних і спеціальних дисциплін в ПТНЗ з урахуванням теми курсової роботи (обов’язковий).

2. Плани-конспекти 2-х занять, у яких реалізується розроблена методика з теми курсової роботи (обов’язковий): з профільного і професійного навчання - 1 теоретичного і 1 практичного занять; з креслення – 2-х комбінованих занять; із загальнотехнічних і спеціальних дисциплін – 1 теоретичного комбінованого і 1 лабораторно-практичного занять.

3. Контрольні та перевірочні практичні роботи, тести та інші методики, які використовувалися в педагогічному експерименті.

4. Наочність або її фотографії, техніко-технологічна документація, роздатковий матеріал тощо.

5. Таблиці, графіки, діаграми і т.п. результатів експериментальної роботи.

6. Та інші ― в разі необхідності.

Третя частина курсової роботи − практичний виріб з теми курсової роботи ― плакати, стенди, моделі, макети, об’єкти праці, комп’ютерні програми і т.п. (вирішується керівником) з їх описом, фотографіями, ескізами, малюнками, техніко-технологічною документацією, яка наводиться в додатках до курсової роботи.

Курсова робота оформляється в одному примірнику на паперових носіях з дотриманням відповідних вимог: набрана на комп’ютері в редакторі Word, шрифтом Times NR, 14, інтервалом 1,5, берегами: зліва – 30, справа ― 10, зверху ― 20, знизу ― 20, з одного боку аркуша формату А4, в межах 30-36 сторінок (без врахування додатків). Нумерація сторінок проставляється внизу справа, починаючи із сторінки 3 ― Вступ.