Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Вікові особливості опорно-рухового апар...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
210.43 Кб
Скачать

4.3. Розвиток грудної клітини

Грудну клітку становлять 12 пар ребер. Справжні ребра (перша - сьома пари) за допомогою хрящів з'єднуються з грудиною, з решти п'яти помилкових ребер хрящові кінці восьмий, дев'ятої та десятої пар з'єднуються з хрящем вищерозміщеного ребра, а одинадцятою та дванадцятою пари не мають реберних хрящів і володіють найбільшою рухливістю, так як закінчуються вільно. Друга - сьома пари ребер з'єднані з грудиною невеликими суглобами.

З хребцями ребра з'єднуються суглобами, які при піднятті грудної клітини визначають рух верхніх ребер в основному вперед, а нижніх - в сторони.

Грудина є непарною кісткою, в якій розрізняються три частини: рукоятка, тіло і мечоподібний відросток. Рукоятка грудини зєднується з ключицею за допомогою суглоба, що містить внутрішньохрящовий диск (за характером рухів він наближається до кулястого зєднання).

Форма грудної клітки залежить від віку і статі. Крім того, форма грудної клітини змінюється через перерозподіл сили тяжіння тіла при стоянні і ходьбі в залежності від розвитку мускулатури плечового пояса.

Вікові зміни у формуванні грудної клітини. Ребра розвиваються з мезенхіми, перетвориться в хрящ на другому місяці утробного життя. Їх окостеніння починається на п'ятому - восьмому тижні, а грудини - на шостому місяці. Ядра окостеніння в головці і горбку з'являються у верхніх десяти ребрах в 5-6 років, а в останніх двох ребрах - в 15 років. Злиття частин ребер закінчується до 18-25 років.

До 1-2 років ребро складається з губчастої речовини. З 3-4 років компактний шар розвивається в середині ребра. З 7 років компактний шар розростається по всьому ребру. З 10 років компактний шар продовжує збільшуватися в області кута. До 20 років завершується окостеніння ребер.

У мечеподібний відростку ядро окостеніння з'являється в 6-12 років. У 15-16 років зростаються нижні відрізки тіла грудини. У 25 років мечоподібний відросток зростається з тілом грудини.

Грудина розвивається з безлічі парних точок окостеніння, які надзвичайно повільно зливаються. Окостеніння рукоятки і тіла грудини закінчується до 21-25 років, мечоподібного відростка - до 30 років. Злиття трьох частин грудини в одну кістку відбувається набагато пізніше, причому далеко не у всіх людей. Таким чином, грудина формується і розвивається пізніше всіх інших кісток скелета.

Форма грудної клітини. У людей зустрічаються дві крайні форми грудної клітки: довга вузька і коротка широка. Їм відповідають і форми грудини. Серед основних форм грудної клітки розрізняють конічну, циліндричну і плоску форму.

Форма грудної клітки істотно змінюється з віком. Після народження і в перші кілька років життя грудна клітка має форму конуса з зверненою вниз підставою. З віку 2,5-3 років зростання грудної клітки йде паралельно зростанню тіла, у зв'язку з цим її довжина відповідає грудному відділу хребта. Потім ріст тіла прискорюється, а грудна клітка стає відносно коротшою. У перші три роки спостерігається збільшення окружності грудної клітини, що призводить до домінування у верхній частині грудної клітини поперечного діаметру.

Поступово грудна клітка змінює конусоподібну форму і наближається до розмірів, як у дорослої людини, тобто набуває форму конуса з основою, що звернена догори. Остаточну форму грудна клітка набуває до 12-13 років, але має менші розміри, ніж у дорослих.

Статеві відмінності у формі та колі грудної клітки. Статеві відмінності у формі грудної клітини виявляються приблизно з 15 років. З цього віку починається інтенсивне збільшення сагітального розміру грудної клітини. У дівчаток під час вдиху різко піднімаються верхні ребра, у хлопчиків - нижні.

У зростанні окружності грудної клітини також спостерігаються статеві відмінності. У хлопчиків окружність грудної клітини з 8 до 10 років збільшується на 1-2 см на рік, до періоду статевого дозрівання (з 11 років) - на 2-5 см. У дівчаток до 7-8 років величина окружності грудної клітини перевершує половину величини їх зростання. У хлопчиків таке співвідношення спостерігається до 9-10 років, з цього віку половина величини зростання стає більше розміру окружності грудної клітини. З 11 років у хлопчиків її приріст менше, ніж у дівчаток.

Перевищення половини росту над окружністю грудної клітки залежить від швидкості росту тіла, яка більше швидкості росту окружності грудної клітини. Зростання окружності грудної клітини поступається і збільшенню ваги тіла, тому відношення ваги тіла до окружності грудної клітки з віком поступово зменшується. Найшвидше коло грудної клітини зростає в період статевого дозрівання і в літньо-осінній період. Нормальне харчування, хороші гігієнічні умови та фізичні вправи роблять великий вплив на зростання окружності грудної клітини.

Параметри розвитку грудної клітини залежать від розвитку скелетних м'язів: чим більше розвинена скелетна мускулатура, тим більше розвинена грудна клітина. При сприятливих умовах окружність грудної клітки у дітей 12-15 років більше на 7-8 см, ніж за несприятливих. У першому випадку окружність грудей зрівняється з половиною зростання в середньому до 15 років, а не до 20-21 році, як у дітей, які перебували в несприятливих умовах життя.

Неправильна посадка дітей за партою може спричинити деформацію грудної клітини і, як наслідок, порушення розвитку серця, великих судин і легенів.