Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Вікові особливості опорно-рухового апар...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
210.43 Кб
Скачать

4.5. Розвиток кісток верхніх кінцівок

До скелету верхніх кінцівок відносяться плечовий пояс і скелет руки. Плечовий пояс складається з лопатки та ключиці, скелет руки - з плеча, передпліччя і кисті. Кисть ділиться на зап'ясті, пясть і пальці.

Лопатка - це пласка кістка трикутної форми, розташована на спині. Ключиця - трубчаста кістка, один кінець якої зчленовується з грудиною і ребрами, а інший - з лопаткою. Реберно-ключичний суглоб з'являється у дітей з 11-12 років; найбільшого розвитку він досягає у дорослих.

Скелет руки складається з плечової кістки (скелет плеча), з ліктьової та променевої кісток (скелет передпліччя) і з кісток кисті.

Зап'ястя складається з восьми дрібних кісток, розташованих у два ряди, утворюють жолоб на долоні і опуклість на її тильній поверхні.

П'ясток складається з п'яти невеликих трубчастих кісток, з яких сама коротка і товста - кістка великого пальця, найдовша - друга кістка, а кожна з таких кісток менше попередньої. Виняток становить великий (перший) палець, що складається з двох фаланг. В інших чотирьох пальцях по три фаланги. Найбільша фаланга проксимальна, менше - середня, найменша - дистальна.

На долонній поверхні присутні постійні сесамоподібні кісточки - всередині сухожиль між п'ясткової кісткою великого пальця і його проксимальною фалангою і непостійні - між п'ясткової кісткою і проксимальною фалангою другого і п'ятого пальців. Горохоподібна кістка зап'ястя також відноситься до сесамоподібних кісток.

Суглоби зап'ястка, п'ястка і пальців укріплені потужним зв'язковим апаратом.

Вікові особливості розвитку верхніх кінцівок. У новонародженого ключиця майже повністю кісткова, утворення ядра окостеніння в грудний її відділі відбувається в 16-18 років, злиття з її тілом - в 20-25 років. Зрощення ядра окостеніння клювовидного відростка з тілом лопатки відбувається в 16-17 років. Синестозування акроміального відростка з її тілом закінчується в 18-25 років.

Всі довгі кістки у новонародженого, такі як плечова, променева, ліктьова, мають хрящові епіфізи і кістковий діафіз. Кісток в зап'ясті немає, і окостеніння хрящів починається: на першому році життя - у головчатої і гачкуватій кістках; в 2-3 роки - в тригранної кістки; в 3-4 роки - в напівмісячної кістки; в 4-5 років - у човноподібної кістки ; в 4-6 років - у багатокутної великий кістки; в 7-15 років - у горохоподібної кістки.

Сесамоподібні кістки в першому п'ястно-фаланговому суглобі з'являються в 12-15 років. У 15-18 років нижній епіфіз плечової кістки зливається з її тілом, а верхні епіфізи зливаються з тілами кісток передпліччя. На третьому році життя відбувається окостеніння проксимальних і дистальних епіфізів фаланг. «Кістковий вік» визначають центри окостеніння кисті.

Окостеніння кісток верхніх кінцівок закінчується: в 20-25 років - у ключиці, лопатці і в плечової кістки; в 21-25 років - у променевої кістки; в 21-24 роки - в ліктьової кістки; в 10-13 років - у кістках зап'ястя ; в 12 років - у п'ясток; в 9-11 років - у фалангах пальців.

Окостеніння закінчується у чоловіків в середньому на два роки пізніше, ніж у жінок. Виявити останні центри окостеніння можна в ключиці й лопатці в 18-20 років, в плечової кістки - в 12-14 років, в променевій кістці - в 5-7 років, в ліктьовій кістці - в 7-8 років, в п'ясткових кістках і фалангах пальців - в 2-3 роки. Окостеніння сесамоподібні кісток зазвичай починається в період статевого дозрівання: у хлопчиків - в 13-14 років, у дівчаток - в 12-13.