Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦ 2012 ВЭД ТКДН Мод 1 12 шр..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

4) За походженням:

автономні - мита, що вводяться на підставі однобічних рішень органів державної влади країни;

договірні - мита, установлювані на базі двосторонньої чи багатосторонньої угоди;

преференційні - мита з нижчими ставками порівняно з діючим тарифом. Вони накладаються на підставі бага­тосторонніх угод на товари, які походять з країн, що розвиваються, чи країн, що створюють разом з даною країною митний союз чи зону вільної торгівлі або утво­рюються в прикордонній торгівлі.

Тарифна квота - різновид перемінних митних податків, ставки яких зале­жать від обсягу імпорту товару.

Види ставок тарифних квот:

- внутрішньоквотова ставка тарифу - обкладається при імпорті в межах визначе­них кількостей товару,

- понадквотова ставка тарифу - при перевищенні визначеного обсягу імпорту.

До одного виду мита можуть застосовуватися різні ставки, які встановлюються в митному тарифі.

ВИДИ МИТНИХ СТАВОК:

1) За типом ставок:

постійні - це ставки митного тарифу, встановлені орга­нами державної влади, що не можуть змінюватися за­лежно від обставин;

змінні - це ставки митного тарифу, що можуть зміню­ватись у встановлених органами державної влади ви­падках.

2) За способом обчислення:

номінальні - митні ставки, зазначені в митному тарифі;

дійсні - реальний рівень митних ставок на кінцеві то­вари, обчислені з урахуванням рівня мит, накладених на імпортні вузли і деталі цих товарів.

Для захисту національних виробників готової продукції і стимулювання ввезення сировини і напівфабрикатів може ви­користовуватися тарифна ескалація.

Тарифна ескалація - це підвищення рівня митного обкла­дання товарів у міру зростання ступеня їхнього оброблення.

Чим вища відсоткова ставка імпортного тарифу в міру про­сування від сировини до готової продукції, тим вищий ступінь захисту виробників готової продукції від зовнішньої конку­ренції.

3) за розміром:

- генеральні (максимальні). Є найвищими тарифними ставками, стягнутими країною відповідно до її митного тарифу. Застосовуються державою до товарів, які вивозяться з країн, із якими дана держава не має договорів, укладених на основі режиму найбільшого сприяння;

- мінімальні - пільгові ставки мита, установлені державами на основі укладених ними торговельних договорів або в односторонньому порядку стосовно товарів як поступка іншій договірній стороні.

Мінімальні ставки мита застосовуються до товарів (якщо не передбачається їх безмитний увіз), які походять або ввозяться з країн, що застосовують до держав увозу режим найбільшого сприяння у митному оподаткуванні;

- конвенційні, установлені для товарів, що походять із країн, які уклали між собою угоду про стягнення цих більш пільгових митних ставок; із країн, на які такі угоди поширюються згідно з принципом найбільшого сприяння. Застосовуються державою з метою розширення торговельних відносин з іншими країнами. Широко застосовується країнами ЄС і Європейської асоціації вільної торгівлі;

- преференційні. Ці ставки мита є найбільш пільговими. Вони рекомендуються однією державою (або групою держав) у формі знижок із митного тарифу і не поширюються на треті країни. Преференційні митні тарифні ставки в США становлять у середньому 10% від ставки мита, установленому згідно з режимом найбільшого сприяння, у Японії вони більш ніж на 10%, а в ЄС на 13% нижчі середнього рівня мита для третіх країн.