Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simeyne_metodichka_2008.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
125.69 Кб
Скачать

Тема 2. Шлюб та сім’я.

  1. . Історичні форми сім’ї та шлюбу:

а) племінний період;

б) кровно споріднєна сім ’ я;

в) сім’япуналуа(екзогамна);

г) п атр іар х ал ьн а сім’ я;

д) парнасім’я;

є) моногамнасім’я.

  1. Понятгя шлюбу.

  2. Умови вступу до шлюбу та обставини, що цьому перешкоджають.

  3. Реєстрація шлюбу.

Задача № 1

І. подав до ДОРАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу з П. Через декілька днів до ДОРАЦСу прийшла Н. і попросила не реєстру вати шлюб І.,оскільки вона й І. проживають у же декілька років разом; усі сусіди і знайомі вважають їх чоловіком та дружиною, хоча їх шлюб н е зареєстрований.

Чи є підстави для відмови в реєстрації шлюбу? Чи зміниться рішення, якщо в І. та Н. є спільна дитина ?

Задача №2

В. народила дочку від Д, не перебуваючи з ним в шлюбі. Між тим, Д. був одружений і мав трирічного сина. В селі, де вони жили, майже всі знали, що батьком дівчинки є Д, хоча батьківство в установленому законом порядку не засвідчу вал ось. Коли дочка В. та син Д. підросли, вони вирішили одружитися.

Чи можливий такий шлюб ?

Задача № З

А. подав до ДОРАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу з С. Мати

А. дізналася, що С. хвора на шизофренію і стала наполягати на тому, щоб ДО РАЦС відмовив у реєстрації шлюбу,вона навіть принесла від лікаря довідку про хворобу С.

Як по винні повестися працівники ДО РАЦСу?

Тема 3. Припинення та недійсність шлюбу.

  1. Поняття та підстави припинення шлюбу.

  2. Розірвання шлюбу в органах ДОРАЦСу.

  3. Розірвання шлюбу в судовому порядку.

  4. Юридичні наслідки припинення шлюбу.

  5. Поняття недійсності шлюбу та підстави визнання шлюбу недійсним.

  6. Порядок та наслідки визнання шлюбу недійсним.

Задача№ 1

К. пред’явив позов до Ш. про розірвання шлюбу, в якому вказував, що шлюб вони уклали 15 травня, а в червні місяці того ж року припинили шлюбно-сімейні відносини через ненормальні відносини з відповідачкою і втру чан няв сімейне життя її матері.

Ш. пред’явила зустрічний позов про визнання шлюбу не дійсним, обгрунтовуючи його тим, що у К. не було наміру створювати з нею сім’ю, бо вже в червні він припинив з нею шлюбно-сімейні відносини, задовольнившись пропискою в м. Києві та вселенням в квартиру.

В судовому засіданні з’ясувалось, що сторони тривалий час перебували в фактичних шлюбних відносинах, після реєстрації шлюбу вели спільне господарство до червня. Суд, виходячи з того, щ о їх сім ’ ї стався тимчасовий розлад , відмови в у задоволєнні позову.

Чи правомірно вчинив суд? Назвати характерні ознаки шлюбу та підстави визнання його недійсним.

Задача№2

З. пред’явила позов до Д. про визнання у кладеного між ними

  1. 0 жовтня 2 006р. шлюбу недійсним внаслідок того, що Д. перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі, а також і позов про поділ майна, придбаного під час спільного проживання.

Д. проти позову заперечу вав, пояснивши, що 11 серпня 2005р. в судовому засіданні його попередній шлюб було розірвано, а у вересні року його бувша дружина зареєструвала розірвання шлюбу і одержала в органах РАІДС посвідчення про де. Він не звертався з проханням про видачу свідоцтва про розірвання шлюбу, не вбачаючи в цьому потреби.

Вирішити справу

З а да ч а № З

П. перебувала в шлюбі, але уже декілька років жила окремо під чоловіка і не знала, де він знаходиться. Згодом вона вирішила взяти шлюб з Н. Для цього вона звернулась в суд із заявою про визнання свого чоловіка безвісно відсутнім. Після винесення судом такого рішення ГІ. зареєструвала розірвання шлюбу в ДО РАЦС та вступила в новий шлюб. Незабаром повернувся її перший чоловік та поставив питання про визнання шлюбу з Н. недійсним. П. жити з першим чоловіком відмовилась.

Як вирішити спір?

З а да ча №4

Районний суд м. Києва виніс рішення про розірвання шлюбу за позовом О. між ним та С. В касаційному порядку рішення сторонами не оскаржувалося, і відповідачка одержала у відділі ДОРАЦСу свідоцтво про припинення шлюбу. Після смерті позивача С. порушила питання про перегляд рішення суду, вказуючи, що суд виносив рішення за її відсутності. Разом з тим у матеріалах справи є власноручна заява С. про те,що вона не заперечує проти розірвання шлюбу і про сить справу розглянути без неї.

Як по винна бути вирішена справа?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]