Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simeyne_metodichka_2008.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
125.69 Кб
Скачать

Тема 4. Особисті і майнові правовідносини подружжя.

  1. Особисті права та обов’язки подружжя.

  2. Роздільне майно подружжя.

  3. Спільна сумісна власність подружжя.

  4. Поділ спільного майна подружжя.

  5. Аліментні зобов’язання подружжя.

  6. Шлюбний договір.

Задача № 1

Г. пред’явив позов до Н. про поділ будинку . Позивач вказував, що у 2004р., він уклав шлюб з Н., який був розірваний у 2009 р. В період шлюбу вони побудували будинок, на ім’я Н. внесений вклад до банку на суму 1400грн., придбаний гарнітур вартістю 700 грн. Г. просить виділити йому частину будинку, половину вкладу та3 5 0 грн,- половину вартості гарнітуру .

Заперечуючи проти позову,відповідачка пояснила,що під час зведення будинку вона та позивач спільно не проживали і фактично шлюбні відносини між ними були припинені, гарнітур перейшов до неї у спадок від померлої матері, грошова сума вкладу є дарунком

  • матеріальною допомогою її брата.

Судом встановлено, що будинок був побудований в 2005- 2006 рр.З копій вироків від 28 вересня 2005 р., 21 червня 2005р. вбачається, що позивач знаходився в місцях позбавлення волі з 5 вересня 2005р. по квітень 2007р. і з 24 травня 2008 по 24 вересня 2008 р.

Вирішити справу

З а да на №2

Двадцятилітній Р. та сімнадцяти літня К. вирішили взяти шлюб. Вони звернулись з проханням скласти їм проект шлюбного контракту. їх цікавить, чи можливо передбачити у шлюбному контракті такі умови:

  • К. з обов’язується вступити наступного року на юридичний факультет КН У;

  • К. приєднує до свого прізвища прізвище чоловіка;

  • Після реєстрації шлюбу у К. виникають однакові права на квартиру, наймачем якої є Р., разом з іншими особами, що там прописані і проживають;

  • При розділ і май на їх долі будуть такими - Р. 2/3, К. - 1/3 частини майна.

їх також цікавить порядок укладання шлюбного контракту та наслідки невиконання передбачених умов шлюбного контракту.

Задача №3

У березні 2008р. О. звернувся із позовом до Б. про стягнення аліментів в розмірі 130 грн. Щомісяця, оскільки він інвалід 1 групи, непрацездатний і потребує сторонньої допомоги . Позовні вимоги він мотивував тим, що з відповідачкою з 1998 р. перебував у фактичних шлюбних відносинах, у 2006р. зареєстрував шлюб. Відповідачка одержу є в середньому зарплату у розмірі 2300 грн. і спроможна надавати йому матеріальну допомогу.

Заперечуючи проти позову, Б. пояснила, що після реєстрації шлюбу вона з позивачем фактично разом не проживає, виїхала на постійне місце проживання до іншого міста. О. систематично зловживав спиртними напоями, лікуватись не бажав, вона має на утриманні дитину від першого шлюбу і в даний час вагітна, тому не має змоги надавати позивачеві матеріальну допомогу.

Вир шити спір.

З а да ч а №4

Н. звернулась до суду з позовом до свого чоловіка про поділ май н а. Позивачка зазначала, що автомобіль, який відповідач придбав до реєстрації шлюбу ,був старий і на його ремонт було витрачено коштів значно більше,ніж він коштував на час придбання. Тому його слід визнати спільною сумісною власністю подружжя і внести до поділу. Відмовивши в позові, суд виходив з того, що автомобіль належав відповідачу до укладення шлюбу, а тому є його особистою власністю власністю і поділу не підлягає.

Дайте аналіз судового рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]