Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simeyne_metodichka_2008.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
125.69 Кб
Скачать

Тема 6. Особисті прав а іобо в’язки подружжя.

Особисті відносини між подружжям займають значне місце і грають велиіо' роль в житті подружжя. Але далеко не всі майнові відносини подружжя регулюються правом, тобто стають правовідносинами. Відносини кохання, поваги, відповідальності один за одного,дружби не підлягають правовому регулюванню. З а межами права лежить і більшість відносин, які складають сутність повсякденного життя подру жжя. Тому серед відносин подружжя,що регулюються правом, особистим відношенням відводиться значно менше місця, ніж майновим. Гл. б СК “Особисті права та обов’язки подру жжя” складається всього із восьми статей 49-56.

Необхідно зупинитись на характерних ознаках особистих п р аво відносин подру жжя. О д н а із о со б л и во стей пол ягає в то му, що особистому праву кожного із подружжя кореспондує обов’язок іншого подружжя особистого нематеріального характеру. Він полягає в тому, що кожний із подружжя зобов’язаний не чинити перешкод іншому вздійсненніним особистих прав.

Норми, що регулюють особисті немайнові відносини подружжя можна поділ и ги натри групи :

  1. Першу групу складають норми, які за своєю правовою природою є нормами конституційного права. Вони закріплюють право кожного подружжянавибір місця проживання,повагу до своєї ін д и від у ал ьн о сті, звичоктауподобань(ст.51,52,56).

  2. До другоїгрупи відносяться норми - декларації, позбавлені санкцій, що регулюють право подружжя рівноправно вирішувати питаннясім’ї(ст.49-50,54-55 СК).

  3. До третьої відносяться норми, що мають чисто сімейно- правовий характер. Вони стосуються права подружжя на вибір прізвища(ст. 5 З СК).

Необхідно зупинитисянахаракгеристицііправовому значенні кожноїз вказаних груп.

Тема 7. Майнові відносини подружжя.

ЦК України в ст.З 19 визначає право власності як врегульовані законом суспільні відносини по володінню, користуванню і розпорядженню майном. Такі відносини можуть складатися між різними су б ’ єкгами, в то му числі і між подружжям.

Майнові правовідносини подружжя представляють собою комплекс взаємопов’язаних дій по володінню, користуванню і розпорядженню майном. Право визначає основні параметри поведінки подру жжя в майновій сфері і закріплює, яке майно знаходиться у власності обох із подружжя або кожного із них, встановлює обсяг прав і обов’язків відносно майна, умови його реалізації, порядок придбання, відповідальність подружжя по спільним чи особистим зобов’язанням, порядок і умови надання утримання один одному. Майнові відносини подружися регулюються нормами цивільного і сімей ного законодавства, а також до говорами, що укладаються по дружжям між собою.

Традиційна для визначення права вл асн о сті тр іад а володіння, користування, розпорядження майном характерна і для суб'єктивних майнових прав подружжя. Тому необхідно зупинитися на характери етиці май нових повноважень подру жжя.

Згідно з діючим законодавством майно може належати подружжю на праві спільно ї або приватної власності. У свою чергу спільна власність може виступати у вигляді спільної сумісної або спільної часткової. Домінуюче значення в майні подружжя займає май н о, що н ал ежить їм н а п р аві сп іл ьн о ї су місн о ї вл асн о сті. Май н о, яке належить на праві власності кожному із подружжя, називається приватним майном.

До складу майна подру жжя входять такі катего р ії о б ’ єктів : 1) р еч і; 2) май н о ві п р ава подру жжя; 3) май н о ві зо б о в’ язан н я п о д р у жжя. Ст. 61 СК містить примірний перелік речей, які можуть належати на п р аві вл асн о сті п о д р у жжю.

Законодавство визначає види приватного майна, що належить кожному із подружжя, а також повноваження подружжя по володінню,користуванню ірозпорядженню таким майном.

Порядок здійснення подружжям прав власності відносно приватного майна полягає в тому, що кожний із подружжя само стій н о во л о д іє, ко р и сту ється і р о зп о р яд жається н ал ежн и м йому майном.

Дня характеристики спільної сумісної власності подружжя важл и ви м є ви зн ач єн н я мо мен ту її ви н и кн єн н я.

Характерною ознакою спільної власності подружжя є її безчастковий характер. Це означає, що при існуванні спільної су місн о ї вл асн о сті ч астки в май н і п о д р у жжя н є ви зн ач аю ться і ко жен із них володіє, користується і розпоряджається майном в цілому. Спільна сумісна власність подружжя характеризується рівністю прав подружжя на спільне майно незалежно від розміру вкладу кожного з них його придбання.

Договірний режим майна подружжя може виникати у випадку укладення шлюбного договору ( глава 10 СК). Необхідно відзначити, що недостатня у регульованість шлюбного контракту на законодавчому рівні викликає ряд труднощів в практичному застосуванні договірного режиму майна подружжя. Шлюбний договір може розглядатись в якості окремого виду цивілістичних договорів,направлених навстановленнячи зміну правового режиму майна. Особливістю шлюбного договору є його комплексний характер. Шлюбний договір єугодою з відкладальною умовою, він вступаєвсилу тільки з моменту у кладення шлюбу. Су б ’єктами цього договору можуть бути лише особи, які вступають у шлюб або подружжя. Шлюбний договір обов’язково повинен бути у кладеним в письмовій форміінотаріально посвідченим.

Майно подружжя включає в себе і майнові зобов’язання подружжя. Якщо подру жжя не може виконати свої зобов’язання, то кредитори мають право в судовому порядку вимагати звернення стягнення на майно подру жжя. Звернення стягнення полягає у виявленні, арешті, вилученні і продажу майна боржника. На яке саме майно подружжя (спільне чи приватне) буде звернене стягнення залежить від того,спільними чи особистими єборги подружися.

У теорії сімей ного права під аліментами слід розуміти кошти на утримання, які в передбачених законом випадках один член сім’ї зобов’язаний сплачувати на користь іншого члена. Аліментні зобов’язання подру жжя виникають як правило за наявності сукупності наступних умов :: 1) непрацездатність того із подружжя, який претендує на аліменти; 2) його нужденність; 3) спроможність іншого із подружжя надати аліменти. Разом з тим СК передбачає і спеціальні умови виникнення аліментних зобов’язань (ст.. ст.. 84,86,

  1. 8, п. 4 ст. 7 6)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]