Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simeyne_metodichka_2008.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
125.69 Кб
Скачать

Тема 8. Особистіправа іобов’язки батьків ідігеи.

Юридичним фактом, на підставі якого виникають правовідносини міжбатьками і дітьми, є походження дітей від батьків, засвідчене в у становленому законом порядку. Необхідно звернути увагу на існування двох концепцій батьківства: біологічного ( кр о вн о го ) та со ц іал ьн о го.

Походження дитини від батьків, які перебувають між собою в шлюбі, засвідчується записом про шлюб батьків. Батько і мати, які перебувають у шлюбі між собою, записуються батьками в книзі народжень за заявою будь-кого з них. У цьому випадку діє п р езу м п ц ія б атьківства ч о л о віка матер і д и ти н и. Б атьківство ц ієї о со б и припускається і доказуванню не підлягає. Але це не означає, що особа, записана батьком, не має права о спорити проведений запис.

Пох одження дитини від батьків, які не перебу вають між собою у шлюб і може бути встановлена у добровільному порядку шляхом подачі спільної заяви батьком і матір’ю дитини, або в судовому порядку за заявою одного з батьків, опікуна або піклувальника дитини, самої дитини після досягнення по вно л іття, а також особи, на утриманн і якоїзнаходиться дитина.

При встан о вл єн н і б атьківства су д б ер е д о у ваги б у д ь- які від о мо сті, зібрані відповідно до ЦПК. Необхідно звернути увагу на правове значення експертизи та генної дактилоскопії при встановленні батьківства. Слід підкреслити різницю між встановленням батьківства, встановленням факту батьківства і встановленням факту визнання

б атьківства.

Особливу увагу слід приділити питанням встановлення батьківства і материнства при застосуванні штучних методів репроду кціїлюдини.

У геори сімейного права не існує однозначного підходу до визначення особистих прав батьків. Але вчені однозначно погоджу ються з тим, що батьківські права є одночасно іобов’язками батьків по вихованню дитини. Особисті права батьків і дітей мають ряд особливостей: 1) вони носять строковий характер, існують по відношенню до неповнолітніх дітей;2) надаються матер і і б атьку на паритетних началах; 3) в них поєднуються інтереси батьків і дітей, але перевага надається інтересам дитини; 4) держава здійснює контрользаналежним виконанням батьківських прав.

Батьківські права є абсолютними правами, які виникають у батьків дитини в результаті її народження. В той же час батьківські права є одночасно і обов’язками батьків по вихованню дитини. Тобто батьківські права є не тільки мірою можливої, але і мірою необхідної поведінки. Студенти повинні знати, що в юридичній літературі до особистих батьківських прав відносять: право на виховання дітей; право на визначення дитині імені, прізвища, по-батькові, місця проживання; право на відібрання дітей від будь-яких осіб, які незаконно їх утримують; право на представництво і захист інтересів дітей; право давати згоду на усиновлення своєї дитини іншою

о со б о ю.

Батьки мають право і зобов’язані визначати дитині прізвище, ім’я по батькові. При розгляді спорів про дітей суд виходить з інтересів дітей: у мов їх нормального розвитку івиховання.

У тому випадку, коли батьки неналежним чином виконують свої зобов’язання по вихованню дитини і тим самим наносять моральну шкоду своїм дітям необхідно вживати міри сімейно- пр аво во го зах исту.

Такими мірами захисту інтересів дітей є позбавлення батьківських прав ( ст.. 164 СК) та відібрання дітей без позбавлення батьківських прав(ст. 170 СК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]