Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simeyne_metodichka_2008.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
125.69 Кб
Скачать

Тема 4. Недійсність шлюбу.

Недійсність шлюбу - це особливий вид сімейно-правової санкції, яка застосовується у випадках порушення передбачених законом умов укладення шлюбу. Потрібно пам’ятати, що недійсність шлюбу означає анулювання тих юридичних наслідків, які законом пов’язуютьсяз дійсним шлюбом.

Питання недійсності шлюбу регулюється главою 5 СК. Новелою Кодексу є встановлення різного порядку визнання шлюбу недійсним в залежності від того, які саме умови укладення (вступу) шлюбу порушені. Так, ст. 39 СК передбачає нікчемність шлюбу, ст.40 СК вказує на порушення, за наявності яких шлюб визнається недійснії м в су до вому порядку, ст.4 1 СКпередбачає випадки,заяких суд може визнати шлюб недійсним.

Підстави недійсності шлюбу (визнання його недійсним) чітко вказані в нормах СК і розширеному тлумаченню не підлягають. Такими підставами є: відсутність взаємної згоди осіб, що вступили до шлюбу; наявність іншого не припиненого шлюбу; укладення шлюбу з особою, визнаною в судовому порядку недієздатною внаслідок душевної хвороби або недоумства; або з особою, яка не досягла шлюбного вії^, якщо він не знижений у встановленому законом порядку; або з особою, яка на момент його реєстрації не розуміла значення своїх дій і не могла керувати ними; укладення шлюбу між родичами по прямій лінії' спорідненості, між повнорідними та неповнорідними братами і сестрами, усиновителями та усиновленими; укладення шлюбу без наміру створити сім’ю; приховування хвороби, небезпечної для іншого із п о д р у жжя і ( аб о ) їх н іх д ітей.

Закон визначає коло осіб, які можуть звернутися до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним - це подружжя, особи, права яких порушені укладанням цього шлюбу, а також батьки неповнолітніх або органи опіки і піклування, прокурор.

Необхідно пам’ятати, що шлюб, визнаний судом недійсним, вважається таким з моменту його укладення і тому всі питання майнового характеру, які можуть виникнути між особами, що перебувають у такому шлюбі, вирішуються на підставі цивільного закон о д авства, за ви н ятками, встановлєними ст.. 4 6 СК.

Тема 5. Припинення шлюбу.

Тема, що підлягає вивченню, досить велика і складна. Потрібно підкреслити, що розірвання шлюбу у наш час- досить по ширене явище. Під припиненням шлюбу розуміється припинення правовідносин між подружжям, які викликаються настанням певних юридичних фактів. В залежності від настання певного юридичного факту можна назвати насту пні підстави припинення шлюбу : смерть одного з подружжя, оголошення в судовому порядку одного з подру жжя померлим, розірвання шлюбу.

СК України встановлює два способи розірвання шлюбу : в органах ДРАЦСу і судовий. В органах ДРАЦСу розриваються шлюби при взаємній згоді подружжя, які не мають спільних дітей. Студенти повинні знати, що в органах ДРАЦСу може відбутися розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя, незалежно від наявності у подружжя дітей, якщо другий з подружжя : визнаний судом безвісті відсутнім; визнаний судом недієздатним внаслідок душевної хвороби або недоумства; засуджений за вчинення злочину до позбавлення вол і на строкне менше 3-х ро ків.

Судом шлюб р о зр и вається у випадках, коли один з подружжя н е зго д єн н а р о зл у ч єн н я, аб о ко ли у подру жжя є д іти.

Розірвання шлюбу впливає не тільки на особисті, але і майнові відносини бувшого подружжя. Майно, придбане після розлучення належить кожному з подружжя на праві особистої власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]