Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simeyne_metodichka_2008.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
125.69 Кб
Скачать

Тема 2. Сімей ні право відн осипи.

Понятгятавиди сімейних правовідносин,елементи сімейних правовідносин. Суб’єкти сімейних правовідносин. Співвідношення поняття правоздатності і дієздатності в цивільному та сімейному праві. Елементи сімейної правоздатності. Характерні ознаки сімейної дієздатності. Реалізація сімейних прав. Поняття та класифікація юридичних фактів в сімейному праві. Поняття етапу та правове значення етапу в сімейному праві. Правоздатність і дієздатність в сімейному праві. Юридичні факти в сімейному праві. Здійснення сімейних прав. Міри захисту в сімей йому праві. Позо вн а давність.

Теми 3. Сім’я та шлюб.

Поняття сім’ї в соціальному та юридичному значеннях. Характер ні о знаки сім’ї. Співвідношення поняття “сім’ї” і “член а сім’ї”. Визначення сім’ї, які застосовуються Європейським судом з прав людини. Поняття та право ва природа шлюбу. Теорії шлюбу: шлюб як договір, шлюб як таїнство і як інститут особливого роду. Умови вступу до шлюбу,порядокреєстраціїшлюбу.Поняттятаюридичне зн ач єн н я сп о р ід н єн о сті (р о д ства).

Тема 4. Недійсність шлюбу.

Поняття недійсності шлюбу. Підстави визнання шлюбу недійсним. Фіктивний шлюб та шлюб що не відбувся. Порядок визнання шлюбу недійсним. Особи, які мають право пред’явити позовпро шлюб недійсним. Час, з якого шлюб визнається недійсним. Правові насл ідки визнання шлюбу недійсним. Санація шлюбу .

Тема 5. Припинення шлюбу.

Поняття припинення шлюбу. Підстави і порядок припинення шлюбу . Припинення шлюбу внаслідок смерті одного з подружжя. Розірвання шлюбу в адміністративному порядку. Підстави та особливості розірвання шлюбу за ініціативою одного із подружжя. Судовий порядок розірвання шлюбу. Обов’язок суду застосовувати заходи до примирення подружжя. Момент припинення шлюбу при його розірванні. Правові наслідки розір вання шлюбу.

Тема 6. Особистіправа і о б о в’язки подружжя.

Поняття особистих немайнових правовідносин подружжя. Види особистих немайнових правовідносин. Особливості норм, що регулюють немайнові відносини подружжя: співвідношення конституційних прав громадян та особистих прав подружжя. X ар актер и сти ка нормативних актів, що регулюють особисті немайнові відносини подружжя.

Тема 7. Майнпові в ід о си н и п о друж ж я.

Загальна характеристика майнових відносин подружжя. Поняття правового режиму майнаподружжя.Законний режим майна подружжя. Режим роздільності майна подружжя. Види приватного майна подружжя. Види режимів спільності майна подружжя: режим універсальності спільності; режим спільності рухомого і придбано го; режим спільності придбання. Спіл ьн а су місн а власність подружжя. Підстави і порядок поділу спільного майна подружжя. Розмір часток кожного з подружжя при поділі спільного майна. Способи поділу майнавсудовому порядку.

Договірний режим майна подружжя. Поняття шлюбного договору. Порядок укладання шлюбного договору. Відповідальність подружжя по зобов’язанням. Підстави, порядок та умови звернення стягнення на майно подружжя. Аліментні зобов’язання подружжя; підстави виникнення аліментних правовідносин. Розмір аліментів. Звільнення від обов’язку сплачувати аліменти. Підстави припинення права одного з п о д р у жжя н а у тр и ман н я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]