Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simeyne_metodichka_2008.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
125.69 Кб
Скачать

Тема 2. Сімейніправовідносшш.

В зв’язку з тим, що сім’ю вивчають багато наук, можна знайти р ізн і визначення поняття сім’ї. З окрема існує загал ьне (соціологічне) і спеціальне (юридичне) визначення сім’ї. Потрібно запам’ятати, що існують деякі відмінності між даними визначеннями. В соціологічному розумінні сім’я - це союз осіб, який заснований на шлюбі, родстві, прийнятті дітей на виховання, що характеризується спільністю життя, інтересів, взаємною ту р б отою. Сім’я в юридично му розумінні - це коло осіб, які пов’язані правами і обов’язками, що випливають із шлюбу, родства, усиновлення або іншої форми п р и й н ятгя д ітей н а ви х о ван н я.

При вивченні даної теми потрібно звернути увагу нате, що сімейні правовідносини складають особисті та майнові відносини. Суб’єктами даних відносин можуть бути лише громадяни, а об’єктами можуть бути особисті немайнові блага, дії і речі. Сімейні правовідносини виникають, змінюються і припиняються на підставі юридичних фактів. Потрібно запам'ятати, що за своїми правовими наслідками юридичні факти можна поділити на правопороджуючі, пр аво зміню ю ч і, пр аво пр ип иняю ч і, п р аво пер ешко джаюч і.

Також студенти повинніознайомитисяз актами громадянського стану, а для цього доцільно вивчити Закон України “Про органи р еєстр ац її актів гр о мад ян сько го стан у” від 24.12.1993 р.

Дана тема включає в себе питання захисту сімейних прав. Для захисту сімейних прав законодавство встановлює строки позовної давності. Особливість сімейних правовідносин полягає втому, що на них не поширюється за “загальним правилом” позовна давність. В певних випадках позовна давність застосовується судом відповідно до цивільного законодавства, якщо інше не встановлено законом.

Тема 3. С ім’ я та шл ю б.

Сім’явюридичному значенні- цеколо осіб (певнаспільність) , пов’язаних правами і обов’язками, що витікають зі шлюбу, спорідненості, прийнятті дітей на виховання, яка характеризується сп іл ьн істю життя, інтер есів, взаємно ю ту р б ото ю.

Виникнення сім’ї пов’язується з історичним розвитком су спіл ьства. Першою стадією врозвитку сім’їбувплемінний період,з якого виникли дві форми групового шлюбу - іфовноспоріднена сім’я і сім’я пу налу а (екзогамна). Із сім’їпу налу а виникає парна сім’я, яку заступає патріархальна сім’я. Після розпаду патріархальної сім’ї з’являється моногамнасім’я.

П ід ч ас ви вч ення теми сту д єн ти по ви н н і ви вч ити ст.ст. З; 4 та гл. 3,4 СК У країни.

При вивченні даної теми потрібно мати на увазі, що законодавство в ст. 2 1 СК визначає поняття шлюбу. В теорії шлюб визнається як моногамний, добровільний, рівноправний союз чоловіка і жінки, що укладаєтьсяу встановленому законом порядку. Законодавство визначає дві основні умови вступу до шлюбу : взаємна згода осіб, які одружуються, і досягнення ними шлюбного віку (для чоловіків - 18 років, для жінок - 17). У виняткових випадках, передбачених законодавством, допускається зниження шлюбного віку.

Також студенти повинні запам’ятати передбачені законодавством перешкоди до укладення шлюбу. Але щоб зрозуміти ці перешкоди, потрібно з’ясувати поняття родства і свойства. Зокрема, родство - це кровний зв’язок осіб, які походять один від одного, або від спільного пращура. Лінія родства може бути прямою і боковою. Якщо родство засноване на походженні

о д н ієї о со б и від ін ш о ї, то така л ін ія р о д ства н ази вається п р ямо ю. Во н а

може бути низхідною ( від пращурів до нащадків) і висхідною (від нащадківдо пращурів). Ріднібрати і сестри, які походять від спільних батьків і матері, називаються повнорідними, а від різних батьків або матер ів - н еп о вн о р ід н и ми

У кладення шлюбу не допускається: міжособами,з яких хочаб одна перебуває вже в іншому шлюбі; між родичами по прямій ілінії, між повнорідними і неповнорідними братами і сестрами, а також між усиновителями і усиновленими; між особами, з яких хоча б одна визнана судом недієздатною внаслідок душевної хвороби або недоумства,атакожвінших випадках,передбачених ст.26 СК.

Від відносин родства потрібно відрізняти відносини свойства. Н а від мін у від р о д ства сво й ство н е засн о ван єна кро ви ій б л и зько сті, н а походженні. В його основі лежить шлюбний союз. Згідно з законодавством України шлюб реєструється в органах ДРАЦСу в місячний строк з моменту подачі заяви особами, які бажають одружитися. В деяких випадках цей строк може бути скорочений, або продовжений при наявно сті певних причин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]