Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simeyne_metodichka_2008.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
125.69 Кб
Скачать

Тема 9. Майнові відносини батьків ідггей.

Майнові відносини виникають з приводу майна, яке знаходиться у власності батьків і дітей, або з обов’язку утримувати один одного.

Основний принцип цих майнових відносин полягає втому, що майно батьків і дггей є роздільним. Батьки вправі розпоряджатись майном своїх неповнолітніх дітей вякостіїх законних представників.

Аліментне зобов’язання в літературі визначається як правовідношення, в якому однасторона зобов’язана при наявності у мов, передбачених законом, утримувати іншу сторону, членасвоєї сім’ї або родича, а остання вправі вимагати виконання даного обов’язку.

Аліменти можуть сплачуватися в добровільному і судовому порядку. Розмір аліментів встановлюється в зал ежн о сті від кількості дітей, яким сплачується це утримання, у частковому співвідношенні до заробітку (доходу).

Виходячи із взаємності обов’язків батьків і дітей закон встановлює, що діти у тих випадках, коли батьки є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги, повинні їх утримувати. Крім цього,закон встановлюєправило,всилу якого,у випадку відсутності батьків, або якщо батьки з поважних причин не в змозі утримувати дітей,обов’язокпо утриманню дітей можебути покладено наінших родичів.

Тема 10. Форми влаштування дітей, які залишились без п іісл у в а н н я ба ть ків.

Згідно з вимогами норм міжнародного права, дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення, має право на особливий захист і допомогу, що надається державою ( ст. 20 Ко п вен ц її п р ав д и ти н и).

В СК загальні положення про захист прав і інтересів дітей, які залишились без турботи батьків містяться в гл. 18 - 20. Формами влаштування (виховання дітей), які залишились без батьківського піклування є: 1) усиновлення; 2) встановлення опіки і піклування з передачею у сім’ю опіку на (піклувальника) або дитячого будинід' сімейного типу; 3) передачу до спеціалізованих навчально- виховних закладів (інтернатів); 4) патронат. Але пріоритетними залишаються форми сімейного виховання.

Усиновлення можна розглядати як правовий інститут, який призваний створити між усиновителем і усиновленим відносини близькідо тих,що ви никають між батьками ірідними дітьми.

Усиновлення виступає також юридичним актом прийняття в сім’ю неповнолітньої дитини на правах сина чи дочки. Усиновлення має одночасно правовстановлююче і п р аво п р и п и н яю ч е зн ач єн ня.

Плани практичних занять.

Тема 1. Поняття, предмет сімейного права. Поняття га джерела сімейного законодавства.

  1. П о н ятгя, п р ед мет сімей н о го п р ава

19

  1. Система та принципи сімейного права.

  2. Поняття сімейного законодавства.

  3. Історія розвитку сімейного законодавства

а) П ер ш і Декр ети про шлюб та сім’ю.

б) У каз ПрезидіїВерховиоїРади СРСР від 8 липня 1 944 року.

в) Основи законодавства Союзу РСР і союзних республік про шлюб тасім’ю таКодекспро шлюбтасім’ю УРСР 1969 року.

г) Кодекс про шлюб тасім’ю УРСР

  1. Джерела сімейного права.

Контрольні питання до теми:

1 . Чи є сімейне право самостійною галуззю права?3 якими теоріями з цього питання Ви знайомі? Проаналізуйте позиції науковців с приводу місця сімейного права в правовій системі, висло віть свою думку.

  1. Місце і значення міжнародних нормативних актів що стосуються сімей них від н оси н в системі сімейного законодавство в України.

  2. З.Чи є джерелом сімейного законодавства постанови Пленуму Верхо вного Суду України ?

4. Які сучасні тенденції розвитку сімейного законодавства?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]