Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать
  1. Учасники біржової торгівлі

Особливу роль у ринковій еко­номіці відіграють агенти, брокери, маклери, дилери, спеціалісти, біржові спеку­лянти, які виступають учасниками біржової торгівлі. Перед тим як перейти до розгляду функцій і завдань, які стоять перед основними учасниками біржової торгівлі — маклером, брокером, дилером, — з'ясуємо, що озна­чає бути тим чи іншим учасником біржі (див. схему 2.).

Одноденні спекулянти

Скальпери

Інші спекулянти

Брокер

Реєстратор

Дилер

Основні біржовики

Трейдер

Спеціаліст

Бігун

Агент

Чорний маклер

Представник

Маклер

Інші учасники

Позиційні спекулянти

Схема 2. Учасники біржової торгівлі.

Брокер це посередник, який сприяє укладанню угод між зацікавленими сторонами. Звичайно, угоди він укладає за дорученням та за рахунок клієнта, за що отримує комісійні. Спеціалізується на окремих видах товару та послуг.

Трейдер це представник брокера у торговельній зоні біржі який приймає замовлення від імені фірми на продаж і купівлю то­вару і має посвідчення працівника операційного залу.

Дилер особа чи фірма, яка здійснює біржове або торговель­не посередництво і при цьому діє від свого імені та за свій раху­нок. Дилер може виступати посередником між брокерами та інши­ми дилерами. В залежності від законодавства конкретної країни дилер може мати право працювати з клієнтами безпосередньо.

Спеціаліст це дилер, який займається винятково одним чи декількома видами біржового товару, стежить за котируванням і отримує платню від фірми, товаром якої займається.

Зареєстрований представник, або обліковий виконавецьпрацівник брокерської контори, котрий приймає замовлення клієнта. Закони західних держав вимагають від нього складання особливих екзаменів, після чого він отримує право приймати доручення клієнтів та надавати їм поради.

Маклер розпорядник та наглядач за торгами у «біржовій ямі», який наймається біржею.

Гоф-маклер старший маклер — розпорядник та наглядач за всім операційним залом і безпосередній керівник маклерів.

Бігун кур'єр брокерської контори, який передає доручення членів біржі його трейдерам у «біржовій ямі».

Чорний маклер дилер, який немає право здійснювати біржові операції на біржі, але здійснює торгівлю цінними паперами, недопущеними до біржової торгівлі, на хаотичному ринку (безпосередньо перед будинком біржі).

Реєстратор працівник біржі, який здійснює реєстрацію біржових угод.

Центральною фігурою на біржі є офіційна посадова особа, обов'язки якої полягають у виконанні доручень членів та відвідувачів біржі на здійснення угод шляхом пошуку контрагентів Засоби, фірми, організації, від імені яких укладаються договори) та оформлення угод у встановленому біржою порядку. В різних країнах ця особа має різні назви (біржовий брокер, спеціаліст, офіційний курсовий маклер). Ми будемо називати цю особу маклером.

Маклер посередник у біржових угодах. З одного боку, він повинен керуватися статутом біржі, з другого, — виконувати головне завдання щодо досягнення взаємної вигоди для учасників угоди. Маклер приймає присягу згідно з якою він не має права здійснювати операції за свій рахунок, якщо це не обумовлено статутом біржі.

Маклер має право укладати торгові угоди за свій рахунок або від свого імені, а також брати на себе обов'язок сприяти — якщо це прискорює виконання його основного завдання — посередництву в укладанні угоди. Він не може працювати в інших фірмах та консультувати «сторонніх» з питань діяльності біржі. Біржовий маклер повинен зберігати комерційну таємницю щодо проведених за його участю операцій клієнтів. Реєстрація угоди, укладеної при участі маклера, здійснюється на основі маклерського запису.

Брокери це особливий вид біржових посередників. Вони надають послуги як членам, так і не членам біржі та мають право здійсню­вати угоди лише за дорученням клієнта. Як правило, брокери об'єд­нуються в брокерські дома (контори). Брокерські контори — це малі, середні і крупні компанії, які займаються посередницькою діяльністю.

Головне завдання брокерів виконувати доручення замовника купити-продати товар, вкласти гроші в справу, провести вигідний обмін товару, розміщувати замовлення на підприємствах.

Функції брокера полягають у наступному:

• Надання приміщення для зберігання цінних паперів. В цьому випадку інвестор звільняється від обов'язку орендувати приміщен­ня для зберігання цінних паперів. В такому разі брокер повинен збирати купони згідно з нормою процента, інкасувати дохід та перерахувати його на рахунок клієнта (інкасувати дохід — отримати гроші за дорученням клієнта).

• Надання інформації про стан ринку на замовлення клієнта Ця інформація має різноманітні форми: від буклетів для починаю­чих інвесторів до інформації, яка виводиться на магнітні диски на вимоги фінансових аналітиків компаній. Деякі брокерські контори забезпечують брошурами за товарними цінами, курсами валют і т.д.

• Обслуговування будь-яких комбінацій розподілу фондів ком­панії, включаючи найрізноманітніші угоди та їх кредитування.

• Безпосередня робота з маклерами за дорученням клієнта до здійснення реєстрації укладеної угоди. Крім цього, до функцій брокерських підрозділів при державних біржах входить: збирання комерційної інформації за бажанням замовника; створення оптимальних умов для обігу цінних паперів, включаючи і державні; супрово­дження нечленів біржі, що мають спеціальні запрошення; участь у роботі органів управління фондовою біржею.

Дилер це посередник, але, на відміну від брокера, він укладає угоди від свого імені і за свій рахунок. Він купляє фондову цінність, а потім її перепродає. Від брокера дилер відрізняється ще й тим, що він працює на фондових і валютних біржах. Дилерами також називають працівників банку, які виконують операції з валютою, де­позитами і цінними паперами.

Головне завдання дилера отримати прибуток від діяльності на біржі, керуючись при цьому статутом біржі.

Функції дилера: збирання комерційної інформації з метою визначення товару чи цінного паперу, який котирується на біржі найвище, для отримання в майбутньому прибутку; створення оптимальних умов для обігу цінних паперів та інші.

Особливу групу учасників біржових операцій складають спекулянти, які використовують біржовий механізм, головним чином, в цілях «гри» на підвищенні чи пониженні цін. Вони купують і прода­ють лише за свій рахунок. Протягом дня вони купують і продають кілька контрактів в залежності від коливання цін. До речі, спеку­лянтів, які «грають» на підвищенні цін, називають «биками». Вони купують контракти і тримають їх до того часу, поки не зможуть продати за більш високою ціною. Тих же спекулянтів, які ведуть «гру» на пониження цін, називають «ведмедями». Очікуючи зниження цін, вони беруть, наприклад, акції в борг у своїх брокерів і продають їх за поточними цінами. Якщо ціна дійсно спадає, то вони знову купують акції за більш низькими цінами і повертають ці акції їх влас­никам, залишаючи різницю собі. Брокеру, крім цього, виплачуються комісійні за послугу. «Бики» та «ведмеді» не використовують кон'юнктуру, що складається на біржі, а намагаються активно змінити її на свою користь, їхня противага врівноважує біржові ціни. Біржові спекулянти — «бики» та «ведмеді» — ще мають прізвиська «місцеві», або «локали». Вони поділяються на три категорії.