Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать
  1. Фондова біржа – правове положення, організація і порядок роботи

Фондова біржа - це спеціалізована організація, яка об'єднує професійних учасників ринку ЦП в одному приміщенні для проведення торгів, створює умови для концентрації попиту і пропозиції на ЦП та підвищення ліквідності ринку в цілому.

Закон України „Про цінні папери та фондову біржу" дає таке визначення: „Фондова біржа - організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля ЦП. Це акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію ЦП, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює діяльність згідно з цим Законом" (статті 32, 33).

Постановою Верховної Ради України від 10 вересня 1997р. №523/97-ВР були внесені зміни до вищезазначеного закону відносно визначення „фондова біржа". Тепер воно звучить так: „Фондова біржа –- організація, яка створюється без мети отримання прибутку та займається виключно організацією укладання угод купівлі та продажу цінних паперів та їх похідних. Вона не може здійснювати операції з цінними паперами від власного імені та за дорученням клієнтів, а також виконувати функції депозитарію".

Історія бірж налічує близько п'яти століть, хоча деякі спеціалісти стверджують існування першої біржі в Японії в 1 столітті до нашої ери. Перша біржа міжнародного рівня була створена в Антверпені 1531 року. Перша в світі фондова біржа була створена в Амстердамі в 1602 році, де продавались акції Голландської і Британської торгових компаній. У 1703р. за вказівкою Петра І створюється Санкт-Петербурзька біржа; у 1796 р в Одесі виникає Одеська фондова біржа; у 1837р - Московська біржа; у 1865р - Київська біржа. Нині в світі функціонує майже 200 фондових бірж. У переважній більшості - це установи закритого типу.

В історичному плані зміст поняття «фондова біржа» зазнавав постійних змін. Спочатку фондовими біржами називались спеціальні місця, де збиралися продавці та покупці цінних паперів і здійснювались угоди купівлі-продажу. Пізніше фондові біржі поступово стали перетворюватися в заклади, що спеціалізувалися на наданні послуг в організації та матері­альному забезпеченні торгівлі цінними паперами.

Фондові біржі, таким чином, стали перетворюватися в інститути, які регулюють порядок допуску цінних паперів до котирування на біржі, до участі в торгах, укладання та виконання угод.

США. 13 американських фондових бірж складають потужну розгалужену сітку. Провідне місце займає Нью-Йоркська фондова, біржа, яка охоплює 70 % всіх операцій з акціями. Друге місце серед фондових бірж займає Американська фондова біржа (Нью-Йорк).

Англія. 22 фондових біржі. Провідна -- Лондонська, вона концентрує 60% всіх операцій з цінними паперами в державі.

Франція. Тут діє 8 фондових бірж. Провідне місце займає Паризька фондова біржа. Вона концентрує 90% всього об'єму операцій зі цінними паперами всіх фондових бірж Франції.

Німеччина. Система фондових бірж включає 8 бірж. Провідне місце займає Франкфуртська фондова біржа.

Японія. Діє 9 фондових бірж. Найбільша - Токійська фондова біржа, займає третє місце в світі після Нью-Иоркської та Лондонської.

Канада. Діє 5 фондових бірж. 90% всього біржового обороту сконцентровано в Монреалі і Торонто.

Італія. Фондові біржі діють тут як державні заклади, їх діяльність визначається законами. Контролюють діяльність Міністерство фінансів, місцеві торговельні органи і спеціальний орган Національна комісія по справах компаній і бірж. Найбільша -Міланська фондова біржа.

Фондова біржа — акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до Закону України «Про цінні папери та фондову біржу», інших законодавчих актів, статуту і правил фондової біржі, фондову біржу може бути створе­но не менш як 20 засновниками — торговцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерційної і комісійної діяльності з цінними паперами за умови внесення ними до статутного фонду не менше 10000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Діяльність фондової біржі припиняється в тому разі, коли число її членів стало меншим 10. Діяльність фондової біржі регулюється законами України «Про цінні папери та фондову біржу», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та іншими нор­мативними документами. Державне регулювання фондових операцій здійснює Комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Українська фондова біржа

Основою перебудови централізованого ринку цінних паперів є Українська фондова біржа самоврядне безприбуткове акціонерне товариство, яке зі своїми філіями і брокерськими конторами централізовано сприяє юридичним і фізичним особам у легалізації їх прав на купівлю-продаж цінних паперів по всій території країни і, згідно з Законом України „Про цінні папери та фондову біржу" та своїм Статутом і Правилами, являє собою механізм такої реалізації.

21.09.91р. в Києві відбулася установча конференція УФБ, в якій взяв участь 21 засновник (представники комерційних банків України). Конференція затвердила установчий договір, прийняла статут, визначила Українську фондову біржу як акціонерне товариство, обрала керівні органи акціонерного товариства „УФБ": Біржову раду, Арбітражну комісію, Ревізійну комісію, Правління, керівництво інституту радників біржі. Днем народження біржі вважається 29.10.91р. дата реєстрації біржі KM України (засновників до цього дня стало 29).

Українська фондова біржа поступово здійснює реорганізацію свого устрою у напрямку досягнення світових стандартів фондових ринків.

Статут і правила УФБ

Фондова біржа набуває прав юридичної особи з моменту її реєстрації Кабінетом Міністрів України. Статут і правила фондової біржі затверджує її вищий орган.

У статуті визначаються:

  • найменування, місце знаходження фондової біржі;

  • найменування, місце знаходження засновників;

  • розмір статутного фонду;

  • умови, порядок створення і закриття фондової біржі;

  • права та обов'язки членів фондової біржі;

  • організаційна структура фондової біржі;

  • компетенція, порядок створення керівних органів фондової біржі;

  • порядок та умови відвідування фондової біржі;

  • порядок та умови застосування санкцій, установлених фондовою біржею;

  • порядок припинення діяльності фондової біржі.

Правила фондової біржі передбачають:

  • види угод, що укладаються на біржі;

  • порядок торгівлі на фондовій біржі;

  • умови випуску цінних паперів на фондовій біржі;

  • умови і порядок передплати цінних паперів, що котируються на фондовій біржі;

  • порядок формування цін, біржового курсу та їх публікації;

  • перелік цінних паперів, що котируються на біржі;

  • перелік цінних паперів, що котируються на біржі;

  • обов'язки членів біржі щодо ведення обліку та інформації, внутрішній розпорядок комісій фондової бужі, біржового курсу та їх публікацій;

  • системи інформаційного забезпечення біржі;

  • види послуг, що їх надає біржа, розмір плати за них;

  • правила розрахунків на фондовій біржі

Фондова біржа виконує ряд функцій: по-перше, вона відкриває юридичним особам доступ до позичкового капіталу шляхом випуску цінних паперів, при цьому капітал стає власністю емітента;

по-друге, фондова біржа сприяє і забезпечує переливанню капіталу емітента з однієї сфери діяльності в іншу, від однієї юридичної осо­би до іншої;

по-третє, фондова біржа служить важливим каналом для розміщення державних цінних паперів, через неї опосередкова­но здійснюється управління державним внутрішнім боргом;

по-чет­верте, фондова біржа є одним з економічних стабілізаторів, який вмонтований в систему товарно-грошових відносин і сприяє при цьому Тривалому та динамічному розвитку господарського механі­зму;

по-п'яте, фондова біржа служить економічним барометром ділової активності, показниками якого виступають спеціально розрахо­вані індекси кон'юнктури (такими індексами в США є «індекс Доу-Джонса», «індекс Американської фондової біржі» та ряд інших, в Україні — «індекс ІМDЕХ-SGU», «індекс РROU-50» і т.д., європейські — «Wood and Company» та багато інших) — вони дозволяють аналізувати поточний стан фондового ринку, національної та світової економіки, складати економічні прогнози;

по-шосте, фондова біржа забезпечує ефективний розвиток вторинного ринку;

по-сьо­ме, вона формує сприятливе ставлення інвесторів до держави як одного із регуляторів ринку цінних паперів.