Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема інф. технології. 10.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
529.41 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Львівський інститут економіки і туризму

Кафедра теорії і практики туризму і готельного господарства

Технологія готельної справи

Конспект лекцій

Тема: «Інформаційні технології в підприємствах готельного сервісу».

Укладач : Білоцерківська Т.М.

Тема «Інформаційні технології в підприємствах готельного сервісу».

  1. Сутність сучасних інформаційних технологій .

  2. Основні складові сучасних інформаційних технологій у готелі.

  3. Необхідність забезпечення готелів програмним забезпеченням нового покоління.

  4. Створення Української Системи Бронювання Готелів (Ukrainian Hotel Booking System).

  5. Необхідність впровадження сучасних інформаційних технологій в підприємствах готельного сервісу враховуючи їх підготовку до ЄВРО – 2012.

Ключові слова та поняття: інформаційні технології, електронні сейфи, термінали, міжнародні   системи  бронювання  (GDS): Amadeus,  Galileo, SABRE, Worldspan, програма Fidelio, комплексна автоматизація SERVIO , СКУД, програмний комплекс PRESTO, Української Системи Бронювання Готелів (Ukrainian Hotel Booking System).

1. Сутність сучасних інформаційних технологій

Інформатизація в області управління господарською діяльністю готельного комплексу здійснюється з метою підвищення продуктивності праці працівників за рахунок зниження вартості готельних послуг, а також підвищення кваліфікації і професійних знань фахівців.

Інформаційні технології (ІТ) – це системно організована для вирішення завдань управління сукупність методів і засобів реалізації операцій, збору реєстрації, передачі, накопичення, пошуку, обробки і захисту інформації на базі застосування розвиненого програмного забезпечення, використання засобів обчислювальної техніки і зв'язку, а також способів, за допомогою яких, інформація надається тим, хто її потребує.

Управління пов'язане з обміном інформації між компонентами системи, а також системи з навколишнім середовищем. В процесі управління отримують зведення про стан системи в кожен момент часу, про досягнення (або не досягнення) заданої мети з тим, щоб впливати на систему і забезпечити виконання управлінських рішень.

Автоматизована інформаційна система - сукупність інформації, економіко–математичних методів і моделей, технічних, програмних, технологічних засобів і фахівців, призначена для обробки інформації та ухвалення управлінських рішень.

Таким чином, інформаційну систему (ІС) можна визначити з технічної точки зору, як набір взаємопов'язаних компонентів, які збирають, обробляють, зберігають і розподіляють інформацію, яка необхідна для ухвалення рішень і управління готельним комплексом. Окрім цього, інформаційні системи можуть також допомагати менеджерам проводити аналіз проблеми, дають можливість аналізувати комплексні предмети і створювати нові послуги. Інформаційні системи містять інформацію про контрагентів, місця і предмети усередині готельного комплексу або в навколишньому середовищі.

Всі види інформації, які необхідні для управління готельним комплексом, складають інформаційну систему. Система управління і система інформації на будь-якому рівні управління взаємопов'язані і взаємозалежні. Управління без інформації неможливе.

Три процеси в інформаційній системі використовуються для збору інформації, якої потребують готельні комплекси для ухвалення рішень, управління, аналізу проблем і виробництва нових готельних послуг, – це введення, обробка і виведення. В процесі введення фіксуються неперевірені відомості усередині готельного комплексу або із зовнішнього оточення. В процесі опрацьовування цей сирий матеріал стає структурованим. На стадії виведення пропрацювали дані передаються службам, які безпосередньо ними користуються.

Хоча комп'ютерні інформаційні системи використовують комп'ютерні технології, щоб обробити неперевірені відомості у значущу інформацію, існує відчутна відмінність між комп'ютером і комп'ютерною програмою, з одного боку, і інформаційною системою – з іншого. Електронні обчислювальні машини і програми для них – технічна база, інструментальні засоби і матеріали сучасних інформаційних систем. Комп'ютери забезпечують устаткування для зберігання і виготовлення інформації. Комп'ютерні програми, або програмне забезпечення призначені для обробки інформації і управління роботою комп'ютерів. Але комп'ютери є тільки частиною інформаційної системи.

Таким чином, комп'ютери і програми – це лише інструменти і матеріали, які покликані спростити і підвищити ефективність роботи інформаційної системи. Щоб представити інформаційні системи, потрібно зрозуміти проблеми, для яких вони розроблені, визначити їх структуру, процеси, які відбуваються у внутрішньому і зовнішньому середовищі готельного комплексу. Сьогоднішні менеджери повинні об'єднувати комп'ютерні технології з інформаційною системою готельного комплексу.

Із зростанням технічної потужності ІТ комп'ютери почали не просто полегшувати роботу людини, а дозволяють виконувати те, що без ІТ було неможливим. У зв'язку з тим, що менеджерові доведеться ухвалювати рішення в умовах високого ступеня невизначеності і ризику, нові можливості інформаційних систем дуже швидко починають знаходити застосування у бізнесі.

Кажучи про «нові» можливості ІС в управлінні, справедливіше називати деякі з них новими тільки для нас. Наприклад, системи підтримки ухвалення рішень вже більше двох десятиліть використовуються у розвинених країнах, але поки що не набули широкого поширення у наший країні.

Стратегічна мета інформаційних технологій – сприяти управлінню готельним комплексом, реагувати на динаміку ринку, створювати, підтримувати і заглиблювати конкурентні переваги. Виконання цього завдання вимагає побудови інформаційно–технологічних систем, які мають наступні атрибути: а) максимальна доступність (кожна людина може дістати доступ ІТ ресурсів у будь-який час і з будь-якого місця); б) будь-який інформаційний об'єкт повинен бути доступний одночасно багатьом; у) маневреність прикладних програм (необхідний перехід до мережевої архітектури, яка приводить до серйозних змін в організації і роботі ІТ– відділів