Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l_r_krakhmalTTRP.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
670.21 Кб
Скачать

4.1. Органолептична оцінка якості борошняних зразків шоколаду та какао-порошку.

Приймання, відбір зразків і підготовку шоколаду та какао-порошку до дослідження здійснюють згідно ГОСТ 5904. Органолептичні показники якості шоколаду визначають за ГОСТ 5897, ГОСТ 6534, а какао-порошку - за ГОСТ 5897, ГОСТ 108. Результати досліджень заносять у табл. 7.2.

Під час органолептичної оцінки шоколаду та какао-порошку визначають зовнішній вигляд упаковки, її акуратність та естетичність оформлення, правильність маркування, відхилення від маси нетто, зовнішній вигляд виробу, колір, смак та аромат. Для шоколаду також визначають форму, стан поверхні, консистенцію та структуру. Зовнішній вигляд продукції має бути привабливим, упаковка - художньо оформленою, маркування - чітким і нести повну інформацію для споживача. Відхилення від маси нетто виробів визначають за методикою, яку наведено у лаб. роб. 6.

Під час органолептичної оцінки шоколаду звертають увагу на температуру виробу. Дослідження проводять при температурі 18±3°С.Усі проби слід оцінювати при однаковій температурі. При порушенні цих умов будуть одержані різні результати досліджень.

Під час оцінки шоколаду з начинкою дослідження начинки і шоколадної маси здійснюють окремо. Форма шоколаду має бути правильною, без деформацій, вад, поверхня - гладкою, блискучою (крім молочних видів шоколаду), з чітким малюнком. У шоколаді з додаванням горіхів, ізюму, цукатів допускається нерівна поверхня. Консистенція шоколаду має бути твердою (не допускається кришливий злом), шоколад має добре плавитися без відчуття твердих частинок (крім добавок горіхів чи інших плодів). Структура -однорідна, у пористого - чарункувата. Колір шоколаду - однорідний, коричневий, різних відтінків (для білого - кремовий). Смак та аромат - приємні, які зберігаються у роті, з витонченими ароматами добавок і приємною гіркотою. Не допускаються сторонні присмаки та запахи, слабкий аромат.

Під час органолептичної оцінки какао-порошку звертають увагу на його однорідність і колір. Какао-порошок має бути тонко подрібнений і при розтиранні кінчиками пальців не повинно відчуватися крупинок, колір - коричневий, різних відтінків, не допускається тьмяний, сірий відтінок.

У порошкоподібних какаовмісних сумішах органолептичні дослідження здійснюють за тими ж показниками, що і в какао-порошку. За наявності у рецептурі цукру-піску, при розтиранні кінчиками пальців будуть відчуватися кристали цукру.

Для визначення смаку та аромату какао-порошку готують напій. До наважки какао-порошку масою 4 г додають 6 г цукру-піску і 5 см3 води, ретельно перемішують і доливають 95 см3 киплячої води чи молока, перемішують, охолоджують до температури 40...45°С, проводять органолептичне випробування напою. Для дослідження порошкоподібних какао-сумішей, до складу яких додається цукор, беруть наважку масою 10 г, додають 100 см3 киплячої води і кип'ятять протягом декількох секунд.

Одержані дані органолептичної оцінки заносять у табл. 7.1.

    1. Фізико-хімічна оцінка якості шоколаду та какао-порошку

Із фізико-хімічних показників якості у шоколаді та какао-порошку визначають масову частку вологи, жиру, золи, міді, у шоколаді з начинкою – кількість начинки, у какао-порошку - дисперсність, показник рН, кількість клітковини та стійкість суспензії, масову частку клітковини.

Одержані результати заносять у табл. 7.2.

Визначення масової частки вологи

Масову частку вологи в шоколаді та какао-порошку визначають арбітражним методом - висушуванням наважки при температурі 130± 2°С. Вироби масою 3-5 г, ретельно розтерті і перемішані, зважують на вагах із точністю до 0,001 г у заздалегідь приготовані бюкси. Висушування шоколаду і какао-порошку здійснюють без піску. Наважку з відкритою кришкою висушують протягом 50 хв, після чого охолоджують в ексикаторі 15-20 хв і зважують. Масову частку вологи (W) визначають за формулою, %

(7.1)

де m – маса бюкса з продуктом до висушування, г;

m1- маса бюкса з продуктом після висушування, г;

q - наважка продукту, г;

Масову частку жиру визначають за методикою, яку наведено у лаб. роб. 6.

Визначення масової частки золи

Масову частку золи, яка не розчиняється у 10-процентній соляній кислоті, визначають у шоколаді за методикою, яку наведено у лаб. роб. 4. Загальну кількість золи визначають у какао-порошку і какаосумішах. Наважку масою 5 г зважують на вагах з точністю до 0,01 г у заздалегідь прожарені та зважені фарфорові тиглі. Спочатку наважку нагрівають на маленькому вогні до обвуглення, а потім спалюють у муфельній печі при температурі 750 0С. Спалювання проводять до повного озолення (світлого забарвлення). Золу, після охолодження в ексикаторі зважують. Спалювання і зважування проводять до постійної маси.

Масову частку золи крохмалю (M) визначають на абсолютно суху речовину і розраховують за формулою, %:

(7.2)

де m1 – масова частка золи, г;

m- маса наважки продукту, г;

W - масова частка вологи у продукті, %.

Зольність розраховується з точністю до 0,01 %.

Визначення масової частки начинки у шоколаді

Масу начинки у шоколаді визначають зважувальним методом. Шоколад зважують на вагах без пакувального матеріалу з точністю до 0,01 г, ретельно відділяють шоколадну масу від начинки за допомогою скальпеля. Зважують одну з частин, де менше втрат. Відділяння частин краще робити в охолодженому шоколаді. Розрахунок здійснюють за формулою

(7.3)

де m - маса начинки (різниця між масою усіх виробів і масою звільнених від начинки корпусів), г;

q - маса наважки, г;

100 - перерахунок па відсотки.

Визначення дисперсності какао-порошку

Дисперсність какао-порошку визначають при виникненні розбіжностей в оцінці якості. Метод базується на кількісному визначенні дрібних фракцій, які пройшли крізь сито № 0056. Какао-порошок масою 10 г насипають у хімічний стакан на 150-200 см3 і при перемішуванні поступово додають 50 см3 чотирихлористого вуглецю, ретельно розмішують. Отриману суспензію фільтрують крізь сито. Сито разом із залишками какао-порошку розмішують у фарфоровій чашці, в якій залишок поступово обробляють три рази чотирихлористим вуглецем порціями по 50 см3. Залишок на ситі ставлять у сушильну шафу на 1 год при температурі 70...80°С. Висушений, знежирений залишок какао-порошку зважують на вагах з точністю до 0,01 г. Дисперсність (X) розраховують за формулою, %

(7.4)

де М- маса залишку на ситі,г;

Р- маса сухого, знежиреного какао-порошку, г

Маса сухого знежиреного какао-порошку (Р) визначають за формулою

(7.5)

де т - наважка какао-порошку, г;

а - масова частка жиру в какао-порошку, %;

b - масова частка вологи в какао-порошку, %.

Визначення рН чи активної кислотності

рН чи актвину кислотність визначають у какао-порошку та інших какаосумішах. Метод базується на вимірюванні концентрації водневих іонів у досліджуваному розчині. Наважку какао-порошку масою 5 г ретельно здрібнюють, переносять у хімічний стакан місткістю 100 см3, додають 50 см3 води, перемішують. Для кращого розчинення проводять нагрівання розчину при перемішуванні до температури не більше 70°С. Потім розчин охолоджують до температури 18...20°С і визначають величину рН за допомогою рН-метра. При проведенні визначення рН не звертають увагу на осадок частинок какао-порошку.

Визначення стійкості суспензії

Визначення стійкості суспензії проводять у какао-порошку, для чого готують напій за методикою, яку наведено у завданні 4.1 .

Напій становить суспензію, тобто сукупність рідкої фази і завислих у ній твердих частинок какао. Чим довше утримаються частинки у завислому стані, тим вищою є якість напою. Стійкість суспензії характеризується часом, протягом якого не утворюється помітного відстою. Суспензія вважається стійкою, коли протягом 2 хв після заварювання какао-порошку не утворюється помітного відстою.

Визначення масової частки клітковини

0,3-0,5 г досліджуваного продукту з точністю до 0,001 г поміщають у круглодонну колбу, додають 16,5 мл кислотної суміші (10 об’ємів 80-процентній оцтової кислоти і одного об’єму азотної кислоти), змішують, з’єднують колбу з холодильником і кипятять 30 хвилин, перемішують. Колбу охолоджують і фільтрують у гарячому стані скрізь скляний фільтр № 2, заздалегідь висушений при температурі 105 0 С і зважений. Колбу після перенесення вмісту на фільтр обполіскують гарячою кислотною сумішшю і гарячой водою до повного зникнення запаху оцтової кислоти, далі промивають спиртом і ефіром, після чого фільтр з осадом висушушють при температурі 105 0 С, охолоджують і зважують.

Вміст клітковини (X) розраховують за формулою, %

(7.6)

де m1 – маса фільтра з осадом, г;

m0- маса фільтра без осаду, г;

m0- наважка, г;

Оформлення результатів. Висновок про якість шоколаду, какао-порошку та какаосумішей здійснюють на основі одержаних результатів експериментальних досліджень та вимог стандартів.

Контрольні питання

  1. Хімічний склад та харчова цінність какао-бобів, шоколаду та какао-порошку.

  2. Які речовини надають шоколаду та какао-порошку гіркого, терпкого та в'яжучого смаку?

  3. Класифікація шоколаду та какао-порошку.

  4. Асортимент шоколаду, какао-порошку і какаосумішей та шляхи його удосконалення.

Література: /1, 2, 3, 4/.

Таблиця 7.2 – Показники якості шоколаду, какао-порошку

Показники

Дослід

Вимоги ГОСТу

шоколад

какао-порошок

шоколад

какао-порошок

Органолептичні показники

Зовнішній вигляд упаковки

Маркування

Відхилення від маси нетто, г,%

Зовнішній вигляд виробу:

форма

стан поверхні

консистенція

колір

структура

смак

аромат

Фізико-хімічні показники

Масова частка вологи, %

Масова частка загальної золи, %

Масова частка золи, яка не розчиняється в 10-процентній соляній кислоті, %

Масова частка жиру, %

Масова частка клітковини,%

Кількість начинки, %

Дисперсність, %

Показник рН

Стійкість суспензії, хв

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]