Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM 6.509 OM 1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Тема 7.Роль уваги в діяльності (атенційна регуляція діяльності)

1.Поняття про увагу.

2.Види уваги.

3.Властивості уваги.

4.Уважність як властивість особистості.

Навколишнє середовище постійно впливає на органи чуття людини, проте не всі подразники вона відображає однаково чітко. Свідомість індивіда не спроможна відобразити все, що робиться навколо нього, не може з`ясувати водночас усі питання складного завдання. Для їх чіткого усвідомлення потрібне виділення окремих предметів і явищ дійсності та послідовне їх відображення.

Із численних сигналів оточення людина виділяє те, що необхідно для цілеспрямованої діяльності в даний момент, залежно від цього надаючи кожному об`єктові відображення певного значення.

У взаємодії з навколишнім середовищем складається вибіркове відображення свідомістю предметів і явищ. Увага – не саме відображення, вона не має свого предмета пізнання. Це не самостійний психічний процес, а його необхідна умова, форма окремої відображувальної й продуктивної діяльності на різних рівнях свідомості. Отже, увага – є формою організації психічної діяльності людини, яка полягає в спрямованості й зосередженості свідомості на об`єктах, що забезпечує їх виразне відображення.

Увага завжди тісно пов`язана з діяльністю людини, забезпечує її свідомий характер, а також нею стимулюється і регулюється. Діяти – означає бути уважним до об`єктів діяльності.

Увага слугує внутрішньою умовою психічної діяльності, завдяки увазі чуттєве відображення об`єктів зовнішнього світу відбивається у свідомості суб`єкта, а кожний акт цілеспрямованої діяльності доходить до свідомості. Саме від зосередженості уваги залежать повнота, чіткість і ясність нашого сприймання, уявлення, вирішення повсякденних проблем.

Природа уваги у психології розглядалася представниками різних психологічних напрямів і шкіл залежно від їхніх поглядів на психіку взагалі.

Представники англійської асоціативної психології поняття „увага” не включали до системи психології як науки. Зосередженість вони тлумачили як асоціацію уявлень.

Представники інтроспективної психології (Гербарт, Вундт) в увазі вбачали тільки внутрішній суб`єктивний світ. На їх погляд, увага – це стан свідомості, що характеризується ясністю, чіткістю, інтенсивністю наявного в ній змісту і процесів.

Представник фізіологічного напряму у психології Т.Ціген пояснював увагу не суб`єктивними станами, а боротьбою відчуттів і неусвідомлюваних уявлень за фіксаційну точку свідомості. Увага – це стан усвідомлення уявлення. Зміна уявленнь є перехід уваги з одного уявлення на інше.

Французький психолог Т.Рібо, як і І.Сєченов, вважав, що уваги без її фізичного вираження не буває. У цьому зв`язку він висунув теорію рухової уваги. На думку, Т.Рібо, людина, яка не вміє керувати м`язами нездатна до уваги.

Представники біхевіоризму, у своїй психології розглядають увагу лише як орієнтацію поведінки, як установку організму щодо зовнішніх стимулів.

У межах концепції поетапного формування розумових дій П.Я.Гальперіна увага розглядається як функція психологічного контролю за змістом дій людини. Як діяльність контролю вона не становить самостійний процес, не має окремого продукту, а тому завжди спрямована на те, що створюється іншими процесами.

Існує концепція уваги, що будується на принципі взаємодії свідомості й діяльності особистості (М.Ф. Добринін, Ф.Н. Гоноболін та ін.) Її вихідне положення полягає в тому, що увага нерозривно пов`язана з діяльністю, в діяльності вона існує і нею підтримується. Бути уважним – обов`язково означає бути діяльним щодо тих чи інших об`єктів.

Залежно від активності людини та співвідношення зовнішніх і внутрішніх умов виникнення увагу поділяють на мимовільну, довільну і післядовільну.

Мимовільна увага виникає несподівано, незалежно від свідомості, під впливом різноманітних подразників, які діють на той чи інший аналізатор організму. Мимовільна увага властива і людині, і тваринам, хоча її виникнення у людини якісно відрізняється від такої уваги у тварин. На відміну від тварин, людина може оволодівати власною мимовільною увагою, предмет мимовільного зосередження може стати предметом свідомого зосередження. Мимовільна увага є короткочасною, але за певних умов залежно від сили сторонніх подразників, що діють на людину, вона може виникати досить часто, заважаючи провідній діяльності.

Довільна увага – це свідомо спрямоване зосередження особистості на предметах та явищах навколишньої дійсності, на внутрішній психічній діяльності. Основним компонентом довільної уваги є воля.

Характерними особливостями довільної уваги є цілеспрямованість, організованість діяльності, усвідомлення послідовності дій, дисципліна розумової діяльності, здатність боротися зі сторонніми відволіканнями. Довільна увага тісно пов`язана з працею і мовою, необхідною умовою довільної уваги є оволодіння мовою, за допомогою якої усвідомлюється мета, виникає свідоме прагнення особистості бути уважною, забезпечується постійний контроль за діями. Основними збуджувачами довільної уваги є усвідомлювані потреби та обов`язки, інтереси людини, мета та засоби діяльності.

Післядовільна увага, настає в результаті свідомого зосередження на предметах та явищах у процесі довільної уваги. Долаючи труднощі під час довільного зосередження, людина звикає до них, сама діяльність викликає певний інтерес до неї, а то й захоплює її виконавця, і увага набирає ознак мимовільного зосередження.

Залежно від змісту діяльності увага спрямовується або на зовнішні, безпосередньо дані предмети, явища та рухи власного тіла, які є об`єктом

відчуттів і сприймань, або на внутрішню, психічну діяльність. У цьому зв`язку виокремлюють зовнішню ( сенсорну, рухову ) увагу та внутрішню (інтелектуальну) увагу.

В увазі виокремлюють такі її основні властивості:

1) зосередження або концентрація; 2) стійкість; 3) переключення; 4) розподіл; 5) об`єм.

Зосередження уваги ( концентрація ) – виявляється в мірі інтенсивності зосередження на об`єктах, що є предметом розумової або фізичної діяльності.

Стійкість уваги характеризується тривалістю зосередження на об`єктах діяльності.

Переключення уваги – це навмисне її перенесення з одного предмета на інший, якщо цього потребує діяльність.

Розподіл уваги виявляється в тому, що людина одночасно виконує кілька різновидів діяльності. Одна дія – звична, виконується автоматично, а інша – за участю свідомості ( має індивідуальні особливості ). Юлій Цезар і Наполеон – писати одне, читати друге, слухати третє, говорити про четверте.

Обсяг уваги – це кількість об`єктів, які можуть бути охоплені увагою і сприйняті в найкоротший час ( 4 – 6 об`єктів ).

До негативних особливостей уваги відносять

відволікання, яке настає тоді, коли відсутні чинники, які сприяють зосередженості та стійкості уваги.

розсіяність – це негативна особливість уваги, яка зумовлюється ослабленням сили зосередженості, тобто це слабкість уваги ( в навчанні – чередування зорового, слухового видів сприймання. )

У трудовій діяльності та повсякденному житті люди бувають уважні, неуважні та розсіяні. Ступінь уважності – це стійка властивість особистості, притаманна їй від природи, що вдосконалюється протягом життя в досить обмеженому діапазоні залежно від обставин, потреб та досвіду. Уважний в одній галузі життя може бути зовсім неуважним в іншій. Тому поділ людей за таким критерієм треба вважати певним чином умовним.

Уважною людину можна назвати, якщо в неї переважає довільна і післядовільна увага, якщо вона має мету і волю, добре усвідомлює, чого хоче.

Неуважна людина – це та, яка не вміє зосередитися на предметі, не здатна проникнути в суть речей, у внутрішній світ іншого.

Розсіяна людина посідає проміжне місце за градацією уваги, має поверхову спрямованість дій, не може зосередитися на якомусь об`єкті.

Уважність або неуважність позначаються на всіх сторонах особистості та її діяльності.

Уважність – важлива умова чуттєвого і раціонального відображення дійсності, логічного ходу думки та її позитивних результатів.

Неуважність – завжди тісно пов`язана з невмінням довільно регулювати увагу, а це негативно відбивається на розумовій діяльності, порушуючи послідовність, доказовість, несуперечливість суджень та викликачи емоційне відволікання думки. Проте причини неуважності криються не тільки в недоліках довільної уваги, а й у відсутності знань.

Розсіяність уваги полягає в перестрибуванні від одного зовнішнього об`єкта до іншого. Увага людини за мінімальної вольової регуляції підпорядковується зовнішнім обставинам ( не треба плутати з „професорською розсіяністю ” – причина якої глибока концентрація уваги на одному об`єкті своїх пошуків ).

Уважність це характерологічна властивість особистості, завдяки якій людина володіє власною увагою. Увага необхідна людині для виконання кожного навчального чи трудового завдання. Особливого значення увага набуває у засвоєнні нового знання. Так К.Д. Ушинський зазначав, що це основні ворота до свідомості, „ єдині двері нашої душі ”, через які входять до нас усі відомості про навколишній світ, чуттєві дані і знання. А П.Ф. Капте-рєв зробив таке порівняння: „ Навчати неуважного – все одно, що наповнювати водою діжку без дна ”. Недостатній розвиток уважності виявляється в розсіяності та відволіканні, нездатності без зовнішніх спонук спрямовувати й підтримувати свою увагу у процесі діяльності внутрішніми засобами. Відволікають увагу різкі та сильні зовнішні подразники, раптові та динамічні зміни реагентів, емоційно діючі фактори. Боротьба з відволіканням уваги вимагає тренувань при виконанні завдань у не зовсім сприятливих умовах.

Однією з важливих характеристик уваги є зв`язок уважності з діяльністю і спрямованістю особистості. Об`єкти, які виділяє суб`єкт у зв`язку з метою і змістом діяльності, поступово посідають домінуюче місце в його свідомості. Виробляється звичка, поглиблюється інтерес, посилюється мотивація до певної діяльності. Накопичення відповідного досвіду загострює увагу на найдрібніших деталях у предметах і явищах, малопомітних неспеціалістам. Так складається професіоналізація уваги. Уважність як риса особистості виявляється у своєрідному синтезі властивостей уваги, який сприяє активній професійній діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]