Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект2-оригинал.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

4.3 Система планів організації

Результатом процесу планування є система планів. План включає основні показники діяльності, які повинні бути досягнені до кінця планового періоду. План – це набір інструкцій для менеджерів, які описують, яку роль кожна частина організації повинна грати в процесі досягнення цілей фірми. Процес планування складний і різноманітний. Цим визначається комплексний характер системи планів, яку можна розділити на наступні елементи:

1.Стратегічний план( генеральний план) фірм ( часто складається на 5 років вперед ).

2. Загальновиробничі плани, складені протягом стратегічного плану і визначають головні задачі розвитку організацій. Основу цих планів складає план розвитку.

3.Оперативні плани організації:

  • загальнофірмові плани поточної діяльності, так звані “господарські плани ”, або “ плани прибутку ”, розраховані на один рік. За допомогою планів поточної діяльності товари і послуги виробляються і поставчаються на ринок;

  • поточні плани підрозділів, в тому числі бюджетні, доповнюють загальнофірмові плани поточної діяльності.

4.Крім планів, результатами процесу планування є програми та проекти.

Стратегічний план включає в себе бачення і місію, загальні цілі, визначає місце організації у майбутньому, вибрані стратегічні дії. Складовою частиною стратегічного плану є політика організації.

Стратегічний план є орієнтиром для прийняття рішень на більш низьких рівнях, загальні цілі організації, визначені в стратегічному плані, конкретизуються задачами. Крім того, стратегічний план є обмежувачем для планів низьких рівнів, оскільки обмежує число ресурсів, необхідних для рішення задач оперативного планування.

Плани дій будьякої організації можна охарактеризувати чи як наступальні, чи оборонні. Наступальні плани припускають розвиток організації: виробництво нових товарів і послуг, вихід на нові ринки збуту, завоювання конкурентної переваги. Наступальні плани звичайно створюють крупні організації, які володіють високим ефективним потенціалом.

Середні і низові фірми в багатьох випадках задовольняються оборонними планами, націленими на утримання своїх позицій на ринках і попередженням банкротства фірми.

План розвитку організації є вираженням наступальних планів, включає в себе комплекс дій, необхідних для утворення нових сфер діяльності фірм. План розвитку повинен визначити шляхи виходу на нові позиції і вміти дати відповіді на наступні питання:

  • які будуть умови попиту в майбутньому, яких товарів і послуг будуть чекати споживачі від даної економічної організації.;

  • який повинен бути характер внутрішніх елементів організації, необхідний для її розвитку;

  • якими новими видами продукції повинна бути доповнена номенклатура підприємства або ж, якась частина основної продукції повинна бути замінена новими товарами і послугами;

  • які повинні бути методи попередження помилок при вложеннях коштів і розробках нової продукції, (послуг);

  • який повинен бути діапазон економічних ресурсів, потрібний для виробництва нових товарів та послуг;

  • які повинні бути організаційні способи створення нових виробництв, чи буде це починання в формі скупки інших підприємств, злиття з організаціями, які виробляють потрібні продукти, чи створення нових виробництв власними силами, шляхом проведенням наукових досліджень і розробок, і здійсненням підприємницьких проектів.

Частіше за все план розвитку оформлюється у вигляді бізнес-плану.

Варіантом оборонних планів є ліквідаційний план. Лівідаційний план включає в себе рекомендації по звільненню від непотрібних організацій підрозділів (тобто таких елементів, які створюють перешкоди на шляху її розвитку).

Проекти відрізняються від програм тим, що вони орієнтуються орієнуючись на певний аспект життєдіяльності і розвитку організації, мають установлену ціну, графік виконання, включають технічні і фінансові параметри, тобто відрізняються високим рівнем конкретної проробки. Проекти бувають зв’язані зі створенням і рухом на ринок нових продуктів і послуг фірми. Крім вказаних видів планових документів організація повинна скласти допоміжні плани, які потрібні для кращої організації планування на підприємствах: план організації планування, плани дій при непередбачених обставинах , програми зворотнього зв’язку, програми оцінки планів.