Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект2-оригинал.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

8.2 Планування чисельності робітників у галузі зв’язку

Для успішної роботи в умовах ринкової економіки кожне підприємство зв'язку повинно мати мінімально необхідне, але достатнє число робітників відповідних фахів і кваліфікації. Чисельність виробничого штату залежить від обсягу навантаження , що надходить, кількості і складності що обслуговується устаткування, застосовуваних норм і нормативів по праці, а також нормативних законодавчих актів, що регламентують трудову діяльність. Для кожної функціональної групи робітників використовується своя методика розрахунку необхідної чисельності штату, що враховує характер і об’єм виконуваної роботи і вид застосовуваних трудових норм.

Чисельність робітників по опрацюванню обміну й обслуговуванню абонентів визначається по формулі

де - середньомісячний обмін або число виробничих операцій і-го виду в натуральних одиницях;

Нві - годинна норма виробітки на і-й операції, од. /год на людину;

Фрч - установлений трудовим законодавством нормативний місячний фонд робочого часу.

Квідп коєфіціент, що враховує резерв робітників на підміну час чергових відпусок.

Розрахунок необхідної чисельності робітників, зайнятих експлуатаційно-технічним обслуговуванням устаткування і споруджень зв'язку, заснований на застосуванні норм часу, що характеризують необхідні витрати праці, необхідні на обслуговування одиниці конкретного виду устаткування у визначений проміжок часу:

де - середньорічне число технічних засобів j-го виду, що підлягає

обслуговуванню;

- норма часу в людино-годинах на обслуговування одиниці j-го виду устаткування за місяць.

Чисельність інженерно-технічних робітників, безпосередньо зайнятих обслуговуванням засобів зв'язку, визначається, як правило, по типових штатах, що характеризують необхідне число робітників відповідного фаху і кваліфікації для обслуговування типового, найбільше обладнання , що часто зустрічається.

Для розрахунку чисельності адміністративно-управлінського персоналу можуть бути використані штатні нормативи, що встановлюють залежність між числом робітників даної групи і потужністю підприємства, його організаційно-виробничою структурою, чисельністю зайнятих на виробництві й інших показниках.

Загальна середньорічна чисельність робітників підприємства визначається виходячи з їхньої наявності на початок року , приросту чисельності робітників з урахуванням обсягу робіт , що збільшується, , що розраховується по вищенаведених формулах, і реальної економії робочої сили - Ерс, отриманої в результаті зниження трудомісткості виконання виробничих операцій:

Реальна економія робочої сили може бути розрахована по формулі

Де і - норми часу на виконання виробничої операції або одиниці робіт до і після впровадження заходів щодо зниження трудомісткості і росту продуктивності праці. Відповідно до Закону України "ПРО підприємство і підприємницьку діяльність" підприємства зв'язку мають право самостійно розробляти і застосовувати норми і нормативи по праці для розрахунку чисельності виробничого персоналу, керуючись при цьому необхідністю всемірної економії трудових ресурсів і підвищення ефективності виробництва в цілому.