Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Януш Я.В. Правила українського правопису.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
606.21 Кб
Скачать

Подовження приголосних

Це явище зумовлене фонетичними процесами. На письмі воно позначається двома однаковими літерами. Подовжуватися можуть приголосні д, т, з, с, ц, л, н, ж, ч, ш.

Подовження приголосних відбувається в таких випадках:

1) В іменниках середнього роду ІІ відміни (крім родового множи­ни) на -я: знанн#, з%лля, бад_лля, мот\ззя, гал\ззя, зб%жжя, сто­р%ччя, підд<шшя, а також у похідних словах: гілл#гілл#стий, гілл#чка, житт#житт@вийжиттьов_й), житт@пис та ін.

Але: знань, знар#дь, підд<ш, стор%ч, уг%дь.

2) У деяких іменниках чоловічого і жіночого роду І відміни на у всіх відмінкових формах, крім родового множини із закінченням -ей: рілл#, Ілл#, судд#, судд+ю, статт# (але в родовому множини — стат+й) та ін.

3) В орудному відмінку іменників жіночого роду однини ІІІ відміни перед ю, якщо в називному відмінку основа їх закінчується на один приголосний: м>лодьм>лоддю, митьм_ттю, сіль с%ллю, тіньт%нню, нічн%ччю, п>дорожп>дорожжю, р>зкішр>зкішшю.

Але якщо в називному відмінку однини слова закінчуються на два приголосних, губний або р, то пишеться одна буква н, а в словах після губного та р ставиться апостроф: м>лодістьм>лодістю, п>вістьп>вістю, р<дістьр<дістю; кровкр>в’ю, люб>влюб>в’ю, м<тірм<тір’ю.

4) Перед я і ю у прислівниках типу зр<ння, навманн#, спрос>н­ня, попідт_нню, попідвік>нню.

5) У всіх формах теперішнього часу дієслова лити: ллю, ллєш, ллєм>, ллють, лл@ться, лл$ться, а також у похідних словах: в_ллю, налл$ та ін.

!  Увага. У словах кутя, попадя, свиня і в числівниках третя, третє приголосні не подовжуються.

Правопис префіксів

1. Типовим для української мови є префікс з- з варіантами із- і зі-: зб<вити, звест_, зж_тися, зсад_ти, зц%пити, зчеп_ти, зш_ток, ізн>в, зібг<ти, зігн\ти та ін.

Префікс з- перед глухими приголосними к, п, т, ф, х переходить у с: сказ<ти, спалахн\ти, скамен%ти, сфотографув<ти, схил та ін.

Префікс з- (с-) пишеться переважно в словах, корінь яких починається голосним звуком або сполученням приголосного й голосного: зекон>мити, зум>вити, зорієнтув<ти, з@днувати, з^хати, зг<с­лий, знадл_вий, скорот_ти, склад та ін.

Префікс зі- пишеться у тих випадках, коли корінь слова починається сполученням приголосних: зібг<ти, зігн\ти, зідр<ти, зімкнти, зіпсув<тися, зіст<вити, зіщ\литися.

Префікс зі- вживається також у словах з коренем, перший склад якого є сполученням губного та йотованого: зів’#лий, зім’#ти, зіп’#с­тися та ін.

У деяких словах префікс зі- чергується із зо-: зігрів<ти і зогрівти, зімлів<ти і зомлів<ти, зіпрів<ти і зопрів<ти, зітл%ти і зотл%ти.

2. У всіх префіксах — без-, роз-, через-, об-, під-, над-, перед-, пред-, понад-, від- (од-), між- — кінцевий дзвінкий приголосний перед глухими на письмі не змінюється, хоча у вимові може оглушуватися: безкор_сливий, безпідст<вний, розтягн\ти, розхит<ти, черезпл%чник, черезсід+льник, обпал_ти, обтрус_ти, підтр_мка, підкорм_ти, надпот\жний, передплат_ти, передч<сний, представн_к, понадпл<новий, відкритт#, відпис<ти, в%дстань, одкр_ти, міжплан+тний, міжконтинент<льний та ін.

3. Слід розрізняти префікси пре-, при- і прі-.

а) Префікс пре- пишеться:

1) Переважно в якісних прикметниках і прислівниках для вираження найвищого ступеня ознаки: прекр<сний, пред>брий, пре­м\дрий, прег<рний, препог<ний; прекр<сно, прег<рно, препог<но;

2) у словах през_рливий і през_рство та

3) у словах старослов’янського походження: преосвящ+нний, пре­под>бний і прест>л.

б) Префікс при- пишеться:

  1. У дієсловах, що означають наближення, приєднання, частковість чи результат дії тощо: приб%гти, прибудув<ти, приб>ркати, прит\лок, пр_браний, прив<бливо;

  2. у іменниках та прикметниках, утворених від поєднання іменни­ків з прийменниками: приг%рок, при#рок, прибер+жний, прикорд>нний.

в) Префікс прі- пишеться тільки в словах пр%звисько, пр%звище і пр%рва.