Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Януш Я.В. Правила українського правопису.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
606.21 Кб
Скачать

Правопис відмінкових закінчень іменників, що мають тільки форму множини

1) У називному відмінку вживаються:

а) Закінчення -и: д%ти, г\си, л$ди, окул#ри, с%ни, сх>ди, крос%вки;

б) закінчення -і (після голосного -ї): г>рдощі, дв+рі, др%жджі, р<дощі, х_трощі, пом_ї;

в) закінчення -а (зрідка -я): в_ла, в>рота, др>ва, #сла, в%нця.

2) У родовому відмінку вживаються:

а) Закінчення -ей: гр>шей, гус+й, люд+й, с<ней, сін+й;

б) закінчення -ів: в’#зів, грабл%вграб+ль), окул#рів, сх>дів, х_трощів;

в) нульове закінчення: вор%т, дров, коноп+ль, зб>їн, ночв (частіше ноч>в), #с+л, #сен.

3) У давальному відмінку вживається:

а) Закінчення -ам після твердого приголосного: в_лам, вор>там, в’#зам, р<дощам, сх>дам, штан<м і шт<ням, #слам.

Винятки: г\сям, д%тям, л$дям, к\рям, с<ням, с%ням.

б) Закінчення -ям після голосного та після м’якого приголосного: в%нцям, дв+рям, пом_ям.

4) У знахідному відмінку вживаються форми:

а) Однакові з називним відмінком: в_ла, гр<блі, кон>плі, окул#ри, с<ни, #сла;

б) однакові з родовим відмінком (для назв людей): діт+й, люд+й;

в) обидві форми (для назв деяких свійських тварин): гус+й і г\си, кур+й і к\ри.

5) В орудному відмінку вживаються:

а) Закінчення -ами: в_лами, р<дощами, вес+лощами;

б) закінчення -ями: в%нцями, грабл#ми, кон>плями, пом_ями;

в) закінчення -ми: ворітьм_ і вор>тами, гр%шми і грош_ма, дверм_ і двер_ма, саньм_ і сан#ми, штаньм_ і штан<ми.

6) У місцевому відмінку вживаються закінчення -ах, -ях: на в_лах, на вор>тах (рідше — вор>тях), у н>чвах, на грабл#х, у пом_ях.

2. Правопис прикметників

  1. Якісні та відносні прикметники, що мають основу на твердий приголосний і належать до твердої групи, в називному відмінку однини чоловічого роду мають закінчення -ий: безл<дний, бідол<шний, зам>жний, нов_й, нар>дний, пит>мий, сх%дний, тогоб%чний, туг_й, тям\щий, ч_стий.

  2. Присвійні прикметники з суфіксами -ів (після голосного і апострофа -їв), -ин (-їн) у називному відмінку однини чоловічого роду мають нульове закінчення: б<тьків, Г<лин, П+трів, Ігорів, Мар%їн, н#нин, шевц%в.

  3. Усі короткі форми прикметників мають у називному відмінку однини чоловічого роду нульове закінчення: в_нен, г>ден, варт, зг>ден, гот>в, жив, здор>в, з+лен, п+вен, п>вен, пов_нен, прав, рад, #сен.

  4. Прикметники м’якої групи, що мають основу на м’який приголосний -н-, в називному відмінку однини чоловічого роду мають закінчення -ій: б\дній, в+рхній, д<вній, др\жнійдр\жний — з іншим значенням), л%тній, майб\тній, п%зній, подор>жній, при­с\тній, р<нній, стор>нній, сер+дній та ін.

Закінчення -ій мають і прикметники на -жній, -шній, що походять від прислівників: бл_жній, д<внішній, з>внішній, теп+рішній, тор%шній, а також прикметники з основою на : безкр<їй, довгов%їй, короткош_їй та відносні прикметники з відтінком присвійності: бр<тній, >рлій і прикметник с_ній.

3. Правопис та відмінювання числівників

  1. Числівники п’ять, шість, д+в’ять, д+сять, один<дцять, два­н<дцять, трин<дцять, шістн<дцять, сімн<дцять, вісімн<дцять, дев’ятн<дцять, дв<дцять, тр_дцять пишуться в кінці з м’яким знаком.

  2. Складні числівники п’ятдес#т, шістдес#т, сімдес#т, вісімдес#т, а також складні числівники п’ятс>т, шістс>т, сімс>т, вісімс>т, дев’ятс>т пишуться без м’якого знака.

  3. Числівник п’ять пишеться з апострофом та м’яким знаком, при відмінюванні в усіх непрямих відмінках він має дві форми, а саме:

Родовий — п’ят_ і п’ять>х,

Давальний — п’ят_ і п’ять>м,

Знахідний — п’ять і п’ять>х,

Орудний — п’ятьм< і п’ятьом<,

Місцевий — п’ят_ і п’ять>х.

Друга форма вживається переважно з іменниками — назвами осіб.

  1. Як числівник п’ять відмінюються числівники д+в’ять, д+сять, один<дцять, дван<дцять, трин<дцять, чотирн<дцять, п’ятн<дцять, шістн<дцять, сімн<дцять, вісімн<дцять, дев’ятн<дцять, дв<дцять, тр_дцять.

  2. Складні числівники п’ятдес#т, шістдес#т, сімдес#т, вісімдес#т при відмінюванні теж мають дві форми, причому в них відмінюється лише друга частина. Так, наприклад, числівник п’ятдесят у родовому відмінку має форму — п’ятдесят_ і п’ятдесять>х, у давальному — п’ятдесят_ і п’ятдесять>м, у знахідному — п’ятде­с#т або п’ятдесять>х, в орудному — п’ятдесятьм< і п’ятдеся­тьом<, в місцевому — п’ятдесят_ і п’ятдесять>х.

  3. При відмінюванні складних числівників дв%сті, тр_ста, чот_риста, п’ятс>т, шістс>т, сімс>т, вісімс>т, дев’ятс>т змінюються обидві частини, наприклад: у називному відмінку — дв%сті, в родовому — двохс>т (пор. рос. — двухсот), у давальному — двомст<м, у знахідному — дв%сті, в орудному — двомаст<ми, в місцевому — на двохст<х.

Числівник п’ятсот в орудному відмінку має дві форми: п’ять­маст<ми і п’ятьомаст<ми.

  1. У складених кількісних числівниках відмінюються всі складові частини: з чотирьохс>т шістдесят_ сем_ т_сяч шестис>т п’ятдесят_ дев’ят_ (гривень).

  2. Числівники с>рок, дев’ян>сто, сто в усіх відмінках, крім називного і знахідного, мають закінчення : сорок<, дев’ян>ста, ста.

  3. Збірні числівники дв>є, об>є, тр>є в непрямих відмінках мають форми від числівників два і оба, три: двох, двом ..., об>х, об>м …, трьох, трьом

  4. Збірний числівник об_два (об_дві) має в непрямих відмінках такі форми: об>х, об>м, обом<, на об>х.

  5. Збірні числівники ч+тверо, п’#теро, ш+стеро, с+меро, в>сьмеро та подібні у непрямих відмінках мають форми відповідних кількісних числівників: чотирь>х, чотирь>м і т. д.

  6. Числові назви тисяча, мільйон, мільярд відмінюються як іменники.

  7. Неозначено-кількісні числівники кількан<дцять, кількадес#т відмінюються як числівник п’ять: кількан<дцяти й кільканадцять>х, кількадесятьм< і кількадесятьом<.

  8. Порядкові числівники, які закінчуються на -ий, відмінюються як прикметники твердої групи: п+рший, п+ршого, п+ршому, п+р­шого, п+ршим і т. д.

Числівник третій відмінюється як прикметник м’якої групи: тр+тій, тр+тього, тр+тьому, тр+тього і т. д.

  1. У складених порядкових числівниках відмінюється лише останнє слово: сто дв<дцять п+рший (студ+нт), сто дв<дцять п+ршого (студ+нта) і т. д.

  2. Числівники півтора, півтори, півтораста не відмінюються.