Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_modulnoyi_kontrolnoyi_roboti_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

26. У чому полягає суть німецької технології прийняття рішень? (м. Малиняк)

Німецька школа прийняття рішень розглядає процес ПР як складову частину процесів планування і контролю та включає такі етапи:

  1. Постановка проблеми (ідентифікація). Передбачає вивчення та формування проблеми, встановлення умовних границь і обмежень, вивчення справ і ідей та їх конкретизація;

  2. Пошук інформації. Визначаються можливості вирішення проблеми, співставлення ймовірності дії, здійснюється попередній вибір.

  3. Оцінка. Оцінюють можливості впливів на ціль, визначаються передумови для реалізації рішення, прогнозується результат, аналізується ризик.

  4. Прийняття рішення. Встановлюється альтернатива дії, яку потрібно реалізувати.

27. У чому полягає суть японської технології прийняття рішення? (і. Мельник)

Японська школа ПУР передбачає три етапи в ПУР: перший етап – постановка задачі; другий – розробка альтернативних рішень; третій – відбір та реалізація кращого. На першому етапі задіяні різні групи спеціалістів, які вивчають задачу і дають рекомендації. На другому етапі проводиться розробка різноманітних можливостей вирішення задач та вибір кращої. Реалізуються рішення дуже швидко, бо, як правило, кожен аспект детально проробляється при підготовці.

28) У чому полягає суть української технології прийняття рішень? (і. Мельник)

Українська школа ПУР передбачає, що після виявлення чи постановки проблеми та встановлення умов і факторів, що мають вплив на неї, розробляються рішення, з яких вибирається краще.

29) Що відносять до якісних сторін ур? (в. Онищук)

Під якістю УР розуміють сутність властивостей, що забезпечують їх виконання та отримання необхідного ефекту.

До якісних сторін УР відносять: обґрунтованість, своєчасність, ефективність, несуперечливість, конкретність, простоту, повно важність тощо.

Обгрунтованість УР проявляється у врахуванні всієї сукупності факторів і умов, пов᾽язаних з його розробкою. При цьому дуже важливе місце відводиться в якості використованої інформації, її достовірності та повноті, своєчасності надходження.

Ефективність УР підкреслює обов*язковість відповідності очікуваного і досягнутого економічного чи соціального ефекту із затратами на його реалізацію.

Несуперечливість УР виражає необхідність його попереднього узгодження з раніше прийнятими рішеннями в даній фірмі, а також перевірки його відповідності діючий нормативно-правовій базі.

Конкретність УР проявляється в чіткості вказівок: хто, що, коли повинен виконати. Рішення повинно бути простим за формулою і якісним за змістом, щоб бути зрозумілим не тільки особі що приймає рішення, а й тому хто його виконує. З точи зору діловодства УР(наказ) розпорядження, постанова тощо повинно містити констатуючу та постановляючи частини.

30. Які об’єктивні економічні умови розробки нрамотних ур? (в. Онищук)

Об'єктивними економічними умовами розробки грамотних управлінських рішень є:

— знання реальних тенденцій існування та розвитку підрозділу чи організації;

— володіння методами позитивного використання існуючих тенденцій на діяльність підприємства;

— орієнтація у загальних цілях розвитку економіки країни;

— визначення завдань, що випливають із цих цілей для організації;

— чітке уявлення про зовнішнє середовище організації та тенденції його розвитку;

— володіння набором методів переведення керованого об'єкта з фактичного стану у бажаний та надання йому необхідних напрямів розвитку;

— уміння своєчасно реагувати на обстановку, яка швидко змінюється, та нові завдання, що висуваються ринком і економічною політикою держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]