Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_modulnoyi_kontrolnoyi_roboti_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

23. Розкрийте суть нормативних моделей. (а. Лозіна)

Модель – це відображення в схемі, формулі, графіках характерних ознак ршення , яке досліджується.

Зміст процесу розробки рішення в нормативних моделях зводиться до пошуку оптимального рішення, в найбільшій мірі відповідного заданому критерію. Досягається це зіставленням альтернатив рішень, розрахованих для конкретних станів змінних факторів (умов зовнішнього сережовища).

Однак нормативні моделі не враховують при прийнятті рішень реальної поведінки людини, за якою залишається вибір остаточного варіанта.

Прикладом нормативних моделей є :

  1. моделі прийнятття статистичних рішень з використанням теорії ймовірності та математичної статистики;

  2. інноваційні ігри як варіант нормативної моделі поведінки в умовах конфлікту, наявність суперечливих думок з проблеми нововедення;

  3. моделі розробки рішень на основі теорії масового обслуговування, що містить нормативні критерії при рішенні конкретних задач.

24. Які ви знаєте десприктивні моделі розробки рішень. (а. Лозіна)

Модель – це відображення в схемі, формулі, графіках характерних ознак ршення , яке досліджується.

Розробка дескриптивних моделей, побудованих на прогнози поведінки ЛРП, досить складне завдання, що вимагає врахування психологічних аспектів поряд з використовуваними логічними аргументами (наприклад, ціннісних орієнтації, характеру мислення, темпераменту, здібностей, вольового та емоційного рівнів).

Дескриптивна модель при прийнятті рішень враховує реальну поведінку людини, за якою залишається вибір остаточного варіанта.

  1. Дескриптивні моделі можуть бути:

  2. моделі розробки рішень засновані на теорії корисноті(заснованої на індивідуальних перевагах, суб'єктивній оцінці ймовірностей настання подій зовнішнього середовища).

  3. Моделі розробки рішень засновані на теорії ризику.

25. У чому полягає суть американської технології прийняття рішень. (м. Малиняк)

У процесі раціонального рішення проблеми американські керівники думають не стільки про саме рішення, скільки про все, що пов”язано з ним і виходить з нього. При цьому кількість етапів у процесі прийняття рішення визначається самою проблемою.

Етапи процесу прийняття управлінського рішення:

  • діагноз проблеми — це перший етап на шляху її рішення, на якому встановлюють причини (симптоми) утруднень чи наявність можливостей . Для виявлення причин виникнення проблеми збирається та аналізується інформація (внутрішня та зовнішня). Для оптимізації робіт і засобів на цьому етапі керівники стараються не допускати надлишку інформації і збирають лише релевантну (яка відповідає стану проблеми).

  • Формування обмежень і критеріїв прийняття рішень. На цьому етапі визначають діапазон,інтервал, у межах якого в подальшому приймають управлінське рішення. Обмеження, пов'язані з наявністю ресурсів, конкуренцією та інші, варіюють альтернативив залежності від ситуації та конкретних менеджерів. В додаток до індентифікації обмежень визначають стандарти , що дозволяють оцінити альтернативні варіанти вибору (критеріїв).

  • Визначення альтернатив. Відбираються найкращі альтернативи вирішення проблеми.

  • Оцінка альтернатив. Визначають переваги, недоліки й імовірність реалізації кожної альтернативи.

  • Вибір альтернатив. Проводиться вибір раціональної.

Практика американських менеджерів показує, що прийняти оптимальне рішення при дефіциті часу дось важко. Тому керівник обмежується “задовільним ” рішенням, а не “максимізуючим”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]