Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_modulnoyi_kontrolnoyi_roboti_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

39) У чому полягає суть зовнішніх факторів впливу на ур (в. Супрунець)

У теорії менеджменту виділяють сім основних зовнішніх факторів від яких залежить успіх підприємства. До їх складу входять економічні, політичні, технологічні, соціальні, конкурентні, ринкові, міжнародні. Кожне з факторів може представляти у відповідний час для одного чи різних підприємств або загрозу або нову можливість. Тому стан зовнішнього середовища повинен постійно аналізуватися, а результати аналізу використовуватися при виборі альтернатив для вирішення проблем.

40) У чому полягає суть внутрішніх факторів впливу на ур. (і. Токарець)

До внутрішніх факторів впливу на УР належать цілі та стратегія організації, технологія та ресурси, структура виробництва, управління тощо. Вони формують організацію як систему, тому зміна одного з них зумовлює необхідність прийняття заходів, які б зберегли організацію як цілісну систему. Внутрішніми факторами, що можуть породжувати проблеми, є і відхилення у запланованих темпах та обсягах робіт; вони виникають внаслідок неправильних дій персоналу, відсутності у працівників виконавської дисципліни або нечіткого розмежування між ними повноважень.

41. У чому полягає суть прогнозування? (і. Токарець)

Прогнозування, що базується на наукових даних, створює передумови для правильного прогнозування діяльності, вибору і обґрунтування цілей діяльності соціальних систем,  шляхів і засобів їх досягнення .

Прогнозування – це процес передбачення майбутнього стану явища, його внутрішнього і зовнішнього середовища, а також можливих термінів і способів досягнення очікуваних результатів .

Суть прогнозування полягає в науковому передбаченні стану об’єкта прогнозування, в основі якого лежить або аналіз тенденцій його розвитку і їх екстраполяція (проекція) на майбутній період, або використання нормативних розрахунків.

42. Для чого здійснюють і використовують прогнози? (а. Уханська)

Під прогнозом розуміється науково обґрунтована думка про можливі стани об'єкту в майбутньому, про альтернативні шляхи і терміни його існування.

Прогнозування – це спосіб, при якому використовується накопичений у минулому досвід та поточні припущення з метою визначення майбутнього. Прогнозування управлінських рішень найтісніше пов'язане з плануванням. План і прогноз є взаємодоповнюючими один одного стадії планування при визначальній ролі плану як провідної ланки управління. Прогноз у системі управління є передплановою розробкою багатоваріантних моделей розвитку об'єкту управління.

Метою прогнозування управлінських рішень є отримання науково обґрунтованих варіантів тенденцій розвитку показників якості, елементів витрат і інших показників, використовуваних при розробці перспективних планів і проведенні науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, а також розвитку всієї системи менеджменту.

43. Які методи прогнозування Ви знаєте? (а. Уханська)

Існують різні класифікації методів прогнозування, розроблені й апробовані різноманітні технології прогнозування. Методи прогнозування можна поділити на:

• якісні - ґрунтуються на судженні, досвіді, експертизі (думка журі, сукупна думка працівників, модель очікування споживачів, метод експертних оцінок);

• кількісні - базуються на використанні статистичних даних за певний період часу або на зв'язку між змінними (аналіз часових рядків, причино-наслідкове моделювання (казуальне));

• неформальні (вербальна інформація (усна), письмова інформація, промислове шпигунство).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]