Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
9.06 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Рівненський державний гуманітарний університет

Кафедра загально-технічних дисциплін, технологій та цивільної оборони

Звіт про проходження технологічної практики

Виконав: студент III курсу

Фізико-технологічного факультету групи ТПІ-31

Павлушенко О.С.

Керівник: Кошицький В.В.

Рівне – 2012

Історія кафедри зтд і т

Кафедра ЗТД (загальнотехнічних дисциплін) була заснована в тодішньому Рівненському державному педагогічному інституті в 1980 році у зв'язку з тим, що виникла потреба в читанні дисциплін курсу «Машинознавство», «Основи виробництва» та «Методики трудового навчання» для студентів за спеціальністю «Вчитель ЗТД та креслення», набір яких було здійснено вперше в 1979 році. Першими викладачами кафедри були Шахрайчук М.Й., Беднарчук Д.Й., Іваніщук С.М. Кафедра була створена на базі кафедри фізики та математики РДШ, куди були запрошені викладачі Сяський А.О., Нікітчук В.І,, які дуже багато доклали зусиль для створення матеріально-технічної бази кафедри та наповнення штату кафедри досвідченими викладачами та науковцями. За 2-3 роки були запрошені з УПВГ: доцент Морозов С.В., спеціаліст в області охорони праці та деталей машин; молодий випускник аспірантури, спеціаліст в галузі радіотехніки та радіоелектроніки Круліковський Б.Б.; випускник аспірантури м. Ленінград, спеціаліст з гірничної справи Юсенко А.С.; досвідченні фахівці з промисловості для ведення практикуму в навчальних майстернях Смірнов Б.О., Приходько А.Т., ведучі викладачі методики трудового навчання Ящук М.М. та креслення Белешко Д.Т. багато викладачів прийшло на кафедру, пройшовши шлях роботи в науково-дослідному секторі (НДС) РДПІ маючи досвід наукових та дослідно-конструкторських розробок при виконанні господарсько-договірних робіт. Згодом, працюючи на кафедрі, по результатах роботи в НДС були підготовлені кандидатські дисертації викладачами Бернацьким В.А., Симчичем М.М., Зеленчуком П.В.

Таким чином, кафедра сама готовила спеціалістів вищої кваліфікації та й запрошувала сторонніх викладачів, особливо з методики викладання трудового навчання. В 1984 році на кафедру був запрошений доцент Янцур М.С., який в значній мірі сприяв розвитку професійної направленості майбутніх вчителів.

Робота викладацького складу неможлива без дієвої допомоги лаборантів та майстрів виробничого навчання. Довгий час на кафедрі працював Федотов П.Д., підполковник запасу, майстер спорту, ветеран Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр., кавалер бойових орденів СРСР та інших країн, незамінний спеціаліст з механічної обробки металу. Працював Федотов П.Д. до 2001 року і на 91 році життя пішов на пенсію. Разом з Федотовим П.Д. працював Корнійчук Я.П., - майстер виробничого навчання з обробки деревини, за плечима якого був великий життєвий і професійний досвід роботи, яким він щиро ділився з студентами.

З самих витоків історії кафедри та до нинішнього часу працюють на кафедрі Мінькова О.О.- старший лаборант кафедри та Благовісна Л.О. -старший лаборант з технічних дисциплін.

В 1985 році кафедра ЗТД була поділена на дві: ЗТД та кафедру методики трудового навчання. Очолили кафедри: ЗТД - доц. Сяський А.О., МГН - доц. Янцур М.С Були часи, коли на базі цих кафедр була створена ще одна - кафедра технічної творчості учнів та управління, але ця кафедра проіснувала 4 роки і була ліквідована. На короткий період з трьох кафедр утворили одну кафедру (1996-1999 рр.), яку очолив проф. Сяський А.О.

В 1999 році кафедра ЗТД була в черговий раз поділена на дві: власне кафедру ЗТД і Т та кафедру професійної педагогіки та трудової підготовки (ПП і ТП які очолили відповідно - доц. Юсенко А.С., та доц. Янцур М.С.

На кафедрі ЗТД і технологій завжди була і залишається творча атмосфера для викладачів і студентів, яка дозволяє їм в повній мірі реалізувати свої здібності. Так, за 22 річну історію викладачами кафедри було захищено 4 докторських дисертацій (Сяський А.О., Сидоров А.В., Лісова С.В., Дсм'янчук А.С.) та біля 20 кандидатських дисертацій (Бернацький В.А., Дем'янчук А.С, Симчич М.М., Зеленчук П.В., Круліковський Б.Б., Нікітчук В.О., Ковальов В.М.. Кирильчук Ю.В., Сингаївський Д.В., Антонюк М.С, Лісова С.В., Шутяк В.Г., Панченко І.М., Климов Г.С., Певзнер О.А. та ін..). Серед захищених багато мають базову освіту «Трудове навчання», отриману в РДПІ - Сингаївський Д.В., Петрук А.П., Лісова С.В., Панченко І.М., Лаворик С.В. та інші.

Багато викладачів кафедри після появи держави України та лібералізації в сфері освіти пішли і успішно працювали та працюють в комерційних ВНЗ. Це і ректор МЕГУ - акад. Демянчук А.С., проектор МЕГУ — акад. Беднарчук Д.Й., професор МЕГУ - Сидоров А.В., доц. Клімов Г.І., доц. Певзнер О.А, в ВНЗ України – доц.. Ковальов В.М., доц.. Ріло І.П., ст. викл. Клін М.В.

Викладачі кафедри постійно залучають студентів до творчої наукової роботи через гуртки та секції, до написання курсових та дипломних робіт, які в багатьох випадках є реальними з чіткою практичною направленістю на потреби навчального процесу чи на замовлення, Це дозволяє підключити студентів до наукової роботи та дає можливість для самореалізації.

Багато випускників кафедри ЗТД залишились працювати в рідному ВНЗ (Багрій О.М., Багрій Г.С., Панченко І.М., Сингаївський Д.В., Войтко А.І, Хоронжевський О.М., Канцемал П.П., Малафіїк М.І., Васильєва К.Г., Касаткін В.Г., Фещук Ю.В., Трофімчук В.М., Денисюк М.В., Ледяєва М.І.).

Випускники та працівники кафедри займали та займають керівні посади в РДГУ; декан фізико-технологічного факультету доц. Сингаївський Д.В., зав. Аспірантурою - доц. Шутяк В.Г., заступник декана факультету математики та інформатики - доц. Антонюк М.С.

Знайшли нову нішу викладачів, які пройшли школу кафедри ЗТД, а. в свою чергу штат кафедри поповнився такими викладачами: доц. Кошицьким В.В. - спеціалістом з с/г напрямку; доц. Костюж М.П. - викладачем ВНЗ з 45-ти річним стажем, спеціалістом з технічних дисциплін, старшим викладачем Вербицьким П.С. - з великим досвідом виробництва, спеціалістом в галузі технології та стандартизації; доц. Шамсутдіновим Б.Ф. - фахівцем в галузі будівництва та охорони праці; доц. Бойко І.М. - спеціаліст з гідравліки, викладач з 30-ти річним досвідом роботи. В том же час кафедра поповнюється молодими викладачами, які успішно закінчили навчання по спеціальності «Трудове навчання», виявили схильність до наукової роботи: Трофімчук В,М., Фещук Ю.В., які в 2009 році захистили кандидатські дисертації.

Викладачі кафедри працюють з обдарованою молоддю шкіл м.Рівне та області через систему МАН - це проф. Сяський А.О., доц. Юсенко А.С., та школу точних наук, до якої залучаються до громадсько - методичної роботи (доц. Юеенко А.С. очолює навчально-методичну Раду Рівненської області з питань Безпеки життєдіяльності цивільної оборони та медичних знань; викладачі Байло В.В.- член цієї ради та Шевчук О.А.)

Під керівництвом проф. Сяеького А.О. за період з 2000 по 2010 рр. 4 аспіранти захистили кандидатські дисертації

Викладачі кафедри підтримують тісні зв'язки з науковцями ВНЗ м. Рівне, співпрацюють з педколективом м. Кременець, м. Броди та м. Новоград-Волинський і проводять роботу в наукових секціях станції юних натуралістів, юних техніків..

В 2006 р. на кафедру ЗТД і Т прийшов на посаду старшого лаборанта випускник Національного університету водного господарства та природокористування Данилюк І.П. - інженер-механік вантажопідйомних машин, за яким закріплені лабораторії циклу «Машинознавство». З 2008 року ст. лаборант Данилюк I.П. залучався до викладацької роботи по кафедрі ЗТД і Т. В 2010 році Данилюк І.П. отримав другу вищу освіту «Педагогіка і методика середньої школи. Технологічна освіта» ї має намір займатись в цьому напрямку науковою роботою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]