Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.Р. до курсових робіт 2011н.р..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать
  1. Мета та вимоги щодо написання курсової роботи

Важливим етапом навчання і засвоєння облікових дисциплін є самостійне виконання студентами курсової роботи. Курсові роботи з проблем удосконалення форм, методів і організації бухгалтерського, фінансового обліку господарської діяльності виконують та захищають студенти спеціальності «Облік і аудит».

У процесі написання курсової роботи студент демонструє та використовує в інтересах розвитку теорії та удосконалення практики одержані в інституті знання; покращує свою теоретичну та практичну підготовку; придбає навички дослідника, - творчого вивчення літературних джерел, самостійного узагальнення, систематизації та аналізу вихідної інформації, формування висновків та рекомендації щодо одержаних результатів, які виникають в сучасних умовах господарювання і комп’ютеризації бухгалтерського обліку.

До курсової роботи як самостійного послідовного наукового дослідження з теорії і практики організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах різних форм власності, організаціях, установах з використанням прогресивних форм і національних стандартів ставляться такі основні вимоги:

- приступити до написання слід лише після досконального вивчення теоретичних основ організації бухгалтерського, фінансового, управлінського обліку :

- необхідно самостійно вибрати тему;

- слід самостійно скласти план;

- узгодити тему та план з науковим керівником курсової роботи;

- робота повинна бути направлена на дослідження та вирішення конкретної облікової проблеми або групи проблем, які актуальні в області удосконалення систем та методів управління;

- робота повинна критично висвітлювати дискусійні питання з даної теми;

- повинен бути критичний підхід до практики обліку, що сформувався на підприємствах, організаціях;

- викладення матеріалу почерпнути з літератури і фактичної інформації конкретного об’єкту дослідження;

- рекомендації при розробці різних питань доцільно виділити окремо;

- викласти конкретні пропозиції, направлені на розвиток форм, методів організації обліку і обробки інформації, а також особливо висказати власну позицію та її аргументацію;

- робота повинна бути написана чітко, грамотно й оформлена відповідно до вимог, викладених далі;

- текст повинен бути уважно вичитаний і перевірений;

- у чистовому варіанті тексту не дозволяється робити закреслення, вставки, виправлення, використовувати абревіатури крім загально прийнятих.

  1. Вибір теми курсової роботи і підбір літературних джерел

Тематика курсових робіт формується відповідно програмним темам дисциплін «Бухгалтерський облік», «Фінансовий облік - І», «Фінансовий облік - ІІ» та „Управлінський облік” обов’язково в рамках наукової проблематики кафедри.

Студенти самостійно вибирають теми, які відповідають їхнім інтересам, науковим уподобанням і можливостям збору необхідних матеріалів, так як вони можуть працювати не тільки в області власне обліку, а і в інших сферах управління економікою, вирішуючи задачі розвитку електронних засобів удосконалення фінансово-господарської діяльності окремих підприємств, установ тощо і в цілому підприємницької діяльності об’єктів виробничого характеру.

Достатньо обґрунтовані отримані результати наукових досліджень теми повинні не тільки покращити практику обліку, але й створювати умови для її подальшого удосконалення в сфері управління.

Загальна спрямованість курсової роботи визначається наявністю у розпорядженні студентів певних нормативних актів, літературних джерел, можливостями одержання фактичного матеріалу конкретного підприємства. Крім того, більшість студентів продовжує свою науково-дослідницьку роботу (НДРС), починаючи з підготовки рефератів.

Можлива тематика курсових робіт наведена у параграфах 8.1 - 8.4 і не є вичерпною. Вона може бути доповнена у зв’язку з суттєвими обставинами, які заслуговують уваги, але потрібно узгодження з науковим керівником.

Літературу слід підбирати відразу ж після вибору теми курсової роботи самостійно. При підборі літератури потрібно звертатись до алфавітного і предметно-тематичних каталогів бібліотек, до економічного відділу книжного магазину. Слід використовувати різноманітні ретроспективні та нові літературні джерела, де найбільш вірно відображена сучасна практика обліку. Це: підручники та навчальні і довідкові посібники, директивні, інструктивні, програмно-методичні матеріали, журнальні статті (перелік статей, опублікованих в кожному номері за поточний рік, приводиться на останніх сторінках кінцевого номера журналу); газетні публікації (статті, коментарі до законів, положень, відповіді на запитання читачів); витяги із добірок Інтернет - сайтів з обов’язковою вказівкою на автора, назви публікації та адреси відповідного сайту.

Під час роботи над літературою слід законспектувати у власному формулюванні основні аспекти досліджуваної автором проблеми без копіювання тексту підручника, посібника, інструкцій та інших нормативних актів.

В перелік літератури повинні бути включені не менше 15-20 актуальних для висвітлення теми останніх за часом видань, на які в роботі обов’язково буде зроблено посилання. Можливе поповнення списку протягом усього періоду роботи над курсовим дослідженням.

Доцільно слідкувати за публікаціями в спеціальних періодичних виданнях, зокрема в журналах «Бухгалтерський облік та аудит», «Податки та бухгалтерський облік», «Бухгалтерія», «Вісник бухгалтера та аудитора України», газетах «Все про бухгалтерський облік», «Бухгалтерський тиждень» та ін..

В підборі літератури необхідно консультуватися з науковим керівником.