Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансове право.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

3. Система фінансового права

Фінансове право, як будь-яка інша галузь, являє собою складну цілісну систему з певною внутрішньою структурою, разом з тим характеризується внутрішньою розчленованістю, диференціацією на відносно автономні, але пов'язані між собою частини - фінансово-правові норми, які групуються у фінансово-правові інститути та зводяться у підгалузі фінансового права у певній послідовності та взаємозв'язку.

Систему фінансового права можна визначити як внутрішню його структуру, систематизовану сукупність, єдність, взаємозв'язок і диференціацію окремих елементів (фінансово-правових норм,

— 98 —

інститутів, підгалузей), розташованих у певній послідовності та ієрархії, що визначаються внутрішньою логікою цієї галузі.

Система фінансового права об'єктивно обумовлена особливостями суспільних відносин, які ним регулюються. Вона передбачає таке роз­міщення нормативного матеріалу, яке дає можливість забезпечити єдність та диференціацію фінансово-правових норм, їх логічну послідовність.

Структурними елементами системи фінансового права є:

- фінансово-правові норми;

- фінансово-правові інститути;

- підгалузі фінансового права.

Фінансово-правова норма- цс первинний і кінцевий елемент сис­теми фінансового права; вона самостійно регулює якусь одну сторону фінансових відносин.

Сукупність фінансово-правових норм, які регулюють певне коло суспільних відносин у сфері фінансової діяльності конкретного виду і утворюють відокремлену групу, складають фінансово-правовий інститут.

Підгалузь фінансового права - це сукупність інститутів і окремих норм, що охоплюють своїм регулюванням цілісну групу відносин у сфері фінансової діяльності.

Фінансово-правові норми групуються у Загальній та Особливій частинах фінансового права.

До Загальної частини фінансового права належать норми, які регулюють:

- загальні принципи, правові форми і методи фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування;

- систему органів, які здійснюють фінансову діяльність та їх повноваження;

- правові основи фінансового контролю, його форми і методи тощо.

Особлива частина фінансового права включає підгалузі та інститути, в яких згруповані норми, що регулюють відносини у сфері:

- державного та місцевих бюджетів;

- державних цільових позабюджетних фондів коштів;

- фінансів підприємств, установ, організацій;

- державних і місцевих доходів;

- державного і місцевого кредиту;

— 99 —

- державного страхування;

- державних і місцевих видатків;

- банківського кредитування;

- грошового обігу і розрахунків;

- валютного регулювання тощо.

Загальна та Особлива частини фінансового права являють собою єдине ціле, що дає можливість найбільш правильно і ефективно застосовувати фінансово-правові норми.

Отже, система фінансового права характеризується:

а) єдністю його складових частин, що зумовлюється системою фінансових відносин, які визначають зміст фінансово-правових норм;

б) диференціацією фінансового права на відносно відокремлені складові частини у вигляді об'єднань фінансово-правових норм - підгалузей та інститутів.

Система фінансового права тісно пов'язана з системою його дже­рел як органічна єдність форми та змісту у праві: у системі джерел певною мірою проявляється система фінансового права.