Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фаховий екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
47.7 Кб
Скачать

1.Швидкість води

Вам знадобиться

Секундомір

землемірний циркуль

Довга мотузка

Дерев'яні кілки висотою 1 м, загострені з одного кінця

Плаваючий предмет

Інструкція

1Виберіть підходящу ділянку берега, де течія річки прямолінійно і можна відміряти мірний відрізок. Вбийте в землю дерев'яний кілок, і від нього за допомогою землемірного циркуля відміряйте відстань, рівну 50 або 100 м. Мірний відрізок повинен бути паралельний берега (течією) річки і прямолінійний. Контроль прямолінійності найкраще провести, натягнувши уздовж мірної лінії мотузку, закріплену на кінцях дерев'яними кілками.

2До кожного колу прив'яжіть горизонтальну палицю, так, щоб вона була перпендикулярно мірної лінії і направлена ??у бік річки. Ці палки називаються траверсами і служать для "прицілювання" при вимірах. У вимірі має брати участь не менше трьох осіб.

3Сам процес виміру швидкості відбувається так. Один з учасників бере плаваючий предмет і йде від початку мірної лінії вгору за течією. Другий учасник перебуває у кола, який відзначає початок мірного відрізка. Він спостерігає течія річки вздовж візує палиці. Третій учасник перебуває у кінцевого кола, також спостерігаючи протягом річки вздовж траверса.

Секундомір знаходиться у третього учасника.

4Замір починається з переклички, причому починає її третій учасник. Він кричить: "Готовий!", За ним про готовність заявляє другий. Перший оголошує про старт і кидає предмет в річку. Коли предмет співпаде з першим траверсом, другий учасник кричить: "Раз!". За цим сигналом третій учасник включає секундомір і вимикає його в момент перетину предметом його траверса.

5Знаючи відстань між траверсами і час проходження цієї відстані предметом, обчисліть середню швидкість течії річки на мірному ділянці по формулі v = s/t, де v - швидкість течії, s - довжина мірного ділянки, t - витрачений час. Для точності проведіть вимірювання кілька разів і знайдіть середнє арифметичне значення.

Зверніть увагу

Плаваючий предмет повинен бути помітним. Це може бути яскравий гумовий м'яч, пінопластовий поплавок, в крайньому випадку - звичайна дошка.

Виміри потрібно обов'язково проводити в безвітряну погоду, щоб звести до мінімуму вплив вітру на поплавок.

Чим довше мірний відрізок - тим краще, оскільки визначення швидкості буде більш точним.

Учасники виміру повинні добре чути один одного. Для організації виміру на великому мірному ділянці можна використовувати мобільні телефони або портативні радіостанції.

2. Вміст розчиненого кисню;

В основу визначення кисню покладена реакція розчиненого кисню з гідроксидом Мангану (ІІ) і наступне йодометричне титрування, утворених більш окислених сполук марганцю.

Методи визначення кисню:

1.пряме визначення за Вінклером;

Хіміческій метод Вінклера для визначення розчиненого

кисню

Серед методів визначення концентрації розчиненого кисню найстарішим, але до цих пір не втратили своєї актуальності, залишається хімічний метод Вінклера. У цьому методі розчинений кисень кількісно реагує з свежеосажденная гідроокисом Mn (II). При підкисленні з'єднання марганцю більш високої валентності вивільняє йод з розчину йодиду в еквівалентних кисню кількостях. У деяких роботах показано, що не можна впевнено говорити про освіту тільки сполук марганцю (III) або (IV). На думку деяких авторів, утворюється суміш гідроксидів. Вивільнений йод далі визначається титруванням тіосульфатом натрію з крохмалем, як індикатор.

Стадія фіксації кисню (лужне середовище)

Mn 2 + + 2OH - = Mn (OH) 2

2Mn (OH) 2 + O 2 = 2MnO 2 * H 2 O

Йодометрическом титрування (кисле середовище)

MnO 2 * H 2 O + 4H + + 2J - = Mn +2 + + J 2 +3 H 2 O

J 2 + J - = J 3 -

J 3 - + 2S 2 O 3 2 - = 3J - + S 4 O 6 2 -

У міру використання цього методу в природних водах було відзначено істотний вплив редокс-активних домішок. Але, незважаючи на це, методична простота і надійність дозволила вже 1925 включити метод Вінклера до збірки стандартних хімічних методів аналізу вод. Нижче коротко представлені ті труднощі, які можуть виникати при проведенні аналізу за Вінклер при одночасній наявності у воді часто зустрічаються редокс-домішок.

2. визначення за Вінклером з попереднім окисленням заважаючих відновників.

Хімічний метод Винклера для визначення розчиненого кисню

Каверін А.В.

Серед методів визначення концентрації розчиненого кисню найстарішим, але до цих пір не втратили своєї актуальності, залишається хімічний метод Винклера [1]. У цьому методі розчинений кисень кількісно реагує з свежеосажденной гідроокисом Mn (II). При підкисленні з'єднання марганцю більш високої валентності вивільняє йод з розчину іодіда в еквівалентних кисню кількостях. В роботі [2] показано, що не можна впевнено говорити про освіту тільки з'єднань марганцю (III) або (IV). На думку авторів цієї публікації утворюється суміш гідроксидів. Вивільнений йод далі визначаться титруванням тіосульфатів натрію з крохмалем, як індикатор.

Стадія фіксації кисню (лужна середа)

Mn2 + + 2OH-= Mn (OH) 2

2Mn (OH) 2 + O2 = 2MnO2 * H2O

Іодометріческое титрування (кисле середовище)

MnO2 * H2O + 4H + + 2J - = Mn2 + + J2 +3 H2O

J2 + J-= J3-

J3-+ 2S2O32 - = 3J-+ S4O62-

У міру використання цього методу в природних водах було відзначено істотний вплив редокс-активних домішок. Але незважаючи на це, методична простота і надійність дозволила вже 1925 включити метод Винклера до збірки стандартних хімічних методів аналізу вод [3]. Виявлена вплив редокс домішок ініціювало розробку хімічних модифікації методу Винклера, деякі з яких пізніше були також включені в Standard methods. У цих модифікаціях активно використовуються процедури пробопідготовки, застосування маскуючих агентів, методи холостий проби, метод паралельної йодної проби, регламентуються умови проведення аналізу, при яких дією тієї чи іншої домішки можна знехтувати. Як показує аналіз наукової періодики початок досліджень з розробки таких хімічних модифікацій відноситься до 20-30 років [ 4 - 6]. Нижче коротко представлені ті труднощі, які можуть виникати при проведенні аналізу по Вінклер при одночасному присутності у воді часто зустрічаються редокс-домішок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]