Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичн_ рекомендац_ї до практики .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Висновки до уроку формування умінь та навичок (8 клас)

Урок проведений на належному науковому і методичному рівні. При плануванні та проведенні уроку вчитель дотримувався загальнодидактичних вимог. Обраний тип та структура уроку відповідають його цілям та завданням.

Обрані шляхи досягнення мети, комплекс прийомів, завдань сприяли реалізації поставленої мети: забезпечити формування в учнів умінь та навичок вживати порівняльний зворот, розділові знаки при порівняльному звороті.

При планування та проведення уроку враховані загальнодидактичні принципи навчання.

Виходячи з психологічних основ навчання, прагнучи забезпечити активну інтелектуальну роботу учнів вчитель використовує різні форми роботи, урізноманітнює завдання, добирає текстовий матеріал, що становить певний інтерес для учнів, як естетичний, так і пізнаваний. Організація навчальної діяльності відповідає принципу активності.

Значну увагу вчитель приділяє відновленню попередньо вивченому лінгвістичному матеріалу, вчитель постійне прагне досягти повного розуміння – принцип свідомості. Але, на жаль, не використанні значні можливості даного уроку для навчання раціонально (логічно)мислити. Зокрема, при побудові монологічного висловлювання бажано привчати учнів до свідомого використання певних шаблонів, слів зв’язок, вчити учнів бачити послідовність розкриття лінгвістичного поняття, при цьому у не обмежуватися звичайним підказками учню під час відповіді, а використати схематичну наочність або попередньо обговорити план відповіді, послідовність, слова що допоможуть учневі відтворити правило тощо. Таким чином сказане вище дає можливість стверджувати, що організація навчальної діяльності учнів на уроці не забезпечувала належний рівень міцності знань, про це свідчили невпевнені, нечіткі, несамостійні відповіді учнів. (Принцип міцності)

Урок, в цілому, відповідав принципу науковості: лінгвістична інформація є достовірною і міцно встановленою у сучасній лінгвістиці. Разом з тим обсяг та формулювання пропоновані для опрацювання відповідали віковим можливостям учнів, враховано і рівень мовної і мовленнєвої підготовки – принцип доступності.

Урок відповідає принципам систематичності і послідовності та наступності. Урок є другим уроку вивчення теми, має й відповідну мету, він є одним з компонентів роботи над формуванням в учнів цілісної системи знань та комунікативних умінь.

На уроці використана словесна наочність – яскраві, цікаві приклади з живого мовлення, зокрема з фольклору, мова самого вчителя є надзвичайним зразком такого унаочнення. Бажане й використання ілюстративної та схематичної наочності. (принцип наочності)

Реалізуючи принцип зв’язку теорії з практикою, вчитель добирає відповідні завдання спрямовані на застосування теоретичних знань про порівняльний зворот при виконанні практичних завдань, вчитель намагається організувати роботу так, щоб учні усвідомили практичне призначення теорії, навчилися за її допомогою вирішувати практичні завдання, задовольняти життєві потреби у комунікації. На жаль, така робота не була реалізована в повному обсязі на уроці: через брак лінгвістичних знань учнів вчителю довелося значну частину часу відвести на відпрацювання теоретичних положень лінгвістики.

На уроці простежується зв’язок навчання з вихованням та життям: цьому сприяв добраний дидактичний матеріал та організована робота з ним, яка дозволяє стверджувати що урок сприяв розвитку емоційної сфери учні, естетичних смаків, прищеплення етичних норм поведінки. Авторитет вчителя в класі, його манера спілкування з учнями, заснована на глибокій повазі до його особистості, майстерне використання позитивних та засуджуючих образних оцінок, в основі яких були порівняльні звороти, сприяли досягненню як навчальної, так і виховної мети уроку.