Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичн_ рекомендац_ї до практики .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Урок аналізу контрольних робіт

1. Організаційний момент (1 хв).

2. Ознайомлення учнів з метою уроку, повідомлення наслідків перевірки знань, умінь і навичок (6 хв).

3. Закріплення знань на основі повторення теорії і формування умінь і навичок шляхом виправлення помилок, а також виконання системи тренувальних вправ (30 хв).

4. Підготовка учнів до виконання домашньої роботи (4—5 хв).

5. Підведення підсумків уроку (3—4 хв).

5. Аналіз уроків з української мови

Аналіз уроків — один з засобів піднесення якості та ефективності навчального процесу, один з шляхів підвищення професійної майстерності вчителя. Аналіз допомагає майбутньому учителеві навчитися правильно оцінювати свою роботу, підказати шлях для успішного виконання навчально-виховних завдань, які стоять перед ним, особливо це стосується аналізу власних уроків.

Під час практики студенти виконують такі види аналізу уроків:

  • аналіз уроків досвідчених вчителів;

  • аналіз уроків інших студентів-практикантів;

  • самоаналіз уроків.

При аналізі необхідно враховувати, що якість роботи вчителя завжди оцінюється за її результатами, і кожен урок з мови оцінюється на основі тих знань та умінь, які виявляють учні. А тому вчителеві та практиканту варто планувати роботу на уроці (на наступних уроках) таким чином, щоб мати змогу оцінити результати власної навчально-педагогічної діяльності. Звичайно, щоб результати уроку були успішні, він повинен відповідати психолого-педагогічним, лінгводидактичним вимогам. Аналіз уроку й виявляє основні й конкретні його особливості. Він охоплює насамперед зміст уроку. Його композицію, методику проведення і результати.

Готуючись до спостережень за уроком і до його аналізу, доцільно переглянути відповідний розділ програми, параграф підручника, ознайомитися з наявною методичною літературою.

Під час спостережень за уроком необхідно досить повно фіксувати послідовність дій як учителя, так і керованих ним учнів. Для цього треба раціонально вести записи (яка школа, клас, кількість присутніх учнів, прізвище, ім’я та по батькові вчителя, дата проведення уроку, його тема. Та інше.). слід також під час спостережень фіксувати і тривалість певного компонента уроку. Аналіз має охопити і зміст уроку, і його будову, і методику проведення. І результати.

В аналізі уроку доцільно виділити такі питання:

  1. Зміст уроку, його ідейно-виховна спрямованість, науковий рівень.

    1. Тема уроку, його мета, мотивація навчання (створення проблемної ситуації, бесіда тощо).

    2. Зміст і обсяг того, що вивчалось, його наукова й практична цінність. Відповідність змісту уроку програмним вимогам, повнота, точність, правильність та логічну послідовність з’ясування матеріалу.

    3. Тип року, його побудова, зв’язок з попередніми, розподіл часу на окремі компоненти, доцільність і пропорційність їх, оцінка дозування часу ефективність його використання.

  2. Методичний рівень уроку.

    1. Оцінка уроку з організаційного боку: готовність вчителя та учнів до уроку, стан кабінету, початок уроку, його хід, та завершення. Емоційний стан вчителя. Зв’язок вчителя з учнями, його такт і вміння знаходити індивідуальний підхід до кожного учня й одночасно володіти та керувати класом, а також підтримувати різними прийомами дисципліну в класі, робочий настрій, увагу й активність учнів.

    2. Мова вчителя і учнів, оцінка виразності мовлення, розвиток чуття мови. Випереджений розвиток усного мовлення перед писемним.

    3. Використання методів навчання, відповідність їх методичним принципам навчання мовлення, розуміння мовних значень і синхронний (одночасний) розвиток лексичних і граматичних навичок

    4. Якість дидактичного матеріалу (мовна, художня та ідейна цінність використаних текстів), оформлення записів на дошці і відображення змісту уроку в зошитах учнів.