Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичн_ рекомендац_ї до практики .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до педагогічної практики для студентів ііі курсу

Зміст

Укладач: Попова О.А © 2

1. РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПІДГОТОВКИ ТА ПРОВЕДЕННЯ УРОКІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ 3

2. РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ І ЗАВДАНЬ УРОКУ 10

3. СТРУКТУРНІ ЕЛЕМЕНТИ УРОКУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА УМОВИ ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО ЕФЕКТИВНОСТІ 15

4. ТИПИ УРОКІВ І ЇХ СТРУКТУРА 20

5. АНАЛІЗ УРОКІВ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ 22

6. СХЕМА САМОАНАЛІЗУ УРОКУ 33

7. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ УРОКІВ 33

Укладач: Попова О.А ©

1. Рекомендації до підготовки та проведення уроків української мови

Основною формою навчально-виховної роботи з української мови є урок. якість уроку залежить від структурних та методичних його аспектів, які цілком залежать від вчителя.

Успіх підготовки й проведення уроку залежить від того, як учитель володіє методичними навичками прийомами проведення всіх етапів уроку, наскільки добре він володіє педагогічною технікою і знає матеріал (предмет викладання). Від учителя вимагається уміння планувати діяльність учнів на уроку, щоб зацікавити їх і стимулювати їхнє бажання спілкуватися.

Успішність планування залежить від:

1) знання мети навчання і програмних вимог до знань, умінь і навичок учнів;

2) володіння навчальним матеріалом з відповідних тем і розділів;

3) знання умов навчання: вікових особливостей специфіки конкретного класу, психологічних закономірностей засвоєння учнями мовного матеріалу; етапів формування мовних і мовленнєвих навичок і вмінь;

4) знання основних методичних вимог до уроку української мови;

5) врахування дидактичних і методичних принципів навчання.

Як відомо, система планування передбачає укладання річного календарного, календарного на чверть, тематичного, поурочних планів. Планування роботи на тривалий календарний термін озброює вчителя ясною перспективою власної діяльності і діяльності учнів. Тому практикант на початку практики має познайомитися з календарно-тематичним плануванням, вивчити нормативні документи.

Сучасні вимоги до уроку

1. Точне і творче виконання методичних і практичних вимог до уроку, грамотне визначення типу уроку, його місця в темі, розділі курсу, в системі міжпредметних зв'язків, бачення особливостей кожного уроку.

2. Врахування реальних навчальних можливостей класу, їхнього розвитку, психологічних особливостей ,учнів конкретного, рівня сформованості класного колективу; врахування інтересів, схильностей, потреб і запитів до даного уроку; цілеспрямована ліквідація пробілів ,учнів в знаннях учнів по конкретній темі.

3. Продумування і вирішення в єдності освітньої, розливальної, пізнавальної та виховної мети (формування наукового світогляду, досвіду правильної поведінки і спілкування, патріотизму) і нормального психічного розвитку школярів (розвиток інтелекту, мислення, пам'яті, уваги, уяви і емоційно-вольовий сфери дітей).

4 Вибір раціональної структури і темпу проведення уроку успішне рішення поставлених задач ,що забезпечують і ощадливе використання часу уроку.

5 Концентрація уваги учнів на засвоєнні важливих наукових понять, на, теоретичних положень, закономірностях засвоєння навчального матеріалу, виділення головного і істотного в змісті навчання. Забезпечення тісного і органічного зв'язку змісту уроку з життям, особистим життєвим досвідом і інтересами дітей, широке використання міжпредметних зв'язків.

6. Забезпечення практичної спрямованості уроку, створення реальних можливостей застосування учнями отриманих знань, вмінь і навичок.

7. Розширення арсеналу вибору засобів за рахунок активних інтенсивних засобів, використання на уроці оптимального поєднання словесних, наочних, практичних, репродуктивних і проблемно-пошукових методів навчання.

8. Поєднання фронтальної форм роботи з груповою і індивідуальною.

9. Використання реальних навчальних можливостей диференційованого підходу

10. Формування у всіх усвідомленого і активного ставлення до своєї навчальної діяльності, навичок раціональної організації навчальної праці

11. Спілкування з учнями на основі принципу поєднання високої вимогливості з повагою до особистості школяра, опора в роботі на весь класний колектив

12. Доцільне і раціональне використання підручників, наочних посібників

13. Дотримання гігієнічних і естетичних вимог до уроку

14 Визначення змісту і обсягу домашніх завдань з урахуванням наявного часу. При необхідності коментувати способи раціонального виконання завдання, прагнення до того, щоб навчання здійснювалося в цілому на уроці, а обсяг домашньої роботи, там, де це можливо, скорочувався.

15. Чітке дотримання плану уроку і одночасна готовність гнучко перестроювати його хід при зміні навчальних ситуацій, переходити до запасних методичних варіантів.

16 Виявлення в ході самоаналізу отриманих на уроку результатів навчання, виховання і розвитку школярів, визначення і аналіз причин недоліків і успіхів, врахування результатів самоаналізу при плануванні наступних уроків.