Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тихомирова Є.Б. Зв’язки з громадськістю.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
4.29 Mб
Скачать

Структура інформаційної кампанії щодо перевезення радіоактивних відходів

  • Створення групи співробітників, які б здійснювали контакт з офіційними представниками громадськості й контролювали хід інформування.

  • Узгодження дій: того ж дня, коли було зроблено повідомлення, вийшов надрукований матеріал, із якого випливало, що транспортування відходів безпечне і не має жодної необхідності привертати увагу ЗМІ і громадськості. Інформаційний матеріал був розісланий у ЗМІ тільки вздовж маршруту транспортування.

  • Після того, як була привернута увага влади, в одному з районів на маршруті були організовані візити в редакції найбільших щоденних газет, щоб випередити прийняття офіційної точки зору на перевезення відходів. Як результат – жодна газета не виступила зі статтями, спрямованими проти перевезення.

  • Коли офіційні представники громадськості висловили бажання отримати докладнішу інформацію, для них на маршруті було проведено декілька семінарів американським ядерним товариством. На семінари були запрошені кращі експерти країни (зверніть увагу – не представники компанії, а експерти). Запрошення розсилалися зацікавленим особам, яких, на думку компанії, могла зацікавити ця інформація. Пред- ставники ЗМІ спеціально не запрошувалися, хоча їм і не забороняли бути присутніми. Ці семінари нейтралізували більшу частину опозиції.

  • Був налагоджений постійний зв’язок з офіційними особами, залученими до перевезень. Їм надавали доступні розумінню матеріали, що стосувалися всіх аспектів транспортування.

  • Співробітники компанії відвідували всі громадські мітинги, засідання законодавчих органів, зустрічі в меріях, на які їх запрошували. Представників компанії супроводжувала команда, що забезпечувала при необхідності контакт зі ЗМІ. Якби відбувся якийсь інцидент, ця команда змогла б забезпечити необхідне оповіщення в найперші години, знизивши ризик виникнення істерії з боку ЗМІ і громадськості.

  • Під час контактів зі ЗМІ всі представники компанії намагалися користуватись одним джерелом інформації, щоб не суперечити самим собі [99, 21-23].

Зв’язки з громадськістю на Рівненській аес

Значний розвиток екологічні ПР отримали на Рівненській АЕС28, де ще в 1992 році був створений Інформаційний центр, до складу якого зараз входять: редакція газети “Енергія”, редакція телерадіомовлення, група зв’язків з громадськістю, музей. У 1994 році Центр був підпорядкований безпосередньо директору РАЕС.

У 1996 році станцію з екскурсіями відвідали делегації за- гальною чисельністю майже 1150 чоловік, серед них учні шкіл, ПТУ, спеціалісти підприємств і навчальних закладів Рівненської та Волинської областей, представники ЗМІ, громадські діячі.

Щотижня випускається газета “Енергія”, у якій широко висвітлюються різноманітні події, що відбуваються на станції, обговорюються загальні проблеми АЕС в Україні. Вона розсилається на всі АЕС України, СНД, в інформаційні центри, ЗМІ.

Радіоредакція станції щорічно випускає майже 170 програм, у яких висвітлюється діяльність АЕС, зокрема з таких питань, як екологічна ситуація, міжнародне співробітництво, виступи спеціалістів із проблемних питань енергетики, соціальні питання на РАЕС і суспільство.

Щорічно готується понад 50 спеціальних інформаційних листів з питань стану енергетики у світі, Україні, СНД. Випущені проспект “Рівненська АЕС” російською та англійською мовами й щорічні календарі.

У місті Кузнецовську, де розміщена АЕС, на автовокзалі встановлено інформаційне табло для інформування населення про стан радіаційної ситуації.

Налагоджено ділове співробітництво з агентством “Укрінформ”, що має за мету оперативне та систематичне ін- формування про стан справ на РАЕС у ЗМІ України, країн СНД.

Підтримується активний зв’язок АЕС з Українським ядерним співтовариством.

В Інформаційному центрі для дітей створена програма проведення екскурсій на АЕС.

Музей організовує цільові виставки на АЕС, у школах і в будинку культури.