Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdatk_Materialy_Ekon_PR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
3.96 Mб
Скачать

Основні параметри потокової лінії:

Такт потокової лінії — це інтервал часу, за який сходять з лінії вироби, що пересуваються один за одним:

Якщо предмети праці передаються не поштучно, а транспорт­ними партіями (пm), то вони сходять з лінії за інтервал часу, що називається ритмом лінії:

Кількість робочих місць обчислюється для кожної операції за формулою

де Мpi— розрахункова кількість робочих місць на i-й операції. Вона заокруглюється до більшого цілого числа М, після чого об­числюється коефіцієнт завантаження робочих місць (kз) для кож­ної операції:

Швидкість руху конвеєра залежить від його такту й відстані між виробами:

Тема 11 виробництво, якість і конкурентоспроможність продукції

Обсяг виробництва продукції в натуральних вимірниках встановлюють на основі обсягу поставок:

Виконання підприємством плану по номенклатурі і асортименту оцінюється шляхом обчислення співвідношення фактичного випуску продукції в межах встановленого плану і планових показників.

Вартісними показниками виробничої програми є обсяги продукції:

  • товарної,

  • валової,

  • реалізованої,

  • чистої.

В обсяг товарної продукції включають

  • готову продукцію,

  • послуги,

  • ремонтні роботи,

  • капітальний ремонт свого підприємства,

  • напівфабрикати і запчастини на сторону,

  • капітальне будівництво для непромислових господарств свого підприємства,

  • роботи, пов'язані з освоєнням нової техніки,

  • тару, що не входить в гуртову ціну виробу.

Валову продукцію можна також обчислити:

де:

ВО - Валовий оборот підприємства

ВЗО - Внутрізаводський оборот

Обсяг виробництва, наприклад, валової чи товарної продукції, може бути обчислений через величину згаданих ресурсів таким чином

Обсяг виробництва продукції в натуральних вимірниках (N) може бути обчислений, виходячи із величини матеріальних ресурсів, поставлених підприємству в плановому році (Мзаг) і норми витрат цього виду ресурсу на одиницю продукції q:

Від рівня використання виробничої потужності підприємства (тобто максимально можливого обсягу випуску продукції при встановленій величині виробничих фондів та організації виробничого процесу) залежить обсяг випуску продукції

Коефіцієнт сортності (Кс):

Якщо покращення якості продукції знаходить відображення у підвищенні її сортності, то додатковий прибуток створюється за рахунок підвищеної ціни на продукцію вищого сорту (ΔПя):

В ряді випадків при покращенні якості продукції її собівартість зростає, а ціна залишається без змін, хоча збільшується строк служби нового виробу. В такому разі річний економічний ефект (Ер) може бути обчислений за формулою:

Тема 12 продуктивність, мотивація та оплата праці

Якщо по підприємству є відомою зміна трудомісткості виробничої програми в цілому, то можливу зміну продуктивності праці по підприємству в плановому році можна обчислити за формулою:

Важливим елементом економічного аналізу є розрахунок можливого приросту продукції за рахунок росту продуктивності праці. Цей розрахунок можна здійснити, користуючись залежністю:

Реальна заробітна плата знаходиться в певному співвідношенні із номінальною:

Розмір тарифної ставки першого розряду визначається на рівні встановленого державою мінімального розміру заробітної плати, нижче якого не може проводитись оплата за фактично виконану працівником норму праці.

Середній тарифний коефіцієнт (Кi) визначається як середньозважена величина добутку чисельності погодинників певного розряду і відповідного тарифного коефіцієнта або добутку трудомісткості робіт по певному розряду і відповідного тарифного коефіцієнта для відрядників.

Процент росту розцінку визначається зі шкали в залежності від проценту перевиконання вихідної бази. Така шкала розробляється і затверджується підприємствами самостійно.

4. Непряма відрядна. Використовується при оплаті праці допоміжних робітників і підсобників.

5. Колективна система оплати праці (бригадна).

При використанні цієї системи спочатку розраховується заробіток всієї бригади (Збр ) як при прямій відрядній системі, використовуючи бригадний розцінок. Потім цей заробіток розподіляється між членами бригади.

6. Акордна система. Передбачає встановлення розцінку не за одиницю виконаної роботи, а відразу на весь обсяг робіт із встановленням строку його виконання.

В умовах ринкових відносин на багатьох підприємствах використовується безтарифна система оплати праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]