Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdatk_Materialy_Ekon_PR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
3.96 Mб
Скачать

8. Аналіз структури оборотних засобів (asset utilization or turnover ratios).

Оборотні засоби підприємства складаються із розділів "Оборотні активи” та "Витрати майбутніх періодів", тобто знову II та Ш розділ активу балансу.

Швидкість обороту оборотних засобів підприємства є однією з якісних характеристик фінансової політики підприємства. Чим більша швидкість обороту, тим ефективніше працює підприємство. Тому абсолютне чи відносне зростання оборотних засобів може свідчити не тільки про розширення виробництва або дію факторів Інфляції, але й про уповільнення їх обороту, що викликає збільшення їхньої маси.

Для визначення тенденції обіговості оборотних засобів розраховується Коефіцієнт оборотності (Current Assets Turnover) (Ko).

Коефіцієнт оборотності оборотних засобів (Ко) - це відношення виручки (валового доходу) від реалізації продукції, без урахування податку на додану вартість та акцизного збору (ф 2) до суми оборотних засобів підприємстві (ф 1)

Зменшення значення Ко на кінець звітного періоду в порівнянні з його значенням на початок року свідчить про уповільнення обороту оборотних засобів

Показником ефективності використання оборотних засобів є також Тривалість (Час) обороту (Average Current Assets Collection Period) (Чо) - тривалість в днях одного обороту. Він визначається як відношення кількості календарних днів звітного періоду до коефіцієнта оборотності

Час обороту вказує на кількість днів що бути необхідні підприємству для поповнення його оборотних засобів

Важливими показниками ефективності використання активів є оборотність запасів та тривалість одного обороту запасів

Коефіцієнт оборотності запасів (Average Inventory Turnover) (Коз) визначається як відношення собівартості реалізованої продукції до середньої вартості запасів

Значення Коз вказує, скільки разів у середньому поповнювались запаси підприємства протягом звітного періоду

Середня тривалість одного обороту запасів (Average Inventory Collection Period) (Чоз) визначається аналогічно показнику Чо

Збільшення питомої ваги виробничих запасів у структурі активів може свідчити про:

  • зростання виробничого потенціалу підприємства;

  • прагнення за рахунок вкладень у виробничі запаси захистити грошові активи підприємства від знецінення під впливом інфляції,

  • нераціональність обраної господарської стратегії, внаслідок чого значна частина поточних активів іммобілізована в запасах, ліквідність яких може бути незначною. При значному збільшенні запасів і затрат необхідно проаналізувати, чи не відбувається це збільшення за рахунок необґрунтованого відволікання активів з виробничого обороту, що призводить до збільшення кредиторської заборгованості і погіршення фінансового стану підприємства.

При аналізі розділу "Оборотні активи" балансу необхідно звернути увагу на темпи росту дебіторської заборгованості (рядок 160 балансу), в тому числі простроченої (рядок 162 балансу), по векселях одержаних (рядок 150 балансу). Зростання цих статей балансу свідчить про надання підприємством товарних позик для споживачів своєї продукції. Кредитуючи їх, підприємство фактично ділиться з ними частиною свого прибутку. В той же час підприємство може брати кредити для забезпечення своєї господарської діяльності, що призводить до збільшення власної кредиторської заборгованості.

Важливе місце при аналізі оборотних активів має Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (ReceivablesTurnover) (Кодз), котрий може розраховуватись як співвідношення обсягів продажу за вирахуванням податку на додану вартість, акцизного збору та інших платежів до середньорічного залишку дебіторської заборгованості:

На основі наведеного коефіцієнту по аналогії з попередніми показниками розраховують Тривалість одного обороту дебіторської заборгованості (Average Accounts ReceivableCollection Period) (Чодз), який розраховується як співвідношення кількості днів у звітньому періоді до коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості

Крім того значний інтерес являє собою Коефіцієнт оборотності чистого робочого капіталу (Net Working Capital [NWC] Turnover) (Карк), котрий розраховується як співвідношення обсягів продажу за вирахуванням податку на добавлену вартіcть, акцизного збору та інших платежів до середньорічного залишку робочого капіталу:

На основі наведеного коефіцієнту по аналогії з попередніми показниками розраховують Тривалість одного обороту чистого робочого капіталу (Average NWC Collection Period) (Чорк), який розраховується як співвідношення кількості днів у звітному періоді до коефіцієнта оборотності робочого капіталу:

Доцільно також обчислити Коефіцієнт оборотності фіксованих активів (Fixed AssetsTurnover) (Кфа), котрий розраховується як співвідношення обсягів продажу за вирахуванням податку на добавлену вартість, акцизного збору та інших платежів до середньорічного залишку фіксованих активів.

На основі наведеного коефіцієнту по аналогії з попередніми показниками розраховують Тривалість одного обороту фіксованих активів (Average Fixed Assets Collection Period) (Чфа), який розраховується як співвідношення кількості днів у звітному періоді до коефіцієнта оборотності фіксованих активів:

Узагальнюючим показником оборотності може служити Коефіцієнт оборотності всіх використовуваних активів (Total Assets Turnover) (Koa), котрий розраховується як співвідношення обсягів продажу за вирахуванням податку на добавлену вартість, акцизного збору та інших платежів до середньорічного залишку всіх активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]