Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М2 Л6.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
283.14 Кб
Скачать

Б) Про це треба знати кожному туристу

Орієнтування по карті. Зорієнтувати карту — означає придати їй таке положення, коли верхня (північна) сторона аркуша буде повернута на північ. У цьому положенні всі лінії, місцеві предмети, зображені на карті, відповідатимуть орієнтирам на місцевості.

Орієнтування за сонцем і годинником. Поклавши годинник на долоню лівої руки (так, щоб годинна стрілка була спрямована на сонце), кут між напрямом годинної стрілки і цифрою «1» (тринадцять годин) на циферблаті ділять пополам. Лінія, що ділить кут, і покаже напрям північ-південь. Ліворуч від напряму на північ буде завжди захід, праворуч— схід.

Орієнтування за сонцем. Якщо нема компаса і годинника, напрям на північ можна визначити за полуденною тінню. Найкоротша тінь предметів показує напрям на північ.

Орієнтування по місцевих предметах. Кора на багатьох хвойних і листяних деревах грубіша й темніша, вкрита мохом і лишайниками з північного боку. У хвойних дерев з південного боку добре помітні окремі краплини і цілі напливи смоли, які показують південь. З південного боку крона дерева, що росте окремо, густіша. Мурашники знаходяться у лісі завжди з південного боку дерев. Можна орієнтуватися по ромашках, що як і соняшники, протягом дня повертаються «обличчям» до сонця.

Подолання природних перешкод

Основними видами природних перешкод, що можуть виникнути на шляху туристів-школярів, є густий ліс, чагарник, болото, стрімкий схил, річки. Дуже важка перешкода — це долання річок. Річки можна долати кількома способами. Основний вид туристської переправи — перехід бродом. Місце броду вибирають під час розвідки: з'ясовують характер дна, глибину та швидкість течії. Глибина броду не повинна перевищувати рівня пояса. Якщо швидкість течії велика, перешкоду долають з жердиною. Страхуються за допомогою вірьовки, яка не торкається води. Можна також перейти річку за допомогою поваленого дерева, перекинувши його одним кінцем на протилежний берег.

Положення

про змагання з легкоатлетичного кросу серед дітей середньої і старшої вікових груп табору «Сокіл»

1. Мета і завдання.

- Залучення дітей до занять з легкої атлетики.

- Популяризація легкої атлетики серед дітей табору, як засобу здорового способу життя.

2. Керівництво змагань.

Змагання організовуються і проводяться фізруками і вихователями табору. Беспосереднє проведення змагань на суддівську колегію затверджену керівництвом табору.

З. Час і місце проведення

Змагання проводяться 04.07.2008 р.

Місце проведення: спортивний майданчик.

4. Учасники змагань.

В змаганнях беруть участь середня вікова група віком 10-12 р.

Старша вікова група віком 13-15 р.

5. Програма змагань.

Змагання проводяться: середня вікова група дівчата - 500м.

Хлопці -1000 м.

Старша вікова група дівчата – 1000 м.

Хлопці-1500 м.

6. Визначення переможців.

Переможці визначаються за часом подолання дистанції, по шість призерів в кожній вікові групі.

7. Нагородження.

Переможці змагань нагороджуються грамотами і цінними призами.

8. Медико-санітарне забезпечення та техніка безпеки.

Медичний контроль здійснюється на місці проведення змагань. Відповідальність за техніку безпеки при проведенні змагань несуть судді змагань.

Прогулянка, туристичний похід — радість для дітей, це один з важливих засобів активного відпочинку. Добре організовані прогулянка, похід зміцнюють здоров'я, загартовують організм, розвивають силу, спритність, витривалість, ініціативу, мужність, виховують почуття колективізму, вміння бачити і оцінювати один одного, любити природу.

Прогулянка і туристичний похід мають прикладне значення. Тут використовується природний засіб пересування — ходьба.

Під час туристичних походів:

— долаються природні перешкоди;

— діти вчаться орієнтуватися на місцевості з допомогою карти, компасів, навколишніх предметів;

— вихованці вчаться готувати їжу в польових умовах;

— формуються навички в укладанні наплічника, в швидкому встановленні намету, запалюванні багаття за будь-яких погодних умов.

Прогулянки можна здійснювати зранку, після підвечірку. Походи за тривалістю бувають одноденні, багатоденні. З молодшими школярами організовують ще походи вихідного дня.

Який би за тривалістю похід не був, до нього слід добре готуватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]