Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М2 Л6.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
283.14 Кб
Скачать

8. Основні вимоги до педагога-організатора, вихователя при організації та проведенні фізкультурно-оздоровчої роботи та загартування дітей у літньому оздоровчому таборі.

У таборі повинна бути забезпечена повна безпека життя і здоров'я дітей. Встановлюється чітка дисципліна дітей і дорослих, обов'язкове виконання всіма працівниками табірного режиму дня, правил внутрішнього розпорядку, плану роботи.

Педагоги-організатори можуть відлучатися з території табору з дітьми лише за згодою директора табору, старшого педагога-організатора. Дітям забороняється самостійно покидати територію табору.

Рекомендуємо для роботи ряд практичних матеріалів (див. додатки 2-5).

Таким чином, основними вимогами до педагога-організатора, вихователя при організації фізкультурно-оздоровчої роботи та загартування дітей в таборі є:

— вміння організувати й провести ранкову гімнастику;

— володіння методикою загартувальних засобів:

— знання методики проведення рухливих ігор та естафет, спортивних розваг, прогулянок;

— організація і проведення (по можливості) занять із плавання;

— організація і проведення різноманітних спортивних змагань.

9. Міжзагонові та міжтабірні спортивно-масові заходи.

В таборі можна організувати різні за характером спортивні ігри і спортивні змагання, конкурси, естафети як між загонами, так і міжтабірні. При цьому необхідно враховувати умови табору, кількість і контингент дітей, наявність спортивної бази, спорядження, приладдя.

Великим успіхом у дітей користуються змагання з таких видів спорту: баскетболу, бадмінтону, шахів, шашок, легкої атлетики, міні-футболу, настільного тенісу, змагання за програмою “Веселі старти”. Цікаво проходять у таборі різноманітні спортивні конкурси, вікторини, ігри, естафети ( див. додатки).

10. Порядок підготовки і проведення спортивно-масових заходів у лот та вимоги до їх проведення. Роль і місце спортивно-масової роботи в літніх таборах у системі виховання школярів.

Порядок підготовки і проведення спортивно-масових заходів у ЛОТ розглянемо на прикладі змагань за програмою “Веселі старти”, котрі діти дуже люблять.

Приблизно за 7-10 днів до змагань потрібно:

— скласти план-сценарій свята;

— визначити час, порядок і умови проведення свята в цілому та кожного конкретного змагання зокрема;

— провести інструктаж з тими, хто буде обслуговувати змагання, виявити наявність і кількість спорядження.

До суддівства ігор і естафет, крім дорослих, залучають юних суддів. Суддівська бригада може складатися з головного судді (ведучий програми), суддів на старті і фініші, на дистанції з підготовки спорядження та обладнання, призів та подарунків.

Порядок проведення свята приблизно такий.

Кожна команда загону (чи команда від декількох загонів) одягнена в спортивну форму і має своє, придумане й виготовлене своїми руками оформлення.

Свято розпочинають шикуванням і виходом команд (склад команд 8-12 осіб, дівчатка і хлопчики порівну).

Очолює колону суддівська бригада. Після рапорту про готовність та привітання можна провести показові виступи, стройовий огляд, акробатичні піраміди, довільні гімнастичні вправи тощо. Після цього організовуються змагання з рухливих ігор, естафет, які включають біг, стрибки, метання, лазіння, елементи гімнастики, спортивних ігор, атракціони.

Усі види змагань повинні бути:

— доступними;

— різними за змістом і формою;

— відповідати вікові й фізичній підготовці дітей.

До змагань команди необхідно готувати. Дітей ознайомлюють з комплексом рухливих ігор і естафет, з програмою свята, з вимогами проведення змагань.

Після проведення свята оголошуються підсумки, відбувається урочиста церемонія нагородження переможців. Свято необхідно афішувати, зробити фотомонтаж!

За умови хорошого місця проведення, достатньої кількості спорядження та обладнання, змагання проводять одночасно з усіма командами. Результати оцінюються секундоміром.

Можна використати і очкову систему підбиття підсумків. За перемогу — 3 очки, за прихід другим — 2 очки і т.д. За виконання вправи одночасно — 1 очко. Підсумки проводять ще й за системою зайнятих місць; 1 місце — 1 очко, 2 місце — 2 очки і т.п. Команда, яка набрала найменшу кількість очок, — переможець.

Мають велике значення проведення фізкультурних вікторин, оскільки вони сприяють розвиткові знань з фізичної культури і спорту. Їх можна включити в програму спортивних свят, у змагання за програмою “Веселі старти” тощо.

При проведенні вікторин необхідно знати наступне:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]