Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Jurid_vidp_za_pravop_v_SE.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
369.15 Кб
Скачать

Тема 4. Види юридичної відповідальності за правопорушення, що посягають на інтереси споживачів та внутрішнього ринку України.

Загальні положення про правопорушення, що посягають на інтереси споживачів та внутрішнього ринку України. Цивільно-правовий захист прав споживачів.

Порушення правил торгівлі та надання послуг. Випуск або реалізація недоброякісної продукції. Обман покупців та замовників: відмежування злочину від адміністративного правопорушення.

Незаконне виготовлення та збут підакцизних товарів.

Проблеми протидії монополії на прикладі правопорушень, пов’язаних зі зловживанням монопольним становищем на ринку, укладенням між підприємцями неправомірних угод, спрямованих на встановлення (підтримання) монопольних цін, та примушуванням до антиконкурентних узгоджених дій. Відповідальність за недобросовісну конкуренцію.

Юридична відповідальність за контрабанду. Відмежування контрабанди від порушення митних правил.

Перспективи розвитку законодавства щодо протидії правопорушенням, які посягають на інтереси споживачів та внутрішнього ринку України.

Тема 5. Види юридичної відповідальності за правопорушення у кредитно-фінансовій сфері.

Загальна характеристика правопорушень у кредитно-фінансовій сфері.

Ухилення від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Відповідальність за виготовлення, збут та використання підроблених державних і недержавних цінних паперів. Порушення порядку випуску (емісії) та обігу цінних паперів. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення.

Порушення порядку зайняття банківською діяльністю.

Шахрайство з фінансовими ресурсами.

Порушення правил про валютні операції, приховування валютної виручки. Незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків.

Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Відповідальність за порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Юридична відповідальність за правопорушення в бюджетній сфері.

Тема 6. Відповідальність за службові правопорушення в сфері економіки.

Поняття та ознаки службового правопорушення. Юридична відповідальність за службові правопорушення в економічній сфері.

Особливості кваліфікації окремих видів службових правопорушень у галузі економічної діяльності.

Злочини, пов’язані з хабарництвом; суб’єкти цих злочинів. Інші злочини у сфері службової діяльності. Відмінність зловживання владою або службовим становищем від перевищення влади або службових повноважень.

Тема 7. Проблемні питання протидії корупції та організованій злочинності.

Причини та умови активізації корупції й організованої злочинності. Проблеми кваліфікації правопорушень, пов’язаних з корупцією та організованою злочинністю, їх співвідношення зі злочинами у сфері службової діяльності.

Правове визначення організованої злочинної діяльності, види юридичної відповідальності причетних до цієї діяльності осіб.

Тіньова економіка як економічна основа існування організованої злочинності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]