Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Jurid_vidp_za_pravop_v_SE.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
369.15 Кб
Скачать

2.8.2.Програма дисципліни

Тема 1. Загальні положення про юридичну відповідальність та проблеми протидії економічним правопорушенням в період розбудови ринкової економіки в Україні.

Поняття законності та правопорядку. Юридична відповідальність, її види.

Злочини та інші економічні правопорушення: поняття, критерії розмежування, підстави юридичної відповідальності. Юридичний склад економічного правопорушення. Родовий та безпосередній об’єкти правопорушення в сфері економіки, його предмет. Об’єктивна сторона складу економічних правопорушень. Суб’єкт економічних правопорушень: поняття, ознаки. Поняття й ознаки спеціального суб’єкта правопорушень у сфері економічної діяльності. Суб’єктивна сторона економічних правопорушень. Формальні та матеріальні склади правопорушень у сфері економіки. Триваючі, продовжувані та складені економічні правопорушення. Поняття і види стадій вчинення економічних правопорушень. Добровільна відмова від доведення правопорушення у галузі економіки до кінця та її значення. Форми співучасті у вчиненні економічних правопорушень.

Позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю: характеристика виду покарання та значення для протидії економічним правопорушенням. Штраф. Відмінність штрафу як міри кримінального покарання від штрафу як заходу адміністративного впливу на правопорушника.

Основні причини та умови правопорушень у сфері економічної діяльності. Роль кримінального, адміністративного та цивільного законодавства в забезпеченні нормальних умов для економічного життя держави; особливості санкціонування норм відповідних галузей законодавства.

Форми і методи протидії правоохоронних органів економічній злочинності та правопорушенням. Підвідомчість порушення кримінальних справ по економічних злочинах.

Тема 2. Правопорушення проти власності.

Власність та її форми як основа існування економічних правопорушень й організованої злочинності. Засоби захисту власності та економічних відносин у державі різними галузями законодавства.

Поняття й класифікація правопорушень проти власності.

Форми розкрадання майна. Кваліфіковані види складів цих злочинів. Відмежування розкрадання майна від суміжних складів злочинів та порушень правил приватизації. Перспективи розвитку законодавства про відповідальність за розкрадання майна.

Тема 3. Правопорушення в сфері господарської діяльності.

Загальні положення про правопорушення в галузі господарської діяльності.

Порушення порядку зайняття підприємницькою діяльністю. Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом. Відповідальність за порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння. Зайняття забороненими видами підприємницької діяльності. Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва.

Протидія законній підприємницькій діяльності.

Фіктивне підприємництво.

Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну таємницю, та розголошення комерційної таємниці.

Приховування стійкої фінансової неспроможності та фіктивне банкрутство. Доведення до банкрутства.

Перспективи розвитку законодавства щодо відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]