Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TIMS2_3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

3.1.2. Статистичні ряди розподілу вибірки

Припустімо, що вивчають деяку генеральну ви­падкову величину Х. Для цього проводять низку незалежних дослідів або спостережень, у кожному з яких величина Х набуває того чи іншого значення. Сукупність отриманих значень величини Х (де п – число дослідів) і є утворена нами вибірка. Цю сукупність значень випадкової величини Х часто називають статистичним рядом; останній відіграє роль вихідного числового матеріалу, що підлягає подальшій обробці та аналізу.

Перший етап обробки статистичного ряду – побудова так званого простого варіаційного ряду. Його отримують з елементів наявної вибірки, розмістивши (і = 1, 2, …, п) у порядку зростання (неспадання) їх значень. Позначимо члени нового ряду, в якому варіанти розміщені за зростанням, через , щоб відрізняти його від . Тоді простий варіаційний ряд буде поданий як неспадна послідовність:

,

де

Наступний етап обробки вихідного статистичного ряду – побудова статистичного (емпіричного) закону розподілу. Форма його запису залежить від характеру досліджуваної випадкової величини Х.

Нехай Хдискретна випадкова величина. Тоді найбільш природна форма статистичного закону розподілу вибірки описується за допомогою так званого згрупованого варіаційного ряду. Його отримують у такий спосіб: серед чисел простого варіаційного ряду відбирають усі різні і розміщують їх у порядку зростання:

,

де При цьому для виділених варіант (і = 1, 2,, k) одночасно обчислюють відповідні їм частоти або відносні частоти wi: частота дорівнює числу спостережень, в яких випадкова величина Х набула значення , а відносна частота , і = 1, 2, ..., k. Очевидно, .

Зауваження. Для виділених варіант, що входять до згрупованого дискретного варіаційного ряду, ми використали ті самі позначення, які були прийняті при записі вихідного статистичного ряду. Проте слід розуміти, що варіанти з цих двох рядів, які мають однакові позначення, загалом кажучи, є різними числами.

Означення. Дискретним статистичним розподілом вибірки нази­вається відповідність між варіантами та їх частотами або відносними частотами.

Дискретний статистичний розподіл вибірки можна подати у формі таблиць:

  • дискретний статистичний розподіл частот:

Таблиця 3.1

хі

x1

x2

...

хk

ni

n1

n2

...

nk

; (3.1)

  • дискретний статистичний розподіл відносних частот:

Таблиця 3.1

хі

x1

x2

...

хk

wi

w1

w2

...

wk

(3.1)

Розглянемо тепер випадок, коли випадкова величина Х – неперервна. Характерною рисою неперервного розподілу є, як ми знаємо, той факт, що ймовірність кожного окремого значення дорівнює нулю. Отже, у вихідному статистичному ряді, як правило, не буде повторів, і тому дискретний розподіл виявиться малопридатним для подальшого аналізу. У такому разі статистичний закон розподілу вибірки записують як інтервальний варіаційний ряд – частот або відносних частот. Для цього весь діапазон зміни ознаки від найменшої (хmin) до найбільшої (хmax) розбивають на певне число

247

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]