Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика вогневої підготовки мех_підр_.doc
Скачиваний:
514
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Організація проведення стрільб з бойових машин на великі дальності

Стрільба з бойових машин на великі дальності ведеться у складі взводу та роти. Підготовка до стрільби на великі дальності проводиться на окремих заняттях і вогневих тренуваннях, у ході яких:

з командирами підрозділів вивчаються правила стрільби підрозділом, виробляються та удосконалюються навички щодо їх застосування та управління вогнем;

з екіпажами удосконалюються навички щодо подання цілевказівок різними способами, ведення вогню по зазначеній цілі, виконання команд при проведенні пристрілки, ведення методичного та біглого вогню, коректування вогню, урахуванню поправок на уступ та різнобій гармати відносно бойової машини командира підрозділу.

Для досягнення злагоджених дій командира і підрозділу в цілому та забезпечення на тренуваннях наочності щодо застосування правил стрільби використовуються замінники штатних пострілів, вибухові пакети та інші імітаційні засоби.

Перед стрільбою керівник вводить тих, хто навчається, у тактичну обстановку та ставить командиру підрозділу, що стріляє, завдання: вказує орієнтири, повідомляє відомості про противника, про дії підрозділу, що стріляє та сусідів, основні та небезпечні напрямки стрільби, вказує на місцевості рубежі вогневих позицій і час готовності до відкриття вогню. Для укриття бойових машин від наземного спостереження противника рубіж вогневих позицій вибирає на місцевості, що забезпечує їх маскування. Фронт взводу повинен бути до 300 м, роти – 500-600 м.

Після отримання завдання командир підрозділу по радіо вказує командирам бойових машин (навідникам-операторам) рубіж вогневих позицій, який бойові машини займають за його командою з ходу. Після зайняття машинами вогневих позицій командир підрозділу доповідає про готовність до стрільби. Під час виходу машин дозволяється вести спостереження через відкриті люки.

Вогневе завдання ставиться підрозділу по радіо. Дальність до цілі (цілей) при постановці вогневого завдання не повідомляється. з’ясувавши вогневе завдання та положення цілі на місцевості, командир підрозділу приступає до вирішення вогневого завдання. Після закінчення стрільби командир підрозділу доповідає: "Стрільбу закінчив" - і відводить бойові машини з вогневих позицій.

Час на стрільбу відраховується з моменту доповіді командира підрозділу, що стріляє "Ціль бачу" до доповіді "Стрільбу закінчив".

При підготовці до стрільби командирам бойових машин повинні бути повідомлені поправки на різнобій гармат відносно гармати бойової машини командира підрозділу.

Стрільби на великі дальності можуть проводитись, як самостійно, так і в ході тактичних навчань з бойовою стрільбою, при цьому цілі, по яких велася стрільба, враховуються при оцінці тактичного навчання на загальних підставах. Якщо ці стрільби проводились не на навчанні, то вони оцінюються окремо.

Алгоритм

дій керівника стрільб на ділянці під час проведення заходів за 30 хвилин до початку стрільб, по умовам 1ВКС АК74 згідно статті 31 КС СЗ і БМ СВ-2004.

Дії керівника

Дії тих, хто навчається та оператора дільничного пункту управління

1. Прийняти доповідь від командира взводу про готовність групи до заняття.

1. Командир взводу доповідає керівнику стрільби про готовність взводу до заняття.

2. Подати команду: “Перша шеренга два кроки вперед – РУШ”. Перевірити наявність особового складу, його зовнішній вигляд та екіпірування згідно ст. 6 “КС СЗ і БМ СВ-2004”.

2. Представляє особовий склад до огляду.

3. Подати команду: “Розійдись, в одну шеренгу – ставай. Зброю – до огляду”. Перевірити зброю на розрядженість.

3. Представляють зброю до огляду.

4. Перевірити наявність матеріального забезпечення до заняття.

4. Представляють матеріальне забезпечення до огляду.

5. Поставити завдання на підготовку зброї, боєприпасів та навчальних місць до проведення заняття: “Керівникам занять на навчальних місцях організувати заняття на навчальних місцях”.

5. Готують зброю, боєприпаси та учбові місця до проведення заняття.

6. Прийняти доповідь оператора про готовність ділянки до стрільби.

6. Оператор доповідає: “Товариш підполковник, ____ ділянка до виконання ____ ВКС з ______ готова. Людей, машин, тварин у полі немає. Оператор _____ділянки, рядовий Петрененко”.

7. Перевірити роботу мішеневого обладнання. Подати команду: “Оператору. Підняти таку – то ціль”, та уточнити відстань до неї. Таким чином перевірити наявність та роботу всіх мішеней на всіх рубежах згідно умов вправи, що виконується. При перевірці роботи цілей, що рухаються додатково хронометрувати час руху цілі.

8. Оглянути мішені.

9. Перевірити зв’язок зі старшим керівником стрільби: “Центральний, я третій – прийом”.