Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика вогневої підготовки мех_підр_.doc
Скачиваний:
512
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.18 Mб
Скачать
  1. Методика вивчення призначення і бойових властивостей зброї

В ході заняття керівник повідомляє тим, хто навчається, призначення зразка зброї, що вивчається, де перебуває на озброєнні, бойові властивості, загальний пристрій зброї і принцип його роботи при стрільбі. Доцільно показати стрільбу з нього по різних цілях, демонструючи бойову скорострільність, влучність стрільби, убивчу і пробивну здатність куль (гранат), дальність прямого пострілу по найбільш характерних цілях, найбільшу прицільну дальність стрільби, можливості зброї уражати різні цілі з першого пострілу, найбільш ефективну стрільбу з різних положень. Ці питання повинні вивчатися в тісному зв'язку з тактикою дій своїх підрозділів, застосуванням зброї в різних видах бою і його можливостями уражати цілі на різних дальностях стрільби вдень і вночі.

Вивчаючи бойові властивості зброї, слід шляхом порівняння з аналогічними іноземними зразками показати перевагу нашої зброї (меншу масу, велику початкову швидкість, дальність прямого пострілу, прицільну дальність, бойову скорострільність, убивчу і пробивну дію куль, гранат та ін.

По закінченні той, хто навчається, повинен знати призначення і тактико-технічну характеристику зброї (озброєння).

  1. Методика навчання розбирання та складання зброї

Приступаючи до навчання розбирання зброї, керівник пояснює для чого застосовується розбирання зброї і висловлює основні правила розбирання та складання. Після цього він проводить зразковий швидкий і чіткий показ розбирання і збірки зброї, викликаючи прагнення у тих, хто навчається, добитися такої ж швидкості і чіткості в діях із зброєю. Потім навчання йде в наступному порядку. Спочатку керівник називає, що потрібно зробити в порядку черговості розбирання, наприклад, говорить: "Відокремити магазин", показує і пояснює, як потрібно діяти при відділенні магазина. Після закінчення показу ставить завдання тим, хто навчається, в такому ж порядку відокремити магазин від своєї зброї і стежить за правильністю їх дій. Коли магазин відокремлений, треба вказати, куди і як покласти його. У подальшому вимагати від тих, хто навчається, всі частини зброї укладати в порядку їх відділення, при складанні зброї це полегшить визначення черговості приєднання кожної частини. В процесі проведення розбирання звертати увагу на правильне положення рук і зброї при відділенні кожної частини.

Закінчивши розбирання, необхідно провести опитування про її порядок. По закінченні ті, хто навчаються, проводять розбирання та складання зброї в цілому, при цьому один з них призначається для розбирання (складання) зброї, а інші услід за ним повторюють його дії. В процесі розбирання (складання) керівник може призначити іншого того, хто навчається, для продовження розбирання (складання) зброї.

В результаті заняття той, хто навчається, винен:

  • знати порядок і правильність розбирання та складання зброї;

  • уміти швидко і правильно розбирати і збирати зброю у встановлений нормативами час.

Навики в розбиранні і збірці удосконалюються під час чищення зброї, при підготовці його до стрільби, виконанні нормативів і при навчанні усунення затримок при стрільбі.