Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика вогневої підготовки мех_підр_.doc
Скачиваний:
514
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.18 Mб
Скачать

1. Комплекти навчально-тренувальних засобів

ДЛЯ МОТОСТРІЛЛЕЦЬКИХ ПІДРОЗДІЛІВ

ТА ЇХНЯ КЛАСИФІКАЦІЯ

Навчально-тренувальні засоби по своєму призначенню діляться на дві групи: тренажери й контрольні прилади.

Тренажери - це такі навчальні пристрої, які частково або повністю імітують робоче місце тих, яких навчають, у бойовій машині або умови дій при озброєнні. Вони призначаються для вироблення й удосконалювання навичок умілого використання зброї в різних умовах бойової обстановки.

Контрольно-тренувальні прилади призначаються для контролю за правильністю дій при навчанні стрільби зі штатної зброї. Вони дозволяють керівникові спостерігати результати «стрільби» і виявляти помилки, що допускають ті, які навчаються. Контрольно-тренувальні прилади можуть використовуватися на заняттях, що проводяться безпосередньо на штатній зброї й на тренажерах.

По своєму застосуванню тренажери діляться на класні та польові. Класні тренажери застосовуються для навчання стрільбі на скороченій й умовній дальності, як правило, без витрати боєприпасів. Польові тренажери дозволяють проводити навчання стрільбі по цілям, розташованим на дійсних дальностях, в умовах, наближених до реальних, як без витрати боєприпасів, так і зі стрільбою замінниками штатних пострілів.

У свою чергу класні й польові тренажери по обсягу розв'язуємих завдань можуть бути спеціалізовані ( що дозволяють навчати окремим, найбільш складним елементам дій при озброєнні) і комплексні (призначені для вироблення й удосконалювання всього комплексу навичок, необхідних для успішного рішення вогневих завдань у бою). Крім того, тренажери можуть бути індивідуальні, призначені для підготовки одного того, якого навчають, (фахівця), і колективні, призначені для підготовки й бойового залагодження екіпажу або розрахунку. Тренажери, що дозволяють проводити навчання стрільбі з декількох різних видів зброї, називаються уніфікованими.

2. Організація занять

Перш ніж приступитися до навчання на навчально-тренувальних засобах особовий склад вивчає матеріальну частину озброєння, правила стрільби, основи польоту й принципи керування ракетами, знайомиться із загальним устроєм тренажерів і мірами безпеки при роботі на них, показується досвідченими навідниками-операторами стрільба з бойових машин, у тому числі ПТКР.

Заняття на навчально-тренувальних засобах проводяться як у планові годинники занять, так і під час самостійної підготовки шляхом виконання підготовчих вправ «стрільб».

Навчання (тренування) навідників-операторів проводиться на тих типах тренажерів, які забезпечують алгоритм роботи на штатному комплексі (бойовій машині).

Підготовка операторів ПТКР як для комплексів з полу автоматичною, так і для комплексів з ручною системою керування ракетою складається із введення й чотирьох етапів навчання.

У введенні даються загальні принципи керування ракетами. На кожному етапі відпрацьовуються вправи, у яких даються умови, порядок їхнього виконання й необхідний результат.

На першому етапі навчання операторам прищеплюються навички в керуванні маркою візира або ракетою по нерухомим цілям.

Навчальними цілями цього етапу є:

- відпрацьовування прийомів і навичок у виконанні операцій підготовки й проведення пострілу;

- прищеплювання первісних навичок у керуванні ракетою (маркою візира);

- відпрацювання прийомів і закріплення навичок у керуванні ракетою при стрільбі по нерухомим цілям;

- розвинення окоміру, швидкості реакції й точності координації руху рук при стрільбі та подачі одночасних команд у керуванні ракетою за курсом і тангажом.

На другому етапі прищеплюються міцні навички в наведенні марки візира або ракети при стрільбі по цілям, що рухаються з різними швидкостями на фоні реальної місцевості.

Цілями навчання на цьому етапі є:

- відпрацьовування прийомів і навичок у керуванні ракетою (маркою візира) при стрільбі по рухомим цілям;

- відпрацьовування навичок у керуванні ракетою (маркою візира) при стрільбі по цілям, що роблять маневри на різних дальностях стрільби;

- удосконалення й розвиток окоміру, координації руху рук, почуття польотного часу ракети.

На третьому етапі навчання вдосконалюються навички в спостереженні за рухомою ціллю маркою візира. Третій етап містить у собі стрільбу по реальних цілях (макетах) на місцевості, як по нерухомих, так і по тим що рухаються, а також стрільби з пере націлюванням ракети вночі, в умовах обмеженої видимості та у протигазі.

Цілями навчання на третьому етапі є вдосконалювання прийомів і навичок керування ракетою (маркою візира) і доведення їх до автоматизму.

Вправи (завдання) третього етапу включають:

- стрільбу по імітатору цілі, що рухається, з імітацією задимлення;

- стрільбу по реальним цілям;

- стрільбу з переходом від напівавтоматичного режиму керування до ручного при імітації завад;

- стрільбу по імітатору низько летючій повітряній цілі (вертольоту);

- стрільбу в протигазі;

- стрільбу в нічних умовах при підсвічуванні місцевості.

На четвертому етапі навчання навідники-оператори виконують вправу контрольних стрільб на тренажерах. Визначається їхній допуск до бойових стрільб.